Een bittere pil voor de leliekwekersclub

Na hun bittere uitschakeling in de kwartfinales van de Europa Cup voor landskampioenen hadden de speelsters van DOV nog het meest met Willem Klaver te doen, de grootfinancier van de ambitieuze tafeltennisclub uit Heerhugowaard én hun allerdierbaarste weldoener....

Van onze verslaggever Martien Schurink

Inderdaad, de 40-jarige kopvrouw van het sterrenensemble uit de polder had alle reden zich te verontschuldigen. De veterane, die met haar lange noppen en vervaarlijke penhoudergreep jarenlang het Europese pingpongrijk tiranniseerde, had er zaterdag in de tweede en beslissende wedstrijd tegen Froschberg uit Linz duidelijk geen zin in.

Ze opereerde in haar partij tegen Liu Jia, de bescheiden nummer 31 van de wereldranglijst, onpeilbaar ver beneden haar niveau en was aldoende verantwoordelijk voor de bittere nederlaag die DOV zaterdagmiddag op eigen tafel te slikken kreeg.

Na gedane zaken stond Ni het huilen nader dan het lachen. Ze had te doen met Willem Klaver, maar ook met zichzelf, vermoedelijk omdat ze ineens besefte dat het einde der pingpongtijden wel erg snel naderbij komt, dat niemand meer tegen haar opkijkt, dat haar op lange noppen en raadselachtige effecten gabaseerde spel niet langer indruk maakt op de jonge generatie. Pijnlijk was het te zien hoe de 21-jarige Liu Jia haar alle hoeken van de blauwe tafel liet zien. Geen spoor van mededogen met de oude, versleten majesteit, geen spoor van respect.

In de aanloop naar de krachtmeting met Froschberg had Ni Xia Lian al te kennen gegeven dat de tijd gekomen was haar carrière in een lagere versnelling te plaatsen. De al jaren in Luxemburg residerende Chinese wilde de grootste hektiek uit haar leven bannen. Geen grote toernooien, geen kampioenschappen, geen verre reizen meer. Langzaam wilde ze afkicken van haar verslaving om meer tijd te hebben voor man en nageslacht. Maar dat het afkicken zo snel vorderde dat ze zaterdagmiddag in het bijzijn van een honderdtal getrouwen vrijwel geen bal fatsoenlijk raakte, dat was een bittere tegenvaller.

Voor haar in de eerste plaats, maar uiteraard ook voor het van vurige ambities overlopende DOV. De club was in eigen land al komen bovendrijven en zag nu ook de beker met de grote oren aan de einder glinsteren. Aan klasse geen gebrek tenslotte, aan geld evenmin. Een dorpeling bleek maar al te graag bereid een deel van zijn met het kweken van lelies vergaarde fortuin te investeren in de club.

Ni kwam over van aartsvijand De Treffers uit Klazienaveen, net als trainer/coach Hans Lingen, Tanja Kostromina meldde zich vanuit Minsk, Li Jiao verlengde haar contract en voor heel bijzondere wedstrijden, zoals die van zaterdag, was er altijd wel geld om een speelster van wereldformaat uit Azië over te laten komen, bij voorkeur Li Jia Wei, de nummer twaalf van de wereld.

Li kweet zich naar behoren van haar taak met haar winstpartij tegen Europees jeugdkampioene Iveta Vacenovska. Maar daarna ging het met DOV rap bergwaarts. Ni had geen schijn van kans tegen Liu Jia, waarna ook Kostromina in de fout ging. Toen ook zij verloor was de strijd beslist, omdat de Oostenrijkse kampioen slechts twee punten nodig had om de halve finale te bereiken.

Na de ontluisterende 3-1 nederlaag was het verdriet in het Heerhugowaardse kamp groot en intens. Tranen bij Ni, frustratie bij Klaver. 'Het sprookje is uit', mompelde de hoofdsponsor. En er komt voorlopig ook geen nieuw sprookje, want Klaver houdt het na dit seizoen als DOV's hoofdfinancier waarschijnlijk voor gezien. De leleliekweker kampt met teruglopende omzetten en wil DOV alleen nog als persoonlijk sponsor van zijn oogappel Li Jiao van dienst zijn.

Zonder Klaver wacht speelsters en trainer/coach Hans Lingen een onzekere toekomst. Lingen, toch geen onverbeterlijke pessimist, weet niet of hij na dit seizoen nog een baan heeft in Heerhugowaard. Weet zelfs niet of zijn club dan nog wel in al zijn glorie bestaat. 'Ik doe er niet verstandig aan mijn eigen sport onderuit te halen, maar we hebben het natuurlijk wel over een C-sport, waarin je afhankelijk bent van goedwillende figuren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden