Een betoverend sprookje voor NEC

De club die zichzelf en voetbalminnend Nederland blijft verbazen met uitzonderlijke resultaten, voegde zich donderdagavond verdiend bij de beste 32 ploegen van de UEFA Cup.

Van onze verslaggever Charles Bromet

Invaller Collins John en de formidabel spelende spits Jhon van Beukering maakten de doelpunten op een verrukkelijke voetbalavond in een prachtige ambiance. Vuurwerk spatte na afloop uiteen boven een feestvierende massa die de spelers en coach Mario Been dankbaar tegen de borst drukte.

Na de vorige thuiswedstrijd tegen Tottenham Hotspur zullen niet veel NEC-supporters met de gedachte hebben gespeeld dat het slotduel uit deze poule hun club nog mogelijkheden zou verschaffen op een langer verblijf in dit Europese toernooi. Na de nederlaag tegen Dinamo Zagreb (3-2) was voor de tweede keer verloren, deze keer met 1-0 tegen de Engelsen, waardoor het perspectief op overleving erg troebel was geworden.

Maar even onverwacht als bewonderenswaardig was de zege die NEC vervolgens meenam uit Moskou. Spartak werd op eigen veld met 2-1 verslagen, waardoor de somberheid over de Nijmeegse tour door Europa ineens omsloeg in hoop. Zou er dan toch een verlengd verblijf inzitten?

Het is deze kwaliteit – elke keer weer de scepsis te lijf gaan en de cynici het zwijgen opleggen met een knappe prestatie – die het elftal van Been kenmerkt. Hij mag dan met bescheiden middelen werken, uit zijn ploeg haalt de 45-jarige Rotterdammer het maximale.

Nadat NEC vorig seizoen bij de winterstop op de voorlaatste plaats stond geparkeerd, volgde in de tweede seizoenshelft een wonderlijke wending in de prestatiecurve. Winnen werd plotseling heel gewoon en NEC rukte op naar de achtste plaats van de ranglijst.

Daarna kregen de play-offs ook nog eens het karakter van een zegetocht langs de Nederlandse velden, want NEC legde verrassend beslag op een ticket voor de UEFA Cup. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was, werd Dinamo Boekarest in de eerste ronde geëlimineerd, waardoor de groepsfase als een bonus moet hebben aangevoeld.

En donderdagavond, pakweg een jaar nadat de club zich nog zorgen moest maken om degradatie naar de eerste divisie, betraden de fans De Goffert dus met de gedachte dat het bereiken van de derde ronde in de UEFA Cup niet eens zo’n irreële was. Zo mooi kan de speling van het lot soms zijn.

Al dat enthousiasme leek snel in de kiem te worden gesmoord door de ontwikkelingen op White Hart Lane, waar de Spurs al halverwege de eerste helft tegen een forse achterstand, 2-0, aankeken tegen Spartak Moskou. Het publiek reageerde daarom al na 38 minuten door ‘alles of niets’ te scanderen.

Aan die wens kon NEC logischerwijs niet voldoen. De ploeg speelde een zeer acceptabele eerste helft, na een zenuwachtige start. Van Beukering weerde zich goed en was een bruikbaar aanspeelpunt voor Schöne en Bouaouzan.

Na 34 minuten kreeg Bouaouzan een goede kans na een combinatie met de spits, maar zijn inzet miste precisie. Op slag van rust liet Schöne de grootste kans liggen, toen hij knap was vrij gespeeld in het strafschopgebied. Hij zag Van Beukering over het hoofd, terwijl die juist wachtte op een voorzet die er dus niet kwam.

Been bracht na rust Collins John voor de wispelturige Saidi Ntibazonkiza in de hoop aanvallend een vuist te maken. Aangevuurd door de eigen aanhang zette NEC aan voor een hartverwarmend offensief dat steeds meer body kreeg.

Toen duidelijk werd dat Tottenham zich had teruggevochten naar 1-2, groeide op de tribune de hoop dat er deze avond nog een mooie climax zou volgen. En die bleef niet uit. Toen het bericht De Goffert bereikte dat Tottenham had gelijkgemaakt, zette John NEC op voorsprong. Gillend sprongen een moeder en haar dochter elkaar in de armen. Opa naast hen stak de armen triomfantelijk in de lucht. Een familie vierde feest en ook dat was prachtig om te zien.

Vier minuten later ontplofte De Goffert helemaal van geluk toen Van Beukering zijn uitstekende wedstrijd bekroonde met de tweede Nijmeegse treffer. Met het zwakke linkerbeen haalde hij vernietigend uit.

Mario Been werd toegezongen en na hem eigenlijk iedereen in een rood-zwart-groen shirt. Nijmegen knuffelde zijn helden. En de helden zwaaiden terug. Dankbaar, voldaan, uitzinnig van vreugde.

Mario Been gaat bij zijn spelers op de schouders (de Volkskrant) Beeld
Mario Been gaat bij zijn spelers op de schouders (de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden