Een nieuwe baas, een nieuw jasje

De beroepsdriebanders gaan op de professionele toer. De man die dat goede nieuws mocht verkondigen in Venlo is klein van postuur maar zit boordevol grootse plannen....

Van onze verslaggever

Ab Schreijnders

VENLO

Van Erp is de opvolger van Werner Bayer als baas van de Billiards Worldcup Association (BWA), maar zwaait al enige tijd op de achtergrond de scepter, sinds Bayer ernstig ziek werd. De Duitser, twaalf jaar geleden oprichter van de groep, heeft zich nu helemaal teruggetrokken, waarmee de weg vrij kwam voor Van Erp.

In het statige 122 jaar oude hotel wordt Van Erp gesecondeerd door de Belgische topspeler Raymond Ceulemans, de vice-voorzitter, en een andere Nederlander, de secretaris-penningmeester Henk de Laat. Het is het (nog) kleine dagelijks bestuur.

Het is duidelijk wie de nieuwe chef is. Van Erp beantwoordt alle vragen. Zo deelt hij mee welke drie bedrijven de Billiard Top Sport bv gaan vormen: zijn eigen firma, Wetsteijn en Willy Minkels. Ieder is voor een derde deel aandeelhouder van de stichting die de financiële en juridische tak wordt van de BWA.

Drieëntwintig spelers hebben al een contract getekend bij de BTS. Van Erp noemt het mantel-contracten, omdat de nummer één, op dit moment wereldbekerhouder Dick Jaspers, dezelfde verbintenis heeft gekregen als de nummer 32 zal krijgen. Want zoveel driebanders gaan deel uitmaken van de groep. Er wordt op basis van prestaties betaald. Afhankelijk daarvan kan bijstelling naar boven of naar beneden volgen.

Eerder werd gemeld dat de laatste negen nog te contracteren biljarters uit 'ontwikkelingslanden' zouden komen. Van Erp zegt nu dat het negental zal worden gecontracteerd op grond van de plaats op de wereldranglijst. Zodat de St. Willebrorder Gerwin Valentijn, die in december zo verraste met een finaleplaats bij het WB-toernooi in Antwerpen en daardoor de elfde plaats op de ranking bezet, toch weer mag hopen op een 'profstatus'.

De BWA is in een stroomversnelling terechtgekomen. De woorden merchandising (er komen posters van de toppers) en tv-rechten vallen. Er komt een professioneel secretariaat in Kessel. De topspelers gaan de sport ook buiten Europa promoten, door middel van toernooien.

Het nieuwe, door hem zelf ontworpen BWA/BTS-jasje, zit Van Erp als gegoten. Hij voelt zich als een vis in het water bij het ontvouwen van nieuwe beleidsplannen, al zijn sommige nog wat vaag en worden ze voorzichtig geformuleerd. Belangrijker is dat er een frisse wind waait in de verstarde organisatie. En dat er weer een president met visie is.

Er zijn 106 miljoen geregistreerde biljarters over de hele wereld, zegt Van Erp, inclusief alle snooker- en pool-spelers uiteraard. Een aardig potentieel, heeft ook het IOC begrepen. Zaterdag kwam er een telegram vanuit Nagano dat biljarten als olympische sport erkend is. Van Erp noemt de kans reëel dat zijn sport over zes jaar in Athene op het programma van de Zomerspelen zal staan.

Er moeten dan in de Griekse hoofdstad de volgende disciplines worden gespeeld: pool (door mannen en vrouwen), snooker (door mannen en vrouwen) en als onderdelen van het carambole-biljarten libre voor vrouwen en driebanden. Het is nog lang niet zo ver, want je wordt niet zo maar toegelaten. En in Griekenland is biljarten niet bijster populair. Dus zal er moeten worden gelobbyd. Ook dat lijkt Van Erp wel toevertrouwd.

Genoeg reden lijkt het om mee te hossen met de prinsen van de stadscarnavalsvereniging De Jocus. Maar ja, die halen de kleine uurtjes nog wel, en Van Erp heeft wel wat anders aan zijn hoofd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden