Kooivechter Conor McGregor wordt gewogen in Madison Square Garden in New York.
Kooivechter Conor McGregor wordt gewogen in Madison Square Garden in New York. © AFP

Een gepensioneerde bokser van 40 gaat het opnemen tegen een 28-jarige kooivechter (en ja, dat is voor het geld)

Gevecht krijgt veel kritiek uit de bokswereld

Het laat zich gemakkelijk raden waarom kooivechter Conor McGregor (28) en de gepensioneerde bokser Floyd Mayweather (40) met elkaar in de ring stappen. De Ier en de Amerikaan zullen tientallen, misschien wel honderden miljoenen dollars verdienen met het gevecht dat door de promotors wordt aangeduid als 'Money Fight'. Op 26 augustus staan de twee tegenover elkaar voor een bokswedstrijd in Las Vegas.

Woensdagnacht kondigden McGregor en Mayweather het gevecht aan op hun Instagram-accounts. Het is het einde van een twee jaar durende strijd op sociale media waarbij McGregor Mayweather verweet het gevecht met hem niet aan te durven. Terwijl de Amerikaan liet weten de Ier te min te vinden.

Dat Mayweather overstag is gegaan heeft ongetwijfeld weinig te maken met sportieve overwegingen. Het gevecht tussen de bokser en de kooivechter moet vooral een commercieel succes opleveren. Floyd 'Money' Mayweather staat bekend om zijn obsessie met geld. Hij toont veelvuldig zijn privévliegtuigen, peperdure horloges en extravagante auto's. In 2015 bokste hij tegen de Filippijn Manny Pacquiao het 'duurste gevecht aller tijden', dat volgens conservatieve schattingen een opbrengst had van 400 miljoen dollar.

Tekst gaat verder onder het Instagrambericht.

It's official! @jamielynn @mayweatherpromotions @bigboymansion @girlcollection @themoneyteam @melissiarene @badmedina @moneyyaya @kingkoraun @zion_mayweather #TMT #TBE #MayweatherPromotions

10.7k Likes, 674 Comments - Floyd Mayweather (@floydmayweather) on Instagram: "It's official! @jamielynn @mayweatherpromotions @bigboymansion @girlcollection @themoneyteam..."

Miljardengevecht?

McGregor pest en schoffeert zijn tegenstanders om ze klein te krijgen

Financiële details over het gevecht tussen Mayweather en McGregor zijn niet bekend gemaakt, maar zakenblad Forbes kwam donderdag met de schatting dat het gevecht de potentie heeft om meer dan een miljard dollar in het laatje te brengen.

McGregor is wereldkampioen in het mixed martial arts (mma). De sport, een combinatie van boksen, judo, worstelen, karate en kickboksen, wint snel aan populariteit met name in de jongerendoelgroep. McGregor was de eerste vechter die twee wereldtitels verzamelde in twee verschillende gewichtklassen. Hij is de bekendste kooivechter van de UFC, de belangrijkste promotor. Zijn populariteit dankt hij voor een belangrijk deel aan zijn optreden buiten de ring. McGregor pest en schoffeert zijn tegenstanders om ze klein te krijgen.

'Drama voor de sport'

Olympisch kampioen Oscar de la Hoya noemt het gevecht een 'circus'

McGregor neemt veruit het grootste risico, aangezien hij zijn eigen sport de rug toekeert. Boksliefhebbers gaan er dan ook vanuit dat McGregor geen enkele kans maakt in het gevecht dat zal plaatsvinden in de klasse tot 70 kilogram. Mayweather wordt gezien als één van de beste boksers aller tijden. In 49 profpartijen bleef hij ongeslagen. Hij vergaarde 5 wereldtitels bij 5 verschillende bonden. McGregor bokste daarentegen nog nooit een officiële partij.

Het gevecht kan op kritiek rekenen van de bokswereld. Voormalig bokser en olympisch kampioen Oscar de la Hoya: 'We gaan zien hoe de beste bokser van deze generatie iemand demonteert die nog nooit heeft gebokst op welke niveau dan ook.' Hij noemt het gevecht een 'circus' en een 'drama voor de sport'. Voordat het gevecht plaatsvindt, maken McGregor en Mayweather een tour door de Verenigde Staten om de hype rondom het gevecht nog verder aan te zwengelen.