Een duel waarbij golfers juichen als voetballers

Golf is een sport voor rijkelijk betaalde solisten. Maar de meest prestigieuze golfprijs is een teamwedstrijd waarmee niets valt te verdienen....

Peter de Waard

Komend weekeinde zal voor de 37ste keer de tweejaarlijkse Ryder Cup worden gehouden tussen de beste twaalf golfers van de VS en die van Europa. Het ooit onverslaanbare Amerika verloor acht van de laatste elf ontmoetingen, meestal als huizenhoge favoriet. Maar deze keer is Europa dat Amerika met Tiger Woods de laatste twee keer verpletterde, favoriet. Niet alleen zal het Amerikaanse team niet kunnen beschikken over de van een operatie herstellende Woods, maar ook zal de Amerikaanse captain Paul Azinger met acht debutanten moeten aantreden.

Het Europese team is samengesteld door de Engelse captain Nick Faldo. Hij kan beschikken over twaalf spelers die allemaal in de topvijftig van de wereld staan. De ster is de Ier Padraig Harrington die de laatste twee Majors (het Britse Open en de US PGA) won. Daarnaast beschikt Faldo over de Spanjaarden Sergio Garcia en Miquel Angel Jimenez, de Zweden Henrik Stenson en Robert Karlsson, de Deen Hansen en Britse vechtjassen als Ian Poulter, Paul Casey en Lee Westwood, die hebben bewezen juist tijdens de Ryder Cup boven zichzelf uit te stijgen.

De Verenigde Staten zullen hun hoop vestigen op hun nummer twee Phil Mickelson, de man die zijn reputatie nooit heeft kunnen waarmaken tijdens de Ryder Cup, en de eigen course, de Valhalla Golf Club in de staat Kentucky, het hart van het land. ‘We zijn de underdog, zeker nu Woods niet meedoet’, dekte Mickelson zich al in.

De Amerikanen kunnen het bijna niet slechter doen dan in 2004 en 2006. Op de K Club in Ierland (2006) en op Oakland Hills (2004) eindigde de wedstrijd in 18,5 tegen 9,5 in het voordeel van het Europese continent. De Europeanen konden op het juiste moment wel de goede teamgeest creëren, terwijl Woods en Mickelson zonder inspiratie over de baan sloften.

De Ryder Cup is een andere wedstrijd dan elk ander groot golfevenement. Behalve over golf wordt er gepraat over mode: de outfits van de mannen en de couture van hun echtgenoten. Spelers laten hun emoties blijken en juichen als voetballers.

Ook heeft de wedstrijd vaak plaats in een sfeer van animositeit, zoals in 1999 toen de Europeanen de Amerikanen ervan beschuldigden hun spel te hebben verstoord. Voor de toeschouwers is het duel een absoluut hoogtepunt. Een kaart is zo geliefd dat zelfs de marshalls 220 dollar moeten betalen om per dag zestien uur toezicht te houden.

Er zijn over drie dagen 28 wedstrijden, alle in matchplay. Op vrijdag en zaterdag worden de zogenoemde fourballs en foursomes gespeeld. Bij de eerste spelvorm spelen duo’s tegen elkaar waarbij elke speler met een eigen bal golft.

Bij de foursomes gaan de duo’s na de afslag om de beurt door met de bal die het beste ligt. Op de finaledag zijn twaalf individuele wedstrijden. Als de ontmoeting gelijk eindigt, blijft de Ryder Cup in Europees bezit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden