Een verguisd duo mag terugkeren

Freddie Shepherd en Douglas Hall zijn vrijdag teruggekeerd als voorzitter en vice-voorzitter van de Engelse Premier League-club Newcastle United. Het duo werd in maart gedwongen af te treden, nadat zij in de zondagstabloid News of the World beledigende opmerkingen hadden gemaakt over supporters en spelers van de club....

BERT WAGENDORP

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Shepherd en Hall omschreven de vrouwen van Newcastle als 'honden', maakten zich vrolijk over supporters die honderdvijftig gulden betaalden voor een Newcastle-shirt dat werd gemaakt voor vijftien gulden en verklaarden dat spits Alan Shearer binnen het bestuur bekend stond als 'Mary Poppins'.

De fans van Newcastle United, die bekend staan als de 'Toon Army', reageerden woedend. Shepherd en Hall trachtten de storm een week uit te zitten, maar moesten toen opstappen. De vader van Hall, Sir John, die eerder als voorzitter was afgetreden ten faveure van Shepherd, nam daarop het roer van de club weer over. Eind mei ging Hall senior weer met pensioen, de club opzadelend met een bestuursprobleem.

Newcastle United Plc., het moederbedrijf van de club, besloot daarop vrijdag dat het tijd werd Shepherd en Hall weer in genade aan te nemen. 'We hopen dat iedereen, aandeelhouders, sponsors, werknemers en vooral de seizoenkaarthouders en supporters, dit besluit zullen steunen', zei Denis Cassidy, voorzitter van Newcastle United Plc. De aandelen van de club hebben zwaar geleden onder de affaire. Sinds de introductie vorig jaar verloren ze helft van hun waarde.

Wat de aandeelhouders betreft zal de terugkeer van de twee bestuursleden wel op goedkeuring kunnen rekenen, want met ruim zeventig procent van de aandelen in hun bezit, zijn dat voornamelijk Freddie Shepherd en Douglas Hall zelf. Maar de supporters reageerden vrijdag niet positief. 'De fans zullen de beledigingen niet vergeten', zei Frank Gilmore, van de Newcastle United Independent Supporters Association.

Andere leden van de Toon Army verklaarden dat Shepherd en Hall hun schuld alleen kunnen afkopen door een wereldvoetballer naar hun club te halen. 'De beste verontschuldiging zou zijn als ze een ster contracteren', zei Steve Wraith, van het fanzine 'No 9'. 'Ik verwacht binnenkort de aankoop van een grote naam.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden