Een puike kür, burenruzie en storend glasgerinkel

Paardensport..

Van onze verslaggever Martien Schurink

Het optreden van Anky van Grunsven met haar vierbenige danspartner Salinero tijdens de finale van de wereldbeker in Amsterdam mocht er beslist zijn. Spectaculaire piaffes en passages, de juiste muziek - Edith Piaf somberde op een prettige manier dat ze nergens spijt van heeft - en onberispelijk uitgevoerde changementen. Daar kon zelfs Isabell Werth, al jaren haar grootste plaaggeest, niet aan tippen.

Na haar kür op muziek werd de ongenaakbare diva uit Erp door haar in de RAI verenigde 7500 fans, onder wie het staatshoofd zelve, enthousiast en langdurig toegejuicht en toegeklapt. De speaker ging uit zijn dak ('Het gaat zo dadelijk tienen regenen') en de kampioene zelf stond voor de verandering eens bijna met de mond vol tanden: 'Super, super, super.'

In dat geweld kon de jury zich vanzelfsprekend niet onbetuigd laten. Het vijfkoppige ensemble had ook genoten van de galavoorstelling en honoreerde het inderdaad fraaie optreden van de olympisch kampioene met een score van 87,750 procent, maar net onder haar eigen wereldrecord dat ze onlangs met 87,925 vestigde tijdens Indoor Brabant in Den Bosch.

Haar bijna-record was uiteraard goed voor de eindzege, haar achtste in totaal en haar derde op een rij. Nooit was een deelnemer aan de wereldbeker zo succesvol als Van Grunsven. En nooit was de beloning zo royaal. De organisatoren verblijdden haar met een toelage van 50 duizend Zwitserse francs op haar wellicht toch al niet te krap bemeten huishoudgeld - een ongekend hoge winstsom in de dressuursport.

Na het feestgedruis en de koninklijke complimenten leek de euforie al snel weer weggeëbd. Van Grunsven kreeg ten overstaan van pers, organisatoren, sponsors, toernooibazen en andere hotemetoten plotsklaps een aanvalletje van woede en veegde een Duitse journaliste stevig de mantel uit. Die zou in negatieve zin hebben geschreven over de trainingsmethoden waarvan Van Grunsven en duizendpoot Sjef Janssen - partner, trainer, bondscoach en handelaar - zich sinds jaar en dag bedienen. Die zouden dieronvriendelijk zijn of op zijn minst unfair.

Van Grunsven had al langer de buik vol van de regen van kritiek die al maanden vanuit Duitsland, dat zijn allerheerschappij in de wereld van de dressuur door haar toedoen heeft verspeeld, met een zekere regelmaat op haar hoofd neerdaalt. Het moest er daarom nu maar eens uit.

De kritiek zat en zit haar zo hoog dat ze het belangrijkste concours ter wereld, dat van Aken, volgende maand uit de weg gaat. 'Ik heb er gewoon even geen zin in. Het gaat maar om een paar mensen, maar ik wil daar nu niet meer dan nodig mee worden geconfronteerd.'

Aken is er niet blij mee dat de wereldster verstek laat gaan en het zit de organisatoren aldaar al evenmin lekker dat het bondscoach Janssen heeft behaagd slechts reservepaarden aan te wijzen voor het topevenement in de Duitse paardenstad. Maar dat laat hem koud. 'Ze zijn, zo is mij ter ore gekomen, redelijk boos in Aken. Nou, dat moet dan maar. Het past gewoon niet in onze planning.'

Isabell Werth sprak na de kür, waarin ze als tweede eindigde voor de Zweed Jan Brink en de Nederlanders Edward Gal (4de), Imke Schellekens-Bartels (5de) en Laurens van Lieren (7de), nog wel sussende woorden, maar dat klaarde de lucht maar ten dele op. 'Er is geen sprake van strijd tussen Duitsland en Nederland. Het is een oorlogje van een paar journalisten die toevallig Duitsers zijn.'

Er was zaterdagmiddag in de RAI ook letterlijk gedonder in de glazen. Juist op het moment dat Laurens van Lieren voornemens was met Lingh naar een topklassering te dansen, besloot een bediende van de catering dat de tijd gekomen was om de hoge gasten in de loges van hun dorst af te helpen. Maar helaas, zijn karretje met champagne en glazen van kristal kukelde halverwege keuken en loges met zo veel geraas omver dat Van Lieren en Lingh zich bijkans een ongeluk schrokken.

Daardoor ging een aantal voorgeschreven oefeningen de mist in en kwam van zijn voornemen om hoog te eindigen niets terecht. De jonge Zeeuw viel terug naar de zevende plaats en moest zich maar zien te troosten met de welgemeende excuses van toernooidirecteur Chris van Dam.

Tijdens de opvoering van Van Grunsven werd de aanvoer van de drankjes tijdelijk stilgelegd en kon je, ondanks de stemverheffing van Piaf, een speld horen vallen. Ere wie ere toekomt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden