Een kleine dribbelaar, die overal en nergens is

Riemer van der Velde, voormalig voorzitter en nog steeds onbezoldigd scout voor Heerenveen, zei onlangs met een kwinkslag, na een gesprekje over Zuid-Amerikaans voetbaltalent: ‘Als je nog een goede speler ziet, laat het dan even weten.’..

Willem Vissers

Van der Velde was in Scandinavië, het ultieme jachtgebied voor Heerenveen-scouts, maar een bovenmodale Zuid-Amerikaanse topper is nooit weg. Via Zweden kwam ook topschutter Afonso Alves binnen, een Braziliaan.

Uitstekende voetballers zijn er genoeg te aanschouwen tijdens de Copa América in Venezuela. Velen zijn allang ondergebracht bij Europese clubs.

Maar toch: alleen al tijdens een tweeluik op een zondag in Maturín valt te genieten van bijna alle Mexicanen. Schitterende technici, als gasten uit Midden-Amerika kanshebbers op de titel. Bijna allemaal voetballen ze in eigen land, omdat de salarissen dankzij de torenhoge tv-opbrengsten in de miljoenen lopen.

Slechts een kleine minderheid is actief in Europa. Nery Castillo, een van de smaakmakers van het toernooi, is al jaren aanvaller van Olympiakos uit Griekenland, een land met een competitie die zich een beetje buiten het Nederlandse gezichtsveld afspeelt.

Goedkoper in het segment van voetballers met een werkgever in hun vaderland zijn Ecuadoranen. Neem Christian Benitez, de 21-jarige zoon van een oud-prof, voetballer van El Nacional uit Quito.

Ecuador is weliswaar vrijwel uitgeschakeld na nederlagen tegen Chili en Mexico, beide duels gingen onverdiend verloren. Het land heeft zich de laatste jaren gemeld aan het internationale front, onder meer door twee deelnames aan het WK. De Ecuadoranen zijn bijna allemaal fysiek sterke, zwarte en atletische voetballers, technisch begaafd en werklustig.

Benitez, 1,68 meter klein, dribbelde dat het een aard had, zette ballen voor, rende en zwoegde. Hij gebruikte de linker- en de rechtervoet, hij was overal en nergens. Het was een genot om hem te aanschouwen. Benitez was vorig jaar al opgenomen in de selectie voor het WK, maar hij kreeg weinig speeltijd in Duitsland.

Ecuador is een onontgonnen land voor scouts. Edison Mendez van PSV is een vedette, omdat hij wel in een betrekkelijk grote competitie voetbalt. Sommige Ecuadoraanse verslaggevers lopen met het shirt van de Nederlandse kampioen om de schouders. PéSèVé, zeggen ze dan als Romario vroeger.

Ecuador heeft nog een theoretische kans om zich voor de kwartfinales te plaatsen. Dan zal het in elk geval moeten winnen van Brazilië. De Ecuadoraanse radioverslaggever constateerde na het verlies tegen Mexico met spijt dat zijn ploeg een afmaker mist.

Aan Christian Benitez heeft het niet gelegen. Hij zou een goede speler zijn voor elke topclub in Nederland.

En dus zeker voor Heerenveen.

Willem Vissers

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden