Een dag na vernedering in Eindhoven nestelt Jong Ajax zich aan kop eerste divisie

Erik ten Hag (rechts) kijkt naar Jong Ajax - NEC. Tweede van links: Richard Witschge. Foto Arie Kievit

Een dag na de vernedering van Ajax is op De Toekomst van een crisissfeer niks te merken. Ruim tweeduizend supporters zijn naar het uitverkochte trainingscomplex gekomen voor de topper in de eerste divisie tussen Jong Ajax en NEC, het duel dat overgespeeld moest worden na een administratieve fout van de KNVB. Jong Ajax won, maar had een geschorste speler opgesteld.

Voor de wedstrijd baant directeur voetbalzaken Marc Overmars zich met zijn zoon een weg door de bomvolle kantine. Tijd om vragen te beantwoorden heeft hij niet. Vanaf het balkon van het clubgebouw zien trainer Erik ten Hag en zijn assistent Alfred Schreuder hoe Dennis Johnsen de thuisploeg in de eerste helft op voorsprong zet.

Op de tribunes wordt geklapt voor een briljante pass van Noussair Mazraoui en uitbundig gejuicht als NEC-speler Anass Achahbar voor buitenspel wordt afgevlagd. Een wanklank over de afgang van het eerste team een dag eerder is er niet te horen. Alsof Ajax nooit met 3-0 heeft verloren van PSV. Op De Toekomst staat de koppositie in de eerste divisie op het spel.

 Kampioenswedstrijd

'We hebben wel vaker van PSV verloren', zegt oud-speler Richard Witschge in de kantine. 'Alleen nu was het toevallig de kampioenswedstrijd.' Hij geeft toe te balen van de nederlaag, maar heeft zich niet verbaasd over de taferelen die zich 's avonds afspeelden in Amsterdam.

Terwijl de feestvierende PSV-spelers zich lieten fêteren door uitzinnige supporters, wachtten bij de Johan Cruijff Arena 150 boze Ajax-fans de spelersbus op. In een grimmige sfeer eisten zij het vertrek van algemeen directeur Edwin van der Sar, die volgens hen verantwoordelijk is voor het mislukte seizoen van Ajax.

Witschge: 'Dat soort emoties hoort erbij als het minder gaat. Dan zijn er altijd mensen die niet tevreden zijn. Natuurlijk heb je liever niet dat het gebeurt, maar het gebeurt. Niet alleen bij Ajax, maar bij alle grote clubs.'

Ajax toonde zich zondag van zijn slechtste kant, zowel op als naast het veld. Van de rode kaarten voor Tagliafico en De Jong tot de kansloze nederlaag en van de brandende fakkels die door fans in het PSV-vak werden gegooid tot de duw die Hakim Ziyech van een supporter kreeg toen hij uit de tegengehouden bus was gestapt.

Groots verliezen

Hoort een grote club ook niet groots te kunnen verliezen? 'We hebben groot verloren', grapt Witschge gevat. Van een dieptepunt in de clubgeschiedenis wil hij niets weten. 'Het is een moeilijk seizoen geweest met de trainerswissel en Appie als absolute dieptepunt. Maar ik ben hier opgegroeid en blijft nuchter onder de onrust.'

Op de vraag hoe het komt dat Ajax al vier jaar verstoken blijft van de landstitel, moet hij het antwoord schuldig blijven om zich vervolgens naar het balkon achter het doel te begeven. Staand naast Ten Hag ziet hij hoe de Amsterdamse talenten NEC in de tweede helft kranig van zich afhouden. Omdat de ingevallen Jari Schuurmans in de slotminuut oog in oog mist met Ajax-doelman Kostas Lamprou blijft het 1-0.

Hierdoor is Jong Ajax koploper van de eerste divisie. Het mag niet promoveren (dan zou Ajax twee teams in de hoogste afdeling hebben). Fortuna Sittard dat tweede staat met twee punten voorsprong op NEC, maakt nu de meeste kans op rechtstreekse promotie naar de eredivisie.

Meer over