NIEUWSFeyenoord

Een geëmotioneerde Advocaat neemt afscheid: ‘Deze play-offs maken de vijfde plek een beetje goed’

Dick Advocaat nam zondag geëmotioneerd afscheid als trainer van Feyenoord. De club verzekerde zich van Europees voetbal met een overwinning tegen FC Utrecht, hoewel Advocaat moest toegeven dat een vijfde plek in de eredivisie dit seizoen te min was voor de Rotterdammers.

Bart Vlietstra
Advocaat na afloop van de wedstrijd. Beeld Pro Shots / Mischa Keemink
Advocaat na afloop van de wedstrijd.Beeld Pro Shots / Mischa Keemink

Even treedt de jonge voetballer weer in de 73-jarige Dick Advocaat als de Feyenoord-coach zondagmiddag op een drafje het veld verlaat, zijn armen kort voor hij de tunnel inschiet omhoog stekend naar het applaudisserende publiek. Alleen de tranen die over zijn wangen biggelen had hij vroeger als middenvelder niet. En de kus die hij aanvoerder Steven Berghuis onderweg gaf, dat had hij als schoffelende twintiger ook niet snel gedaan.

De gewonnen finale van de play-offs om Europees voetbal tegen FC Utrecht (2-0) is zijn 1105de en laatste duel als clubcoach. Al plakt hij tegenover ESPN een ‘in principe’ voor dat voornemen.

Emoties gieren zichtbaar en onzichtbaar door zijn lijf. ‘Ik moest zo snel mogelijk naar binnen. Het komt ineens op sinds ik een bepaalde leeftijd heb, die emoties. Een mooi woord is al genoeg,’ zegt Advocaat na afloop op de persconferentie.

Kan hij het wel missen? De spanning? Het werken met spelers? De verbale strijd met de scheidsrechter en diens assistenten? Tot vlak voor tijd praat hij op de vierde official in. Al vlot heeft hij de kabel van een microfoon vlakbij zijn dug-out eruit getrokken. Voor Advocaat hoeft het niet, die focus op hemzelf. Hij heeft er eigenlijk nooit van gehouden. ‘Ga jij maar voor, Jaap,’ zegt hij nog steeds tegen zijn oudere broer vlak voordat ze ergens naar binnen gaan.

Het blijft een belevenis om de parmantige, gedrongen Hagenaar te observeren tijdens een wedstrijd – zeker als hij tracht dat zo onbewogen mogelijk te doen. Zes minuten blijft hij zondagmiddag op zijn plek, helemaal links in de dug-out. Dan staat hij toch op, gebaart langs de zijlijn met zijn arm dat de bal naar voren moet worden gespeeld, draait zich om, en zegt hoofdschuddend iets tegen zijn assistent John de Wolf. Na rust lukt het nauwelijks meer om te blijven zitten.

Het voetbaldier in hem laat zich niet temmen. Ook straks tijdens potjes tennis zal Advocaat zijn telefoon in de gaten houden, mocht er toch weer iemand van een club of bond bellen: ‘Er komt altijd weer een nieuw slachtoffer.’

Doordat het voorbije seizoen zich lang voltrok zonder publiek was zijn commentaar tijdens eerdere wedstrijden goed hoorbaar. ‘Korter!’ ‘Zit erop!’ ‘Ja, hup Nico!’ Het was exact Pa Meeuwse, de door Frits Lambrechts vertolkte amateurtrainer in All Stars.

Tegen Sparta, eerder in de week en FC Utrecht zondag, helpen 6500 Feyenoord-fans mee zijn ploeg en de scheidsrechter op te jagen. ‘Dat publiek is geweldig,’ zegt Advocaat, die als speler al naar Feyenoord wilde, maar pas eind oktober 2019 in Rotterdam-Zuid aanmeerde.

‘Het botste soms’

Na een lange reeks zonder nederlaag (26 duels) verwerd zijn ploeg in 2021 tot een onsamenhangend gezelschap dat weinig meer won. Goed voetbal was sowieso een zeldzaamheid. Steeds vaker hintte Advocaat erop dat zijn ploeg topkwaliteit ontbeerde.

De hoge standaard die hij gewend was in zijn hoogtijjaren bij PSV, Zenit en als bondscoach van Oranje ontbrak. Maar spelers zullen niet zelfverzekerder van zijn opmerkingen zijn geworden. Aanvoerder Berghuis: ‘Hij eiste het maximale van zichzelf, van ons. Het botste soms. Dat heb je bij competitieve mensen.’

De vijfde plaats is veel te min voor Feyenoord beamen Berghuis en Advocaat. Advocaat: ‘Met deze play-offs maken we het een beetje goed.’

Bij de 1-0, een knappe actie van Luis Sinisterra in de 25e minuut, springt Advocaat juichend op, maar hij zit ook weer snel op zijn post, de eerste tranen weg wrijvend. Aanwijzingen voor Botteghin laat hij over aan assistent De Wolf, die ook volgend seizoen nog assistent is – alsof hij het stokje al overdraagt.

Een seconde later meldt Advocaat zich toch weer aan de zijlijn voor instructies. Tot het laatst blijft hij de baas, op een spandoek is hij zelfs als Napoleon vereeuwigd. Kort voor tijd klinkt het ‘Dickie bedankt’. Weinig trainers die met Feyenoord op 29 punten afstand eindigen van Ajax zullen een dergelijke eer gegeven zijn.

De Kuip juicht

‘Jullie weten niet hoe groot hij is,’ zegt Zeljko Petrovic in de rust tegen journalisten. Petrovic, die Advocaat jarenlang bij tal van clubs assisteerde, komt ‘zijn vriend’ steunen. ‘Emotie tonen mag niet in Nederland, terwijl deze club een en al emotie is. Daarom paste Dick hier zo goed.’

Na rust weet Feyenoord de hoge intensiteit, net als eerder in de week tegen Sparta, niet vast te houden. Er is strijd genoeg, dat wel, met talloze opstootjes. Advocaat zelf richt zijn pijlen op arbiter Higler, op wie hij eerder al kritiek had. Al heeft Feyenoord geluk dat middenvelder Fer na een aanslag op Utrecht-speler Van der Streek wegkomt met geel.

FC Utrecht kruipt pas na 65 minuten uit de schulp, met een grote kans voor Kerk, die fabelachtig wordt gekeerd door Feyenoord-doelman Bijlow. Daarna gunnen de aanvallers van coach Hake elkaar de bal niet, waar Berghuis vlak voor tijd Linssen lanceert voor 2-0. De Kuip juicht, en zwaait na afloop enthousiast vertrekkende spelers uit. Advocaat is dan allang naar binnen. En heeft daar later geen spijt van. ‘Die tranen, dat is toch geen gezicht.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden