Een opgelucht en opgewekt vaarwel

Handbal, vrouwen WK-kwalificatie..

emmen Op de speelvloer van een volgepakte Drentse sporthal vonden ze elkaar terug in een eerbetoon dat ook zonder grote woorden zou zijn begrepen. De bondscoach en de doelvrouw van de nationale handbalploeg deelden de mening ‘dat het mooi is geweest’.

Sporters en coaches regisseren graag het moment waarop ze afscheid nemen. Dat Sjors Röttger en Debbie Klijn zo omstandig werden gelauwerd voor hun prestaties, had niet gehoeven van ze. Ze zwaaiden af na een serie gewonnen wedstrijden, in de wetenschap dat ze iets nalaten waarin ‘potentieel zit’, zoals Röttger zei. Dat betekende veel meer.

Waar dat potentieel toe dient te leiden, zal in eerste instantie in mei duidelijk moeten worden. Dan speelt Nederland tegen een nog onbekende tegenstander twee keer voor een plaats bij het WK in China, later dat jaar. Het winnen van de zesdaagse kwalificatiereeks in Emmen verschafte slechts de toegang tot die play-off.

Het leven in het Nederlandse team gaat dus verder zonder Klijn, de doelvrouw die met haar reflexen en verrassende ingevingen haar gebrek aan lengte dertien jaar lang compenseerde.

En zonder Röttger, de man die het vrouwenhandbal nieuw leven inblies en verder ging met wat Bert Bouwer en zijn Meiden met een Missie-model ooit voor ogen hadden. De gedrevenheid van de twee werd zondag het meest geprezen.

Met Klijn nam de laatste dertiger afscheid van de ploeg die wordt gedragen door wat je jonge routiniers zou kunnen noemen. In de opbouw, waar het spel wordt gemaakt, stonden tegen Litouwen Pearl van der Wissel, Maura Visser en Willemijn Karsten opgesteld. Gemiddeld zijn ze 23 jaar.

Ze moeten de komende jaren leiding geven aan een ploeg die nog verder zal verjongen door de verwachte instroom uit de Handbal Academie. Vier exponenten van die opleiding droegen bij aan de opvallend eenvoudig tot stand gekomen triomf op Litouwen (37-27). Een gelijkspel had voor Nederland al volstaan in het slotduel.

In zijn officieuze slotwoord zei Röttger zijn werk ‘met plezier’ over te dragen aan zijn opvolger per 1 januari, Henk Groener. Hij kreeg een uitvergroot en typerend portret, met opengesperde mond, van zichzelf mee voor aan de muur. Klijn toonde in de catacomben de gouden bondsspeld die ze zojuist had ontvangen. ‘Je moet waarderen wat je krijgt’, zei ze met het sieraad in haar hand.

Wat de toekomst gaat brengen voor de sport waarin ze actief blijven, konden ze ook niet zeggen. Röttger ziet kansen en zei zich als technisch directeur van het handbalverbond te blijven inzetten om die te benutten. Klijn zal de ontwikkeling van een afstand volgen. Misschien stopt ze na het clubseizoen met Buxtehuder, een Duitse middenmoter.

Wie de linkshandige speelster wordt die Nederland eindelijk op de opbouwrij moet versterken? Klijn zei te hopen dat de jonge Sanne van Olphen voorgoed van haar kruisbandleed herstelt. Maar de naam van een talentvolle opvolgster op haar positie kon ze niet geven in de Angelslo-hal, hoewel zich volgens Röttger vijf kandidaten hebben aangediend.

Voorlopig zal de al 29-jarige Marieke van der Wal haar positie innemen. ‘Er mist een generatie’, stelde Klijn somber vast over de periode na Bouwer en voor de komst van Röttger. Slechts een speelster uit het tussenliggende tijdperk is nog steeds van waarde voor de nationale ploeg, merkte ze op zonder een naam te noemen.

Ze zei te hopen dat de nieuwe ploeg de kans krijgt veel kwalificatiewedstrijden te spelen, om ‘rijp’ te worden. ‘Je ziet wat de afgelopen zes dagen met ons spel hebben gedaan. Die onenigheid en onrust waren er aan het eind uit.’

De scheidend bondscoach rekende de verschillen voor met de selectie die bij het WK in 2005 de vijfde plaats behaalde, een nawerking van het Bouwer-model volgens de speelsters zelf. Dat team was 28,7 jaar gemiddeld en had 100 caps per persoon achter de naam. De meidenploeg die Röttger zondag het veld in stuurde, was gemiddeld 23 met nog geen vijftig caps als bagage, schatte hij.

Met hen komt het wel goed, voorspelde de man die zijn ervaring om van individuen een collectief te vormen, meenam uit het leger. Nog eens vijf jaar in trainingsbroek zag hij niet zitten, nu zijn opvolger zich als assistent al had bewezen bij de speelsters.

‘Henk Groener heeft bepaalde kwaliteiten die ik niet heb. Het gaat erom wat dit team kan gebruiken om verder te komen’, zei hij nadat de speelsters dé foto van het toernooi hadden bepaald. Eén met Klijn en Röttger op hun schouders moest het worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden