Een diepe zucht

HET GERUCHT danst rond. Het is een tikkeltje wild, maar zo begon het met Maradona in '94 ook. En Ben Johnson in '88 had een soortgelijk voorspel van ernstig geroezemoes....

We krijgen in Menton te horen dat Ronaldo, de vedette van Brazilië, op doping betrapt zou zijn. Of we dat even kunnen natrekken? De mobiele telefoons doen het terras van restaurant Lanzi - uitstekende carpaccio - veranderen in een redactieruimte.

Een Belgische connectie wordt ingeschakeld, om de belangrijkste bron na te trekken, de voorzitter van de medische commissie van de FIFA. Michel d'Hooghe uit Brugge heeft zijn gsm niet ingeschakeld. Op een ander toestel wordt met Brazilië gebeld, met onze correspondente; en daarna met Cees van Nieuwenhuizen, de Nederlander die op de knoppen drukt bij Nike. Die schrikt hoorbaar. Ronaldo is het uithangbord van een wereldbedrijf.

In L'Equipe van die donderdag staat te lezen dat 244 dopingcontroles geen positief geval hebben opgeleverd. 'Maar we kraaien nog geen victorie', verklaart D'Hooghe in dat stuk.

De telefoon gaat, de Belgische hotline. Een Spaanse topjournalist heeft Ronaldo om '21.25 uur precies' gebeld op diens 'mobiel'. Ronaldo is niet gecontroleerd, zegt Ronaldo. Maar er zou in het kamp vrees zijn ontstaan voor een eventuele positieve controle omdat de ster in de rust van de halve finale in Marseille een injectie heeft gekregen. Zijn knie wilde niet meer. Een ontstekingsremmer moest uitkomst brengen.

Een minuut na de rust heeft dus een speler gescoord die zonder spuit niet meer in het veld had gestaan. Is dat nieuws? We halen de schouders op. Leuk om te weten, maar nog geen bericht waard.

Weer België: D'Hooghe is aan de lijn geweest. Hij kent het dopinggerucht omtrent Ronaldo. Maar bij een positieve controle wordt hij binnen 24 uur daarvan op de hoogte gesteld. Het is nu bijna 48 uur na het inleveren van het plasje. En hij heeft om vijf uur bij de FIFA-briefing niets gehoord. Of Ronaldo ook geplast heeft? De Belg weet het niet. 'Elke wedstrijd plassen vier spelers. Ik houd niet bij welke.'

Een paar collega's gebeld in een andere lokaliteit. Wie er dinsdag geplast hebben namens Brazilië? Doriva en Cesar Sampaio, antwoordden ze. Ze lachen. Of wij ook de hele dag al op jacht zijn naar de bevestiging van dat Ronaldo-gerucht. Het komt uit Nederland, uit de kringen van Radio 538. Nederland zou in plaats van Brazilië de finale mogen spelen, is er als nieuws bij gemeld. Het lijkt een late aprilmop.

We bellen Van Nieuwenhuizen van Nike en horen een heel diepe zucht.

John Volkers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden