Een medaille met chagrijn

Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst hebben waar ze in eerste instantie voor kwamen: een medaille op het WK beachvolleybal. Maar met het goud zo dichtbij brengt zilver geen voldoening, het geeft chagrijn.

Lisette van der Geest
Teleurstelling bij Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst na het verlies in de finale van het WK beachvolleybal tegen Brazilië. Beeld anp
Teleurstelling bij Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst na het verlies in de finale van het WK beachvolleybal tegen Brazilië.Beeld anp

Zondagavond verloren de Nederlanders in een uitverkocht , af en toe deinend, stadion op de Hofvijver in Den Haag in drie sets (21-12, 14-21, 20-22) van het Braziliaanse topduo Alison Cerutti en Bruno Oscar Schmidt.

Zal Varenhorst voor het slapen gaan de grote handen van de Braziliaan Cerutti terugzien? Of de soms genadeloos harde klappen van de Braziliaan, die wegens zijn voorkomen luistert naar bijnaam 'de mammoet'. De Nederlanders wisten de vijf matchpoints in de laatste set niet te benutten. Varenhorst: 'We hebben het door onze handen laten glippen. Dat is onze eigen schuld.'

Tijdens de wedstrijd was Nummerdor de man die de leiding nam. Dat is de vaste afspraak bij het duo. Zo gemakkelijk als de eerste set door de Nederlanders werd gewonnen, zo lastig liep de tweede. Nummerdor klapte tussendoor gefrustreerd zijn handen op elkaar om zichzelf op te peppen. Een ongeoefende liplezer herkende moeiteloos zijn scheldwoorden na het zoveelste punt tegen.

Alison 'de mammoet' Cerutti slaat de bal langs het blok van Christiaan Varenhorst. Beeld anp
Alison 'de mammoet' Cerutti slaat de bal langs het blok van Christiaan Varenhorst.Beeld anp

WK-finale

Eindelijk stond hij in een WK-finale. Nummerdor, de 38-jarige veteraan die al jaren wordt geroemd om zijn technische en tactische vaardigheden in het zand. Hij heeft al veel prijzen op zak, maar tot zondag kwam hij nooit verder dan een 17de plaats. Ook voor Varenhorst, met wie hij sinds vorig jaar een duo vormt, is het zijn eerste WK-medaille. De boomlange blokkeerder van 212 centimeter is ruim 13 jaar jonger dan Nummerdor.

Van het publiek krijgen Nummerdor en Varenhorst tijdens hun wedstrijd weinig mee. Soms moeten ze schreeuwen om zichzelf verstaanbaar te maken. Dat krijg je met 5000 man op de tribune en een dj die tijdens elke korte onderbreking keiharde muziek door het stadion blaast.

Reinder Nummerdor ligt uitgeteld in het zand na het verlies in de finale. Beeld anp
Reinder Nummerdor ligt uitgeteld in het zand na het verlies in de finale.Beeld anp

Show

De grote vraag is: wint de sport het van de bombast, van de show eromheen, met z'n harde muziek en vrijwel naakte danseressen? Dat het topsport betreft is duidelijk, zo laten de bezwete schouders van de sporters zien. Ook aan spanning geen gebrek, zoveel bewijst de finalewedstrijd. Ary Graca, de voorzitter van de internationale volleybalbond FIVB noemt het WK in Nederland het beste beachvolleybaltoernooi ooit.

Commercieel gezien was het toernooi een succes, met bezoekersaantallen van 110.000 mensen en uitverkochte stadions. Spelers waren enthousiast, zelfs de volleyballers die de nul niet van het scoreboard kregen mochten in een hoofdstadion spelen, andere jaren moesten zij het doen met een achteraf veldje met nauwelijks toeschouwers.

Dit WK werd er voor het eerst gespeeld in vier verschillende steden op opvallende plekken. Het stadion in Den Haag staat op pontons in de Hofvijver, de Dam in Amsterdam, voor cruiseschip de SS Rotterdam en op het Marktplein in Apeldoorn. Ook Nummerdor prijst de omstandigheden in Nederland: 'Vaak hoorden we de Brazilianen schelden: moeten we weer naar Nederland met z'n regen en z'n wind? Deze ambiance en dit weer zijn een zegen. Het komt dichtbij de sfeer van de Olympische Spelen.'

De Brazilianen Alison Cerutti en Bruno Schmidts vieren de overwinning in Den Haag. Beeld anp
De Brazilianen Alison Cerutti en Bruno Schmidts vieren de overwinning in Den Haag.Beeld anp

Duo

Maar hoe mooi een evenement ook wordt opgezet, cruciaal zijn de sportieve prestaties. Bij het vroegtijdige vertrek van titelverdedigers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen dreigde het toernooi woensdag op een deceptie uit te draaien. Toen een dag later ook de Europees kampioenen en podiumkandidaten Madelein Meppelink en Marleen van Iersel uit het toernooi lagen, was alle hoop gevestigd op Nummerdor en Varenhorst. Het duo was daar zelf overigens niet mee bezig. 'Wij zien Alex en Robert tijdens zo'n toernooi alleen als gevaarlijke concurrenten. Je bent altijd blij als je twee zware concurrenten minder hebt', zei Nummerdor.

Voor beide beachvolleyballers geldt: zij zijn geen types die het publiek opzwepen tijdens een wedstrijd. Sterker nog, het geluid van de tribunes dringt nauwelijks door. Daarnaast zegt Varenhorst: 'Ik ben redelijk introvert en ga bewust niet met het publiek spelen. Dat ben ik niet.' Varenhorst omschrijft zichzelf als nuchter, een introverte jongen, die wat betreft Nummerdor tijdens trainingen soms te botte opmerkingen maakt.

Aan de onderlinge communicatie werkten zij hard sinds ze voor het eerst samen gingen spelen. Nummerdor twijfelde de afgelopen jaren meermaals over zijn carrière, onder meer na de Olympische Spelen in Londen in 2012, daar was hij dichtbij een medaille, maar eindigde uiteindelijk samen met Richard Schuil als vierde. Niets zo pijnlijk als die plaats op het belangrijkste toernooi, weet hij nu. 'Dat heeft er vreselijk ingehakt.' Maar, zoals hij een week geleden onderweg naar het WK in Den Haag nog zei tegen zijn vrouw, zaalinternational Manon Flier: 'De kans dat je op een groot toernooi met een deceptie eindigt is groter dan dat je een prijs pakt.'

Al na hun winst in de halve finale zaterdag lachte Nummerdor om de gedachte dat hij bijna niet was doorgegaan met zijn sport. 'Ja. Ik ben absoluut blij dat ik nog speel.' De veteraan kan verder kijken: met een zilveren medaille op zak heeft het team medaillekansen voor volgend jaar, bij de Spelen in Rio. Varenhorst is het daarmee eens. Ondanks zijn teleurstelling belooft hij alvast: 'Beter nu verliezen dan daar.'

Nummerdor en Varenhorst in overleg tijdens de finale. De communicatie verloopt steeds beter tussen de twee. Beeld anp
Nummerdor en Varenhorst in overleg tijdens de finale. De communicatie verloopt steeds beter tussen de twee.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden