Een roeister die niet zomaar met iedereen in een boot stapt

Marit van Eupen prolongeerde zaterdag in het Engelse Eton haar wereldtitel in de lichte skiff. Het toernooi was aangekondigd als haar afscheid....

Marije Randewijk

In de blessuretijd van een prachtige loopbaan is ongepast aan een topsportster te vragen of ze alsjeblieft door wil gaan. Het respect kan het beste worden getoond door elke beslissing van de hoofdpersoon te accepteren.

Toch zou het jammer zijn als het optreden van Marit van Eupen (36) bij de WK dit weekeinde het laatste op internationaal niveau geweest is. Ze prolongeerde op Dorney Lake haar wereldtitel in de lichte skiff. Als ze stopt, is het een afscheid op het hoogtepunt. Gaat ze door, kan niemand haar dat succes nog afnemen.

Van Eupen staat in eigen land op eenzame hoogte. De roeister is in haar sport van het niveau Leontien van Moorsel en Inge de Bruijn, maar dan minder gelauwerd. Ze zijn hard voor anderen, maar het hardst voor zichzelf.

Die eigenschap levert vrouwelijke topsporters altijd het predikaat lastig en onhandelbaar op. Bij Van Eupen is het niet anders.

De Amsterdamse begon in haar studententijd als stuurvrouw van een eerstejaars vrouwenacht in Enschede. Maar ze achtte zich al snel in staat zelf aan de riemen te trekken. Bij haar eerste wereldbekerwedstrijd in de skiff, in 1999, won ze de gouden medaille.

Daarna koos ze noodgedwongen voor een teamproject. De skiff heeft voor de lichte vrouwen geen olympische status. Zeven jaar later herhaalt de geschiedenis zich. Alleen heeft ze inmiddels zo’n staat van dienst dat ze niet langer met iedereen in een boot stapt. De prestaties uit het verleden moeten minimaal worden geëvenaard. ‘Ik ben geen charitatieve instelling.’

Van Eupen is niet op zoek naar roeivriendinnen. Voor de gezelligheid doet ze niet aan topsport, die zoekt ze elders wel. ‘Topsport heeft niets met vriendschap te maken, je moet alleen goede collega’s zijn.’

Met Kirsten van der Kolk, met wie ze zes jaar in een dubbeltwee zat, botste het ook geregeld. De ‘lessen in omgangsvormen’, gegeven door een psycholoog, leidde het duo uiteindelijk naar olympisch brons in Athene.

Na dat succes zocht Van Eupen wel naar een geschikte opvolgster. Die vond ze niet. Van Eupen voelde zich door anderen geremd. In de skiff waren de uitzichten op een ereplaats vele malen groter.

Ze bewees het vorig jaar in Gifu, waar ze voor het eerst wereldkampioene werd. Skifflegende Frans Göbel beloonde die prestatie met de Gouden Riem, een prijs die in het leven werd geroepen door roeiverenigingen en wordt doorgegeven van wereldkampioen tot wereldkampioen in de skiff.

Ze schaarde zich als eerste vrouw in het rijtje Ooms, Van Eijken, Gunther, Wienese en Göbel. De skiffeuse hoort er in thuis. Wat fanatisme en passie betreft doet ze voor niemand onder.

Op de Amstel is ze in alle opzichten een voorbeeld. Als Nereus-coach legt ze haar eigen normen op. Ze is niet liberaal. ‘Het kan niet zo zijn dat je in een ploeg aan ieders wens gehoor geeft, dan wordt het een lopend buffet.’

Het moet op haar manier gebeuren. Er is geen ruimte voor overbodige fratsen. Effectiviteit, daar draait het om. ‘Ik denk dat 99 procent van de mensen op deze wereld niet zo kunnen leven als ik. Maar ik bereik er wel wat mee.’

Dat ze zelf oncoachbaar zou zijn, bestrijdt ze. Ze krijgt alleen jeuk van figuren die haar het gevoel geven dat zij ze moet entertainen. Ruzie met haar huidige coach zal ze niet snel krijgen. Josy Verdonkschot kent zijn pupil beter dan wie ook. Na de WK gaan ze trouwen.

Sport en privé houden ze niettemin gescheiden. Zo vertrekken ze nooit samen naar de training. Verdonkschot gaat met de auto, Van Eupen met de fiets. ‘Dan hebben we precies genoeg tijd om de knop om te zetten.’

Roeien zal ze altijd blijven doen en met haar fanatisme ligt nieuw olympisch succes in het verschiet. Als er maar iemand zou zijn die zich op sportief vlak met haar kan meten. Het is veel gevraagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden