Een niet te grote overwinning

WK vrouwen..

Van onze verslaggever John Volkers

Rome De vrijblijvendheid waarmee de Nederlandse waterpolosters donderdag het karwei met een traditionele rivaal als Duitsland aangingen, was voor de gelegenheid wel erg groot. Bij de stand van 7-4 in Nederlands voordeel, net na het begin van de vierde en laatste periode, mocht Sabrina van der Sloot voor een penalty aanleggen. Het jonkie, jaargang 1991, miste. Haar arm ‘deed’ het niet.

Teammanager en assistent-coach Arno Havenga haalde het voorval met de kennelijk bibberende debutante aan als een teken van de goede sfeer bij de gerenoveerde olympische kampioensploeg. Hoofdcoach Mauro Maugeri en Havenga hadden liever de ijskoude Iefke van Belkum die strafworp zien nemen. ‘Maar Iefke liet de bal aan Sabrina. Doe jij het maar, zei ze. Dat zegt veel over de sfeer die er momenteel in de ploeg heerst.’

Nederland - Duitsland (8-6) speelde zich af in een merkwaardige sfeer. De nationale ploeg was niet uit op een afstraffing van de Duitse vrouwen – welke sportvertegenwoordiger uit Nederland laat zich nou zo’n kans ontnemen? – maar speelde na een flitsende eerste periode (4-0) drie perioden lang, 24 minuten welgeteld, met de handrem stevig aangetrokken.

Zeventien keer was er een ‘man meer’ voor Nederland in het water. Vier keer waren de Duitse in de aanval met een vrouw meer. Het leidde niet tot de gedachte score, een walk-over voor Nederland.

Het was overduidelijk: het team van de Italiaanse peptalkcoach Maugeri (‘go, go’) wilde tweede worden in de poule om een treffen in de kwartfinale met rivaal Verenigde Staten te ontlopen, maar de ploeg wenste daar niet echt voor uit te komen.

Zelfs na afloop werd daar een stevig toneelstuk over opgevoerd. ‘We wilden alleen maar winnen. Met het verschil in doelpunten waren we niet bezig’, sprak linkshandige schutter Mieke Cabout die in de vierde periode zelfs volledige rust kreeg. Haar excuus: een opkomende schouderblessure.

Als er stevig was uitgehaald tegen de Duitsen, en daar was donderdag rond het kokend hete Romeinse middaguur alle kans op, was Nederland normaal gesproken eerste geworden in poule D. Dan zou het team, op doelsaldo, rechtstreeks geplaatst zijn geweest voor de kwartfinales en had het maandag moeten aantreden tegen de stevige Amerikanen.

Die waren vorig jaar in Peking nog de gevreesde tegenstander in de olympische finale en in 2007 in Australië zelfs wereldkampioen. Team USA geldt als de nummer één van de wereld, maar verloor in de poule onverwacht van Rusland.

De VS is een ploeg, waarvan de succescoach Robin van Galen in 2008 zei dat een team als het zijne er acht van de tien keer van zou verliezen. Zo’n team.

Om dat team in de eerste knock-out fase van de wereldtitelstrijd te ontlopen, de kwartfinales van maandag, waren de omtrekkende bewegingen van donderdag nodig.

Havenga: ‘De Amerikanen zijn fysiek sterk. Ze hebben een sterke midvoor en een sterke keeper. Rusland heeft een minder sterke midvoor en een minder sterke keeper. Ze kunnen wel een sterke pressing spelen in de verdediging, maar daar kan onze Iefke (Van Belkum, JV) uitstekend mee omgaan. Zij is in topvorm.’

Om in vorm te komen speelt Nederland, als nummer 2 van poule D, zaterdagavond graag de tussenwedstrijd tegen de nummer 3 van poule C: Nieuw-Zeeland. Het is een ploeg die door Nederland, met gemak, verslagen kan worden. Havenga: ‘Drie dagen rust, dat breekt het ritme van ons team. Het huidige schema, dag rust, dag wedstrijd, bevalt ons goed. Dat willen we graag vasthouden.’

Ook om die reden bestond er bij de Nederlandse staf geen bezwaar tegen het tweede worden in poule D. De nationale ploeg behield bovendien de ongeslagen status: gewonnen van Brazilië (11-7), gelijk tegen poulewinnaar Spanje (15-15) en een zege op Duitsland (8-6).

Havenga, woordvoerder namens hoofdcoach Maugeri: ‘De eerste wedstrijd was redelijk. De tweede redelijk tot goed. En deze derde, tegen Duitsland, was soms heel goed. Maar ook weer niet representatief voor ons niveau, omdat er andere belangen speelden dan we gewend waren.’

Een van de doelen was het sparen van de krachten voor de echte momenten. Daartoe kwamen de jonge reserves in het water. Op zeker moment lag de pas 16-jarige Naomi Stomphorst in het WK-water van Rome. Dat zijn winstpunten die mogelijk in de toekomst echt tellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden