Een hele eer voor Seedorf: een eigen plein in Almere

Speler AC Milan wordt toegejuicht in stad van z’n jeugd...

Hij had al een restaurant, een stichting, een biografie en vier Europa Cups, en nu heeft Clarence Seedorf ook een plein. Het ligt in Almere, de stad waar de wereldburger annex middenvelder van AC Milan zijn jeugdjaren doorbracht.

‘Clarence, Clarence’, gilt de in een T-shirt met de tekst ‘Ik was erbij op 20 september’ geklede jeugd. Seedorf beklimt het podium om de leerlingen van scholengemeenschap Echnaton toe te spreken.

Hij is beleefd: ‘Twintig procent van de leerlingen zit boven het standaardgewicht.’

‘Is dus te dik’, voegt gymnastiekleraar René Maertens toe, de initiatiefnemer van het Clarence Seedorfplein, waar het werk van de Cruyff Foundation (trapveld), Krajicek Foundation (tennisbanen), de gemeente Almere en andere geldschieters samenvloeit.

Er is ook een volleybal- en een basketbalveld, een tafeltennistafel en jeu-de-boules-baan. ‘Hier kunnen we jongeren op een veilige manier loslaten, zodat ze zich kunnen uitleven’, zegt Seedorf.

Al die sporten en gezindten bij elkaar, dat spreekt hem aan. Met alleen een trapveldje zul je zien dat er alleen jongens komen. Seedorf wil ook meisjes zien. Autochtoon en allochtoon, dik en dun. Slechts acht procent van de jeugd in Stedenwijk, een gekleurde wijk in Almere-West, is lid van een sportclub, mede door geldgebrek.

De leerlingen voor het podium zijn rumoerig. ‘Ze kunnen ook leren luisteren als oudere mensen praten’, lacht Seedorf.

Maertens had de voetballer gevraagd of hij ambassadeur wilde worden van zijn eigen plein. Dat vond de beste middenvelder van de laatste Champions League niet genoeg. Maertens: ‘Het klinkt soft, maar door sport kun je een beter mens worden.’ Seedorfs stichting Champions for Children financiert het speelmateriaal en betaalt de jongerenwerker.

‘Het doet me plezier hier te zijn. Het is een eer voor me’, zegt Seedorf. Zijn Australische manager Geoffrey Schuhkraft: ‘Clarence is een realist, geen dromer. Ik heb met dertig Australische topsporters gewerkt, wereld- en olympische kampioenen onder wie de zwemmer Grand Hackett, maar nooit heb ik zo’n inspirerende sporter meegemaakt als Clarence. Ik weet dat sommige mensen in Nederland vraagtekens zetten achter zijn motivatie, maar eens zal iedereen beseffen dat hij een diamant is. En hij heeft zoveel energie.’

Seedorf had Milan-trainer Ancelotti gevraagd of hij één training mocht overslaan. Voor zichzelf trainde hij ’s ochtends in het park voor zijn huis. Hij vloog naar Nederland, opende zijn plein, omhelsde familie en vrienden en vloog terug. Achteraf vond hij het jammer dat hij vergeten was fysiotherapeut Leo Echteld te bellen, dan had die hem op Schiphol kunnen behandelen aan een rugpijntje.

Seedorf zat zelf op Echnaton, dat toen nog geen topsportklassen had. Na school rende hij naar huis, griste hij een paar door moeder gesmeerde broodjes van het aanrecht en sprong hij in de auto van vader Johan, om zich naar de training van Ajax te spoeden.

Na de opening vertelt Seedorf over het Seedorfplein dat hij wil laten aanleggen in Paramaribo, en eentje in Djibouti. Djibouti? Ja, hij deed afgelopen zomer het Afrikaanse landje aan en toonde in het nationale stadion de Europa Cup van AC Milan. Schuhkraft: ‘De mensen huilden, alsof ze zelf de wereldbeker hadden gewonnen. Nooit zien ze daar een grote sporter.’

Of bondscoach Foppe de Haan hem nu selecteert (als dispensatiespeler) voor de Olympische Spelen of niet, Seedorf gaat naar Peking, zo weet Schuhkraft. ‘Zijn ambities lopen synchroon met de olympische gedachten. Eenheid en integratie, dat zijn de waarden waarvoor hij staat. En voetbal wekt emoties op tot in elke uithoek van de wereld. Je zult nog veel van hem horen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden