Interview

Een kras, kneuzing of schram, ach dat hoort erbij

Laura Aarts (18) en Maud Megens (19) zijn vanavond twee sleutelspelers in de WK-finale tegen de VS.

Laura Aarts (links) en Maud Megens kunnen vanavond in de voetsporen treden van het Nederlands team dat in 1991 wereldkampioen werd. In 2008 wonnen de vrouwen in Peking olympisch goud.Beeld ANP

Laura Aarts: Doelvrouw

'Na de halve finale duurde het even voor ik kon slapen. Uiteindelijk heb ik van de ploegarts een slaappil gekregen om tot rust te komen. Dit is een beetje een droom. Alsof ik alles wazig meemaak. Maar ik weet nog wel hoe het allemaal is gegaan. En dat het heel gaaf was dat ik die laatste penalty stopte en dat we daardoor de finale hebben bereikt.

'We zijn heel gemotiveerd. Arno Havenga weet ons voor elke wedstrijd enorm op te peppen. We gaan die wijven opvreten, roept-ie dan. Zulke boodschappen komen binnen.

'Het is verrassend dat Maud Megens en ik als jonkies de ploeg op sleeptouw nemen. Dat besef je tijdens een wedstrijd niet. Het is niet zo dat je in het water denkt: oh, wacht even, ik ben maar 18. Je bent net zo goed en net zo groot als de rest van het team. Soms sta ik er wel eens versteld van in welke korte tijd ik op dit niveau ben gekomen.

Lara AartsBeeld anp

Impact

'Ik ben pas op mijn 11de gaan waterpoloën. Ik was tot dan voetbalkeepster, maar werd na een clinic direct lid van deze sport. Het olympisch goud van Peking herinner ik me van tv. Maar welke impact dat voor onze sport had, drong niet tot me door. Pas toen ik voor Jong Oranje werd geselecteerd op mijn 14de en op die leeftijd bij Polar Bears in de eredivisie belandde, kwamen de Spelen in beeld.

'Ik ben op mijn 15de doorgestroomd naar de nationale ploeg, meetrainen in Zeist. Bij het EK van vorig jaar in Belgrado zat ik in Ter Apel met de jeugdselectie naar die finale te kijken. Ik mocht niet mee, te weinig ervaring. Voor dit toernooi was Debby Willemsz de eerste keepster, zo was het afgesproken. Maar als de een niet goed speelt, dan komt de ander erin. Die luxe hebben we.

'Intimideren van een tegenstander bij een strafworpserie is iets dat ik gewoon heel leuk vind. Je ligt in het doel, zij hebben de bal en jij hebt niets, je ligt alleen maar in dat hok. Door te intimideren, ze succes te wensen, ga je spelen met de tegenstander. Beetje opfokken. Gewoon iemand aankijken is soms voldoende.

'Keepen bij waterpolo is kijken, het lichaam op spanning houden en de bal blijven volgen. Je handen moeten voortdurend op het water liggen om zo snel mogelijk te kunnen reageren. We trainen veel op explosiviteit. Gelukkig hoef ik in de training niet achter iemand als Maud Megens aan te zwemmen. Ik doe andere trainingen, kracht, poweryoga, hardlopen.

'Ik heb in de wedstrijd tegen Rusland bij een redding de bandjes van mijn linkerduim geblesseerd. Ach, wat tape er overheen en je kunt gewoon keepen. Kneuzingen aan vingers horen er bij. Ik heb negen van de tien vingers gekneusd. Als alle waterpoloërs.

'Die krassen op mijn hand? Nee, die zijn van mijn kat. Die had een keertje de hamster te pakken gekregen. Toen ben ik er tussen gekomen en heeft ie me te grazen genomen.'

Maud Megens: Schutter

'Ik schoot vier uit zes tegen de Italiaansen, maar mijn strafworp was niet raak. Als we daardoor waren uitgeschakeld, dan was ik nog wel een paar keer wakker geschrokken in de nacht.

'Nu heb ik super geslapen na een superwedstrijd, die we wel eerder hadden moeten beslissen. Dat gebeurde niet en toen werd het spannend, met trekken en geniepigheden. Kwam ook door scheidsrechters die er een echte wedstrijd van wilden maken, want dat hoort bij een halve finale. Vinden zij.

'Nee, die krassen in mijn hals en borst, daar heb ik geen last van. Dat hoort bij deze sport. Mijn penalty ging mis, omdat ik wilde tateren, via het water schieten. Maar de Italiaanse keepster kwam naar voren. Vorig jaar bij de EK hadden we ook zo'n penaltyreeks tegen Italië. Toen ging mijn strafworp er wel in.

'Het lijkt misschien zo dat de jongsten, Laura Aarts en ik, het team op sleeptouw hebben genomen. Maar de kracht komt uit het hele team. Laura keepte fantastisch en ik was de gelukkige met vier doelpunten. Ik maak ze graag hoor, maar het is de verdienste van de ploeg.

'Die backhand bij 4-0 heb ik van mijn moeder, Patricia Libregts. Zij speelde midvoor en maakte deel uit van de ploeg die in 1991 wereldkampioen werd. Zij en mijn vader zijn hier niet. Ze vonden Kazan niet een stad voor hun zomervakantie. Nu kunnen ze niet meer overkomen. Visum, hè.

'Mijn ouders komen uit het waterpolo. Mijn moeder bracht me naar training en besprak na wedstrijden mijn prestaties kritisch. Dan ging het van dit kon beter, dat had anders gemoeten, links lag iemand die je beter hadden aanspelen. Dan dacht ik: oké, we hebben alles gehad dat niet goed was. Heb ik ook nog iets goed gedaan? Jaja, zei ze dan, maar je moet weten wat verkeerd gaat, daar kun je iets van leren.

Maud MegensBeeld anp

Moeder

'Die aandacht die we nu krijgen, die duizenden kijkers naar de Nederlandse tv, geeft mij een soort van waardering voor wat ik doe. Het lijkt plots wel een voetbalwedstrijd. Het is leuk dat onze sport eens de aandacht krijgt en dat wij dat als Nederlands team waarmaken door hier de finale te halen.

'Wij doen veel voor onze sport. Ik train 25 uur per week in Zeist. Mijn school is af. Ik leef de halve week bij mijn vriend in Utrecht. In het weekeinde ben ik bij mijn ouders in Rotterdam. Komend jaar is het alleen maar waterpolo. Ik ben feitelijk fullprof.

'We hopen op een snelle olympische kwalificatie bij het EK in Belgrado, in januari. Dan zijn we bij het kwalificatietoernooi van Gouda vrijwilliger. Graag. Ik wil het vooral voor onze aanvoerder Yasemin Smit. Zij is 30. Het is haar laatste kans. Zij is echt de moeder van ons team. Onder haar vleugels kan je goed schuilen.

StudioSport zendt de WK-finale vrijdag rechtstreeks uit opNPO 3, vanaf 21.00 uur.

Dubbelportret van doelvrouw Laura Aarts en Maud Megens van het Nederlandse waterpolo team op het WK zwemmen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden