Een eenvoudige RKC'er in een ploeg vol sterren

Hij lijkt als Joegoslavisch international verdwaald, bij het verkeerde clubteam beland. Dejan Govedarica, middenvelder van RKC Waalwijk, beseft dat de naam van zijn Nederlandse werkgever uit de toon valt bij de miljoenenclubs waar zijn collega's onder contract staan....

Van onze verslaggever John Volkers

Dédain is hem vreemd. Dejan Govedarica speelt bij RKC in Nederland en hoe marginaal sommigen die club ook vinden, hij is trots op RKC en zijn carrière in Nederland. 'Mooie competitie, goed voetbal en goede stadions', zo vat hij zijn lofzang op Nederland samen.

De oud-speler van Vojvodina Novi Sad kan oordelen. 'Ik heb een jaar in Italië gespeeld', zegt de plots door de Nederlandse pers platgelopen Joegoslaaf. 'Bij Lecce had ik het na een half jaar wel bekeken. Altijd defensief, ook tegen kleine ploegen.' Hij speelde één seizoen, 21 wedstrijden, in de Serie A, een van de grote competities van Europa.

Govedarica kwam van het nietige FC Volendam, met RKC het kneuterigste clubje van Nederland. Hij werd nooit gelukkig in Italië, waar voetbal om resultaat draait, waar verdedigen heilig is en waar degradatie naar de Serie B een verbanning leek.

Hij kocht zijn doorlopende overeenkomst in Lecce af en meldde zich in november 1998 in Waalwijk. Daar kreeg hij een zes-maandencontract, tot en met de nacompetitie. Het afgelopen seizoen verbond Govedarica zich voor drie jaar aan de Rooms Katholieke Combinatie.

Voor het Joegoslavisch elftal dacht hij niet meer in aanmerking te komen. Na het mislukte WK in '98 werden de oudjes bedankt, Govedarica was ook niet meer de jongste. Maar bij de troepenschouw voor Euro 2000 bleek dat alleen de oud-Milanees Savicevic en de praatgrage Petrovic werkelijk te oud te zijn.

Het elftal van Boskov drijft meer dan ooit op ervaring. De beginopstelling telt soms zeven tot acht dertigers. Boskov dacht Stojkovic de aanvoerdersband te hebben afgenomen, maar de 35-jarige sterspeler is weer terug aan het roer. Wie 'Stojko' van dichtbij beziet, kan de sleet evenwel waarnemen. Hij oogt vaal en flets.

Govedarica, 30 inmiddels, werd op het laatste moment opgeroepen door Boskov. Hij moest zijn vakantietripje met RKC, naar Barcelona, voortijdig afbreken om zich te melden voor de voorbereidingsreis door Zuid-Oost-Azië. Tegen de Spanjaarden viel hij woensdag na rust in. Hij scoorde, gaf een assist en veroorzaakte in blessuretijd de strafschop die 'geen penalty' was.

In het trainingskamp van de Joegoslaven, in Edegem onder de rook van Antwerpen, is daarom veel aandacht voor Dejan Govedarica. Hij wil de persconferentie het liefst mijden; als hij tóch moet verschijnen van de delegatieleiding, gaat hij schuin achter de rest zitten.

Voorheen was de rol op de voorgrond altijd voor collega Zejlko Petrovic, een praatgraag die bij Den Bosch, RKC en PSV speelde. Govedarica ging in '96 ook op proef naar PSV, maar coach Advocaat zag niets in hem. Waarna de middenvelder bij Volendam belandde; een klein-Joegoslavische enclave, met de landgenoten Vukov, Stefanovic en Samardzic.

Ondanks vijf Nederlandse seizoenen spreekt Govedarica de taal van zijn tweede vaderland nauwelijks. Het tv-interview zegt hij het liefst in het Joegoslavisch te doen. En antwoorden doet hij niet, wanneer hij de vraag te lastig vindt. Zegt hij.

Voor de camera gedraagt hij zich innemend; eerder gedroeg hij zich als een primadonna. 'Ik heb jullie nooit gezien bij RKC', merkt hij op. Aandringen heeft geen zin: 'Sorry, ik praat niet met jullie.' Slechts een Brabantse verslaggever mag iets te berde brengen.

Woedend is hij over de Nederlanders die brutale vragen hebben gesteld, aangaande het theatrale gedrag van zijn ploeggenoten en de oogst aan kaarten. 'Niemand vraagt of die tweede kaart van Jokanovic wel rechtmatig is. Of over de penalty die Abelardo meekreeg? Dat ga jij niet vragen. Dat is raar. Ik denk: domme vraag.'

Zijn matig bedreven public-relations telt niet. In het veld lijkt hij van waarde, met zijn lengte en dynamiek. De schorsing van Jokanovic lijkt hem een basisplaats op te leveren voor de kwartfinale tegen Nederland. 'Het lijkt me logisch. Ik wissel altijd met Jokanovic.' Als Boskov kennis van het Nederlands voetbal als een waardevolle eigenschap beschouwt, dan zal hij Govedarica opstellen.

Letterlijk: 'Dat denk ik. Ja. Ik weet het niet. Wat moet ik zeggen?' Voetballers horen inderdaad slechts met de voeten te spreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden