Een kampioene die op een wonder moet hopen

De pijngrens van Paulien van Deutekom is hoog. De wereldkampioene allround van 2008 is geen vrouw om te zeuren. Op de schaal van tien volgens haar coach Gerard Kemkers een 8,5.

Van onze verslaggever John Volkers

Zo’n vrouw die nooit ‘au’ zegt, laat niet weten dat het er met haar beroerd voor staat; dat de geblesseerde lies het eigenlijk niet toelaat hard te schaatsen en dat ze met vertrokken gezicht door de pijngrens moet om mee te doen om een van de plaatsen in de eerste ronde van de olympische kwalificatie.

Van Deutekom toont dan haar aardigste grijns en zegt er niets over. Op het middenterrein van de ijsbaan heeft ze die zaterdagmiddag dan met tassen, mutsen en schoenen gegooid, maar dat zegt allemaal niks. Gewoon de teleurstelling verwerken van een compleet mislukte 3 kilometer, negende, achttien seconden boven haar persoonlijke record. Alsof dat geen vingerwijzing was voor wat er met haar aan de hand was.

Van Deutekom, qua schaatstechniek soms een volkomen raadsel voor zichzelf, levert een dag erna het bewijs dat het mis is. De valse start in haar 1500 meter tegen teamgenoot Ireen Wüst doet plotseling de pijn in de lies schieten. De tweede start is er een te veel. Ze rijdt, nog net niet met de handen op de rug, de afstand uit en wordt laatste in 2.07,68: een tijd van ‘vóór de klapschaats’. Ze heeft niet willen uitstappen, zegt ze. ‘Dat staat zo stom.’

Daarna trekt zij zich, op doktersadvies, terug voor de 5 kilometer, ook zo’n afstand waarvan ze een dag eerder zei dat ze hem ‘kneiterhard’ ging rijden. De afgang van de (gewezen) wereldtopper is er een in het rijtje mindere verrichtingen van TVM, de schaatsgrootmacht uit Hoogeveen.

De formatie van coach Kemkers verliest in medailleoogst van de ploeg van coach Orie (14 om 8 plakken) en lijkt, met name bij de vrouwen, kwetsbaar. De helft van dat kwartet kan voorlopig worden afgeschreven.

Routinier Renate Groenewold, in mei geopereerd aan een hernia, is voor het team de meevaller van de NK afstanden. Het was voor haar maar de vraag of zij na de ingreep in de ruggengraat de coördinatie zou terugvinden, waarmee ze naar scherpe tijden zou kunnen rijden.

Die coördinatie, de fijne afstemming tussen slag en valbeweging, vindt ze tot haar eigen verrassing. Al zijn de tijden niet geweldig. Groenewold, 33 intussen en economisch omspringend met haar laatste restjes energie, rijdt een eigen route naar de Winterspelen van Vancouver.

Van de overige drie TVM-rijdsters is Ireen Wüst, de olympisch kampioene op de 3 kilometer van 2006, de vrouw die het pad naar succes geleidelijk weer terugvindt. Ze verovert op de NK de titel op de 3 kilometer. Ze schaatst technisch stukken beter dan vorig seizoen, toen ze ten onder bleek te gaan aan haar grenzeloze ambitie en overmatige trainingsijver. In de nabijheid van mannen trainen, zoals bij TVM gebeurt, heeft niet alleen positieve gevolgen.

Hoeveel kan de vrouw aan? Die kwestie heeft ook Marrit Leenstra in de greep. De juniorenwereldkampioen van 2008 kampte vorig seizoen, in haar eerste jaar bij TVM, met gewenning aan een zwaarder trainingsregime. Deze winter moest het allemaal beter worden. In Heerenveen blijkt die veronderstelling niet te kloppen. Leenstra vlucht in tranen het ijsstadion uit. Ze acht haar olympische droom voorbij.

Van Deutekom drukt de tranen deze dag weg. Ze is vorig seizoen op vakantie gestuurd, toen ze haar eigen lichaam aan het verwoesten was. De overtraindheid hoort voorbij te zijn. Ze gruwelt van de verhalen aan de tv-tafel van Mart Smeets, dat ze maar vier weken naar het strand moet. ‘Ik heb al zoveel op het strand gelegen.’

Ze zegt dat het lichaam goed aanvoelt, het is de dag dat ze nog jokt over haar opspelende lies. Een dag later belandt ze aan de verkeerde kant van de gevarenzone en moet coach Kemkers concluderen dat er voor haar heel weinig mogelijkheden overblijven om de Winterspelen te halen.

Arie Koops, de sportdirecteur van de KNSB, zegt dat Van Deutekom over drie weken klaar moet zijn voor een volgende selectiewedstrijd. Dat acht coach Kemkers niet haalbaar. Zijn rijdster bleek in de vier weken, sinds het oplopen van de kwetsuur in Erfurt, ook niet voldoende opgelapt. De regels lijken nu in het nadeel van wat een jaar geleden nog een gevestigde kampioene was. Kemkers, met een zucht: ‘Ik hoop op een wonder.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden