'Een glaszuiver doelpunt, dat van Hurst in 1966'

De Engelsen weten het nu zeker: na vijftig jaar is eindelijk een einde gekomen aan de discussie rond de omstreden goal van Engelsman Geoff Hurst in de verlenging van de WK-finale tegen Duitsland in 1966. Niks geen spookdoelpunt of cadeautje van de Azerische grensrechter Tofiq Bahramov. Op basis van een computersimulatie die maandagavond te zien was op Sky Sports zou onomstotelijk vaststaan dat Hurst doelpunt terecht is goedgekeurd.

Geoff Hurst schiet in de finale van het WK 1966. Beeld anp
Geoff Hurst schiet in de finale van het WK 1966.Beeld anp

Elf minuten is de verlenging bezig als Alan Ball de bal voorgeeft op Hurst, die uit de draai op het doel van de Duitse doelman Hans Tilkowski schiet. De bal stuit via de onderkant van de lat weer het veld in. De Engelse spelers juichen en zijn overtuigd dat ze op 3-2 zijn gekomen, maar de Zwitserse scheidsrechter Gottfried Dienst twijfelt. Dienst raadpleegt grensrechter Bahramov, die met een simpel knikje en een vlagsignaal laat weten dat de bal volledig over de lijn is geweest.

In de laatste minuut van de extra tijd maakt Hurst ook nog 4-2. Toch zou diens spookdoelpunt altijd aan Engelands enige wereldtitel blijven kleven. Vooral Duitse voetbalfans voelden zich bestolen. Mikpunt was grensrechter Brahmov die met zijn beslissing wraak zou hebben genomen voor de uitschakeling van de Sovjet-Russische ploeg in de halve-finales van het WK in 1966 door Duitsland. Er is zelfs een verhaal dat Brahmov op de vraag waarom hij het doelpunt had goedgekeurd, glimlachend zou hebben geantwoord: 'Stalingrad' - een verwijzing naar de belangrijkste slag tussen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie.

Het zijn historische bespiegelingen waar het team van Sky Sports Monday Night geen rekening heeft gehouden om tot zijn bewijs te komen. Op basis van onder meer statistieken van Opta, oude zwart-wit- en kleurenbeelden, de doellijntechnologie van Hawkeye en de virtuele realiteit van EA Sports, analyseerde de Engelse oud-international Jamie Carragher: 'Dit is het definitieve bewijs. Je ziet dat de bal vijf tot zeven centimeter over de lijn is.'Ook Sir Geoff Hurst zelf, inmiddels 74 jaar, reageerde op Twitter: 'Zelfs mijn vrouw keek op van haar krant. Joh, die bal was mijlen eroverheen'.

(Tekst gaat verder onder foto).

null Beeld anp
Beeld anp

In Duitsland zijn ze minder overtuigd. 'Wilder Wembley-Beweis aus England', kopte het Duitse boulevardblad Bild naar aanleiding van de triomfantelijke Engelse conclusie . Het verwees naar eerder Engels onderzoek, dat juist tot de slotsom kwam dat de bal niet over de doellijn was geweest. Het leidde er midden jaren negentig onder meer toe dat de hoofdonderzoeker van de Oxford universiteit werd uitgemaakt voor 'Duitse spion'.

Ook huisscheidsrechter Thorsten Kinhöfer van Bild am Sonntag gelooft niet dat nu het ultieme bewijs is geleverd. Volgens Kinhöfer is de fout bij het spookdoelpunt van Hurst ruimschoots goedgemaakt tijdens het WK van 2010 in Zuid-Afrika toen Frank Lampard tegen Die Mannschaft een glaszuiver doelpunt werd onthouden.

Daarmee lijkt de controverse rond de moeder aller spookdoelpunt voorlopig te blijven bestaan. Net als het standbeeld van grensrechter Bahramov voor het sportstadion van de Azerische hoofdstad Bakoe. In Azerbeidjzan is hij voor eeuwig een held.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden