Een diepe buiging voor Erica Terpstra

Zichtbaar aangedaan sloot Erica Terpstra dinsdagavond het voorzitterschap van NOC*NSF af met het voorlezen van haar lievelingsgedicht. ‘Dit is te mooi voor woorden’, zei ze nadat ze was bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Van onze verslaggever Poul Annema

De poëzie van Nora Petit over een voor iedereen toegankelijke wereld hielp haar over de drempel nadat de sportwereld aan het einde van haar laatste vergadering een diepe, emotionele buiging voor haar had gemaakt. ‘Ik heb tegen deze dag opgezien, maar ik heb er ook naar uitgekeken om jullie te zeggen dat het fantastisch was al die jaren met mensen met zoveel passie te werken’, zei ze.

Boegbeeld

‘Ik zal jullie missen’, sloot ze ontroerd af, nadat haar medebestuurslid Tom Rombouts lang daarvoor al had vastgesteld hoezeer het bestuur van NOC*NSF en de sport zal moeten wennen aan het idee dat Erica Terpstra er niet meer is. ‘Weg is de deskundige leidsvrouw, ons boegbeeld, onze inspiratie en de gepassioneerde toeschouwer. Ze vertegenwoordigde de Nederlandse sport zeven dagen in de week. Nooit één saai moment en ze heeft zowel bij haar begin als bij haar afscheid groot incasseringsvermogen getoond.’

En tegen Terpstra: ‘Met het Olympisch Plan heb je gezaaid, het is nu aan ons om te oogsten.’

Rombouts verleende haar het erelidmaatschap van de koepel. voorzitter Karin van Bijsterveld van de tennisbond prees, namens de gezamenlijke bonden, haar volharding.

Geert van Maanen, secretaris-generaal van VWS, onderscheidde haar met de tekst: 'Papendal was elke dag een cadeautje voor je, ik mag je nu namens hare majesteit een cadeau aanbieden.’

Erica Terpstra (ANP) Beeld
Erica Terpstra (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden