Een fooi of zeventig miljoen voor de Boertjes?

Ajax zou zeventig miljoen gulden kunnen vangen voor de voetbaltweeling Frank en Ronald de Boer. Als de Amsterdamse voetbalclub echter niet meewerkt aan hun vertrek kan dat bedrag wegsmelten tot een fooi....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Middenvelder Ronald wordt al langer begeerd door de Londense club Arsenal, terwijl verdediger Frank vrijdag bekend maakte per se weg te willen, bijvoorbeeld naar Barcelona dat een bod op hem heeft gedaan.

Ajax moet maandag akkoord gaan met het vertrek, anders stappen de gebroeders naar de arbitragecommissie met het verzoek om hun contract dat loopt tot 2004 te laten ontbinden.

Als zij hun zin krijgen, valt te bezien wat overschiet voor de club. Het contract wordt dan ontbonden in ruil voor een afkoopsom die de broers moeten betalen aan Ajax. 'Dat bedrag is gelijk aan de restantwaarde van het contract', aldus een woordvoerder van de spelersvakbond VVCS.

Hoe hoog die restantwaarde is, weet niemand. Het zou namelijk voor het eerst zijn dat de arbitragecommissie een dergelijk verzoek behandelt na het Bosman-arrest, aldus de VVCS. Door dat arrest kunnen de clubs geen transfersommen meer bedingen - alleen het arbeidscontract vertegenwoordigt waarde.

Zolang een arbeidscontract duurt, kunnen de clubs dat laten afkopen door andere clubs. 'En dan is het wat de gek ervoor geeft', aldus de VVCS. Barcelona heeft al laten weten tot elke prijs te willen gaan voor Frank.

De arbitragecommissie is echter lang zo gek niet als de clubs. Die commissie wil dat Ajax aantoont wat de schade is als de broers vroegtijdig vertrekken. Niemand die weet welk bedrag zij daarna toewijzen, vijf miljoen, tien miljoen, vijftig miljoen? 'Deze zaak moet de trend zetten.'

Het is de vraag of het tot een zaak komt. Tot nu toe zijn alle Nederlandse clubs op het laatste moment gezwicht voor de vertrekwens van hun spelers. Als de Ajax-directie besluit de zaak toch te laten voorkomen, moeten de broers aantonen dat zij bij hun nieuwe clubs veel meer gaan verdienen en er sportief aanmerkelijk op vooruit gaan en dat de arbeidsrelatie met Ajax is verziekt.

Dat laatste verklaart onder meer waarom de Boertjes zich zo hard opstellen en Ajax beschuldigen van het schenden van afspraken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden