Een Tourdebutant van 27 stelt geen vragen

Voor de start van de eerste bergetappe werd Laurens ten Dam apart genomen door Erik Breukink. ‘Je kunt dit overleven’, sprak de ploegleider van Rabobank hem moed in....

Van onze verslaggever Mark Misérus

Tekenen van vermoeidheid vertoonde het lijf van Ten Dam geenszins toen hij zich bij de teambus meldde. Hij wist ook wel dat het ‘echte vuurwerk’ vandaag pas mag worden verwacht, met de beklimming van de Tourmalet en Hautacam. ‘Maar als ik zo blijf herstellen, zie ik niet in waarom het minder zou moeten gaan.’

Na een dag fietsen waarin hij zijn eigen doelen had overtroffen, zei hij met een glimlach dat de Tour hem vooralsnog wel kan bekoren. Hij dacht kopman Denis Mentsjov zondag tot aan de voet van de laatste klim te kunnen bijstaan. Maar op de Col d’Aspin was Ten Dam in staat kilometers lang het tempo te bepalen van de groep met klassementsrenners die jacht maakte op de ontsnapte Ricco.

De zucht die hij in Nantes slaakte omdat zijn kopman hem niet had kunnen volgen, bleef gisteren achterwege. Mentsjov volgde gedwee het spoor van Ten Dam, die de Rus prees om zijn duidelijke aanwijzingen. De samenwerking tussen twee op het oog uiterst verschillende persoonlijkheden lijkt optimaal te verlopen.

Ten Dam is in zijn eerste grote ronde meteen gebombardeerd tot belangrijkste helper van Mentsjov. Als het aan de kopman had gelegen, had die doop al in de Giro plaatsgevonden. Voor de Tour drong hij er bij de ploegleiding op aan Ten Dam mee te nemen. Hij durft te vertrouwen op de debutant, die in tegenstelling tot vorige helpers als Rasmussen en Boogerd geen bedreiging vormt voor het klassement noch openlijk kritiek uit op de gevoelige Rus.

(tekst loopt door onder video)
]]>

Een Tourdebutant van 27 jaar maakt zich geen illusies. Ten Dam respecteert zijn kopman zoals die is. Hij zal hem niet openlijk afvallen of hem een loer draaien. ‘En ik kan ook best rustig zijn’, verwijst hij naar zijn reputatie van wildebras. Die draagt hij met zich mee sinds hij in het weekeinde van het WK wielrennen met amateurrenners ging stappen in Maastricht om met een kater de wedstrijd op tv te bekijken.

Het experiment in de Ronde van Romandië, waar ze voor het eerst samen op een kamer lagen, verliep voor beiden naar tevredenheid. Mentsjov vroeg de ploegleiding hem in de Tour niet drie weken alleen te laten liggen. De wisselwerking met Ten Dam pakt ook buiten de koers goed uit.

Het helpt dat de Groninger Spaans spreekt, net als Mentsjov. Ten Dam leerde het tijdens zijn studie economie aan de Johan Cruyff University en in zijn tijd bij de Unibet-ploeg, waar enkele ploeggenoten Spaans en Italiaans waren.

In zijn ‘Italo-Spaans’ kan Ten Dam zich in elk geval verstaanbaar maken bij de Spaanstalige Raborenners in de Tour. Met Freire en Flecha spreekt hij ook veel over het leven buiten de koers. Met Mentsjov lukt dat minder. Tijdens een trainingskamp wijdde de Rus even uit over zijn vrouw en kind. Maar in de Tour blijft hij ook voor Ten Dam een gesloten boek.

Hij vindt het jammer. Het liefst zou hij zijn kopman de oren van het hoofd vragen om hem beter te begrijpen. Het kan de verstandhouding in de koers slechts verbeteren, is zijn opvatting. Tegelijk heeft hij zich er bij neergelegd dat ook hij niet tot hem zal kunnen doordringen.

Hij cijfert zich ook op de hotelkamer weg. Om over de hiërarchie geen misverstand te laten bestaan, beheert Mentsjov de afstandsbediening. Als die langs de tv-zenders zapt, leest Ten Dam een boek of kijkt hij een dvd. Vindt Mentsjov het tijd om te slapen, dan knipt ook zijn kamergenoot het licht uit.

Het kost hem geen moeite. ‘Hij is gefocust op de koers. Dat ben ik ook. Daarin vinden we elkaar.’ Meestal kijken ze ’s avonds de etappe terug en vinden ze verbeterpunten voor de volgende dag.

Ten Dam denkt te weten wat Mentsjov als kopman meemaakt. ‘Ik ben het zelf ook geweest, in veel kleinere koersen. Hij heeft meer stress dan ik. Hij heeft de druk van een hele ploeg op zijn schouders.’

Hij zag het in Romandië, waar Mentsjov in dienst reed van Thomas Dekker. Na elke etappe zat de Rus te internetten en te communiceren met het thuisfront. In de Tour is de laptop nog niet één keer opengeklapt geweest. Een boek lezen of muziek luisteren doet hij evenmin, zegt Ten Dam. ‘Hij is alleen op de Tour gefocust. Hiermee valt of staat zijn seizoen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden