REPORTAGE

Een middagje voetbal kijken met Peter Bosz

De trainer van Vitesse was geschorst voor het duel met PEC Zwolle. Wat kon Peter Bosz in het IJsseldelta Stadion nog voor zijn ploeg betekenen?

Peter Bosz, met muts, op de tribune bij de wedstrijd tegen PEC ZWolle. Beeld anp
Peter Bosz, met muts, op de tribune bij de wedstrijd tegen PEC ZWolle.Beeld anp

Aan de rand van het veld turen fotografen door hun lenzen. Ze zoeken langs de tribunes, van links naar rechts, en van rechts naar links. En dan: hébbes! Daar zit Peter Bosz.

Dat de trainer van Vitesse vandaag op de Henk Timmer Tribune zit, heeft alles te maken met zijn weigering in de bekerwedstrijd tegen Heracles van het veld te gaan nadat de arbiter hem een rode kaart had gegeven. Die actie leverde hem behalve twee wedstrijden schorsing ook een kwalijke reputatie op, die van 'Polder-Mourinho'.

Bosz heeft een grote muts op zijn hoofd, zo eentje waarin je een knot rastahaar kunt verstoppen. In deze vermomming is het lastig in Bosz een overspannen voetbaltrainer te zien. Nog even en hij steekt een joint op.

Volgens de reglementen van de KNVB mag Bosz deze zondag 'niet als trainer/coach fungeren of in welke vorm ook enige andere een voetbalteam begeleidende functie vervullen'.

Anders gezegd: spelersbus, kleedkamer en perszaal zijn verboden gebied voor Bosz. Vandaar dat een medewerker van PEC Zwolle een half uur voor de wedstrijd alvast met het naambordje van diens assistent Rob Maas komt aanzetten voor de persconferentie. Diens naam is provisorisch in een wit vlak geplakt. 'Door de knutselcommissie.'

Bosz neemt plaats achter de journalisten zodat hij mee kan kijken op de schermpjes. Beeld anp
Bosz neemt plaats achter de journalisten zodat hij mee kan kijken op de schermpjes.Beeld anp

Vertrouwen in Maas

Vorig seizoen had PEC Zwolle ook al eens een geschorste trainer op bezoek. Toen betrof het Erwin van de Looi van FC Groningen. Die ging tijdens de wedstrijd gezellig op de perstribune zitten. Bosz kiest voor de rode fauteuils vlak achter de journalisten. Zo kan hij mooi meekijken op de monitor van de Langs de Lijn-verslaggever.

Het zou voor Bosz geen enkel probleem zijn aanwijzingen naar de bank te sms'en. Niemand van de KNVB die hem controleert. Is ook niet nodig, laat een woordvoerder van de bond weten. 'Als iemand een rijontzegging heeft, is er ook niet continu een agent bij hem die kijkt of hij niet in de auto stapt. Wat wel zo is, is dat Bosz een probleem heeft op het moment dat duidelijk wordt dat hij toch zijn functie heeft uitgeoefend.'

Dat gebeurt niet, al was het maar omdat Bosz het volste vertrouwen heeft in Maas. Bosz en Maas kennen elkaar al lang: ze waren beiden bikkelharde middenvelders bij Feyenoord. Als trainer delen ze de eigenschap dat ze na afloop bijna fluisterend de pers te woord staan.

Assistent-trainer Rob Maas. Beeld anp
Assistent-trainer Rob Maas.Beeld anp

Dansen met zijn zoon

Op de tribune heeft Bosz er zijn bril bij op gezet. Niet het bekende hoornen exemplaar, maar een montuurloze dit keer. Al na zes minuten ziet hij hoe Lewis Baker een vrije trap achter Van der Hart krult: 1-0. Voorzichtig brengt Bosz zijn handen op elkaar.

Als PEC Zwolle even later op 1-1 komt, staat een paar stoelen voor hem Erben Wennemars te dansen met zijn zoon. Daarna is het over met de kansen voor PEC, dat met liefst 1-5 onderuit gaat. De 2-1 van Solanke en de 4-1 van Olijnyk komen voort uit een strafschop. Ouasim Bouy krijgt rood. Zo hoeft Bosz zich in elk geval niet te ergeren aan een nadelige arbitrage.

Dit keer zijn het de fans van PEC die de man in het zwart, Pol van Boekel, als mikpunt hebben uitgekozen. Bij elke actie van Vitesse in het strafschopgebied beginnen ze te zingen van 'leg die bal maar op de stip' of 'penalty, penalty'. Het komt ze op een reprimande te staan van de speaker. Die roept op tot een positieve sfeer in het stadion.

Op de Henk Timmer Tribune zakt een man met een grote muts tevreden onderuit in zijn rode fauteuil. Hij is het helemaal eens met de speaker.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden