Een rondje extra schaatsen en wie was eigenlijk de winnaar? EK afstanden voelt nog erg onwennig

Alternatief voor EK allround gaat mank aan chaotische uitwerking, matige bezetting en slechte indeling.

Beeld anp

Sprintte Jan Blokhuijsen na zeventien rondjes naar de Europese titel op de massastart? Of behoorde de titel toe aan de Let Haralds Silovs, die bij het luiden van de bel, na zestien ronden, op kop lag? Pas drie kwartier na de finish kwam het antwoord: goud voor Blokhuijsen. Ook hadden hij en alle andere deelnemers een ronde te veel geschaatst doordat de Russische organisatie de tel was kwijtgeraakt.

De chaos op de slotafstand vormde een passend slot van de eerste EK afstanden, een toernooi dat onwennig aandeed. Toen het evenement in 2016 werd aangekondigd als vervanging van de EK allround, zag de internationale schaatsunie (ISU) het toernooi als de ideale voorbereiding op de Spelen. De schaatsers konden er, een maand voor de Winterspelen, hun olympische afstanden perfectioneren.

Zwakke bezetting

Tot zover de theorie. In de praktijk kozen veel topschaatsers er afgelopen weekend juist voor om te trainen. En wie de reis naar Kolomna wel ondernam, stond niet altijd even fris aan de start. Van de acht Nederlandse olympiagangers die in Rusland meededen, klaagde bijna iedereen over vermoeidheid.

Vlak na het stressvolle olympische kwalificatietoernooi (OKT) was het moeilijk onmiddellijk weer goed te presteren. Koen Verweij: 'Met het OKT ben ik twee jaar bezig geweest. Daarna heeft mijn hoofd de ruststand opgezocht. Ik kon mezelf geen pijn doen.' Hij werd zaterdag slechts zevende op de 1.000 meter.

Ook Jan Blokhuijsen, Marrit Leeenstra en Carlijn Achtereekte kwamen niet aan hun niveau van ruim een week eerder. Hadden zij, net als de anderen uit de olympische ploeg, niet beter kunnen trainen? Bjarne Rykkje denkt van niet. De assistent van Jac Orie was zonder Sven Kramer, Kjeld Nuis en Jan Smeekens in Rusland, maar wel met Achtereekte, die in Pyeongchang de 3 kilometer rijdt. 'Het ideale programma is voor iedereen anders, maar als je niet twee weekends achter elkaar kan rijden, kun je beter stoppen met schaatsen', zei Rykkje, die na dit seizoen bondscoach van Noorwegen wordt.

Door de afwezigheid van een flink aantal schaatsers waren de verschillen tussen de deelnemers groot. Op elke afstand waren er enkele wereldtoppers, maar zij stonden tegenover onbekenden uit onbeduidende schaatslandjes. Zo eindigde de Zwitser Oliver Grob op de 1.500 meter van vrijdag maar liefst tien seconden achter winnaar Denis Joeskov uit Rusland. Een eeuwigheid op het koningsnummer.

De ISU had kunnen weten dat het toernooi slecht bezet zou zijn. In olympische seizoenen was het EK allround ook nooit populair. Door juist in een olympische seizoen de nieuwe opzet te introduceren bezorgde de ISU de EK afstanden een valse start.

Behalve de timing was ook het programma onhandig. Alle teamonderdelen waren gebundeld op de slotdag. Voor de kleine schaatslanden leverde dit problemen op. De Italiaanse vrouwen deden niet mee aan de achtervolging. Marrit Leenstra, trainend bij de Italianen: 'Zij zijn maar met zijn drieën en ze wilden ook de massastart goed rijden. Dan moet je kiezen.' Er stonden zowel bij de mannen als de vrouwen slechts vijf ploegen aan het vertrek van de achtervolging.

Het deelnemersveld op de teamsprint was helemaal mager. Deze discipline is gekopieerd van de wielerbaan: drie rijders starten voor een spurt van drie rondes. Elke doorkomst haakt de voorste af zodat de slotrijder de laatste ronde solo aflegt. Als niet-olympisch nummer detoneert het in een wedstrijdweekend dat een opwarmertje voor de Spelen moet voorstellen. Bij de mannen hadden vijf landen een ploegje opgetrommeld, bij de vrouwen slechts drie. Deelname stond daar dus gelijk aan eremetaal.

Diskwalificatie

Op dit onbeduidendste onderdeel leken de Nederlandse mannen zilver te veroveren achter de Russen, maar de scheidsrechter diskwalificeerde het oranjetrio. Na een mispeer van Michel Mulder zou Hein Otterspeer volgens de arbitrage te snel hebben overgenomen. 'Dat slaat nergens op. Moet ik dan op de rem en achter Michel blijven', mopperde Otterspeer. 'Zo winnen die circusnummers nooit aan populariteit.'

Ondanks de rommelige zondagmiddag en het magere deelnemersveld wilden de Nederlandse schaatsers in Kolomna het nieuwe toernooi niet meteen ten grave dragen. Als de teamonderdelen worden verspreid over meer dagen en als de Spelen de allure van de EK niet wegdrukken kan het een welkome aanvulling zijn op de wedstrijdkalender. Leenstra: 'Over twee jaar is dit een hartstikke leuk toernooi.'

Uitslagen EK afstanden

1.000m vrouwen: 1. Yekaterina Shikhova (Rus) 1.15,34. 3. Marrit Leenstra 1.15,74 1.000m mannen: 1. Pavel Koelizjnikov (Rus) 1.08,84. 4 Thomas Krol. 1.09,28. 3.000 vrouwen: 1. Esmee Visser 4.05,31. 2. Carlijn Achtereekte 4.06,81. 5.000 mannen: 1: Nicola Tumolero (It) 6.16,85. 3. Marcel Bosker 6.21,97. Ploegenachtervolging vrouwen: 1. Nederland 2.59,34. Ploegenachtervolging mannen: 1. Nederland 3.42,79. Massastart vrouwen: 1. Francesca Lollobrigida (It). Massastart mannen: 1: Jan Blokhuijsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden