‘Een trainer van Ajax is altijd interessant, dat is ook wel gebleken’

Danny Blind..

ROTTERDAM Hij had er met genoegen naar uit gezien zijn oude vriend Michael Laudrup weer eens te kunnen begroeten. Maar zaterdagavond, iets na negenen, wil Sparta’s technisch directeur Danny Blind de nieuwe coach van Getafe waarschijnlijk het liefst ontlopen. Want even gezellig bijpraten na een 6-1 nederlaag, je moet het maar kunnen.

Maar goed, twee jaar geleden versperde Blind als coach van Ajax nog de weg naar de Champions League voor het Brøndby van Laudrup. En dat resultaat woog net iets zwaarder dan dit oefenduel tegen de nummer 9 van Spanje. Bovendien weet Blind (46) als geen ander dat zijn nieuwe werkgever nog een lange weg te gaan heeft.

In februari tekende hij een contract voor vier jaar, gelijktijdig met de nieuwe coach, Gert Aandewiel. Sparta benaderde de trainer al voordat Blind was aangesteld, zodat de directeur niet de coach van zijn keuze kon aanstellen.

Blind: ‘Je kunt zeggen: dat is niet mijn trainer, óf je conformeert je. Op basis van gesprekken die ik met hem heb gevoerd, heb ik een goed gevoel gekregen. Hij is weliswaar heel jong, 37 jaar, maar ik denk dat het een verstandige trainer is, echt iemand die door trainingen een groep beter kan maken.’

Cruciaal voor hem was bovendien dat hij Sparta als speler van 1979 tot 1986 diende. Blind: ‘Ik denk dat ik bij een andere club op dat niveau niet aan tafel was gaan zitten.’

Maar waarom toch als technisch directeur verder gegaan?

‘Als je mijn carrière na het voetbal bekijkt, dan zie je dat ik nooit heb nagedacht over een planning. Het is niet zo dat ik heb gedacht: ik ben nu hoofdtrainer geweest van Ajax, nu moet ik minimaal een subtopper in Engeland of Spanje trainen. Dan stippel je nadrukkelijk een route uit, en zeg je: ik ben nog niet klaar als trainer. Dat ben ik ook nog niet, alleen heb ik altijd gedaan wat op mijn pad kwam.

‘Geen moment heb ik gedacht dat mijn vertrek bij Ajax nadelige gevolgen zou hebben voor mijn loopbaan. Een trainer van Ajax is altijd interessant. Dat is ook wel gebleken, want er zijn vijf, zes clubs uit Nederland bij me gekomen en een x-aantal clubs uit het buitenland.’

Blind ziet het bij Sparta als zijn hoofdtaak de scouting en de jeugdopleiding een flinke impuls te geven. Ook moet het klimaat binnen de club positiever zijn. Dan eindigt hij net zo lief een seizoen op de vijftiende plaats, als de organisatie dan maar in ontwikkeling is. Het ontbreken van een constante druk, een belangrijk aspect van zijn werk in de Arena, ervaart hij niet als een groot verschil.

‘Alleen de media brengen daar verschil in aan. Die zijn er dagelijks. Maar ik vind zeker niet dat ik verkrampt ben geweest in mijn tijd bij Ajax. Bedachtzamer misschien, dat wel. Omdat alles wat je zegt lading krijgt, waardoor je steeds minder gaat vertellen. Maar het heeft geen rem op me gezet.’

Na zijn vertrek bij Ajax oriënteerde hij zich in alle rust op de volgende stap in zijn carrière. Ondertussen kreeg hij de mogelijkheid de ontwikkeling van zijn zoon Daley van nabij te volgen. De aanvoerder van Oranje voor spelers tot 17 jaar tekende een aantal maanden geleden een contract bij Ajax, waardoor vader Danny opnieuw aan tafel schoof bij Martin van Geel, de man die hem had ontslagen.

Dat leidde echter niet tot tegenstrijdige gevoelens. ‘Er was genoeg belangstelling van andere clubs. Ik had ook langs Ajax heen kunnen gaan, op basis van mijn eerdere, negatieve ervaring. Maar ik vind dat je die dingen heel goed moet kunnen scheiden.’

Diezelfde scheiding brengt hij aan als het aankomt op het verwerken van zijn ontslag bij Ajax en het auto-ongeluk dat hij begin december veroorzaakte nabij de Arena. Blind raakte zijn rijbewijs daarna tijdelijk kwijt.

‘Dat ongeluk is een enorme stommiteit geweest en heeft veel impact gehad. Het heeft me lang beziggehouden, en dat doet het nog, omdat ik nog steeds een goed contact heb met die vrouw.

‘Ik heb niet zoveel zin om te vertellen wat het met mij heeft gedaan, omdat ieder weldenkend mens dat zelf best kan bedenken. Het is uiteindelijk veel belangrijker voor degene die het overkomt hoe men daarover denkt, dan voor de degene die het veroorzaakt. Sommige mensen belden mij om me een hart onder de riem te steken. Van anderen weet ik het niet, maar ik denk dat mijn imago zo slecht nog niet is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden