Een belaste zwerver

Guus Hiddink omschreef zichzelf dinsdag in de rechtbank van Den Bosch als een nomade, als een zwerver zonder vaste verblijfplaats, levend uit de koffer....

En dat terwijl het in de rechtszaak tegen wereldburger Hiddink juist gaat over de plaats waar hij woonde, eind 2002, eerste deel 2003.

Nederlands beroemdste trainer van de laatste jaren heeft ongeveer anderhalf miljoen euro aan belasting ontdoken, zo stelt het Openbaar Ministerie. Hij profiteerde van het gunstige Belgische systeem in de periode dat hij nog miljoenen uit zijn tijd als bondscoach van Zuid-Korea moest innen.

Niet alleen zijn adviseurs, ook PSV-preses Van Raaij poogde hem ervan te overtuigen dat het nodig was in België te wonen. ‘Het mag geen fake-adres zijn’, liet Van Raaij in de verhoren opnemen.

Rechter Bik vroeg telkens of Hiddink was verteld dat hij in België moest wonen, met alles wat daarbij hoort, van een krant tot een Belgisch kenteken.

‘Terloops’, zei hij dan. Of: ‘Ik heb de urgentie van die noodzaak niet echt gevoeld.’ Of: ‘Ik heb er geen zware bemoeienis mee gehad.’ Of: ‘Dat is niet expliciet gezegd.’ Of: ‘Het is me soms voorgehouden.’

Hij zei dat hij zich op den duur in Nederland wilde vestigen, toen hij voelde dat hij lang bij PSV zou blijven.

Toenmalig PSV-directeur Spooren, van het toneel verdwenen na een ontuchtzaak, liet een stroman een huis kopen in Waalre, dat nu eigendom is van Hiddink.

Bij de rol van Spooren ligt een sleutel tot succes voor de verdediding. Het OM kwam Hiddink op het spoor toen de gangen van Spooren werden nagetrokken. Zijn telefoon werd afgeluisterd. Uit die gesprekken vloeide de problematiek rond Hiddink voort.

Hiddinks advocaten zullen op een nader te bepalen datum, na de getuigenverhoren van 2 en 6 februari, stellen dat het bewijs onrechtmatig is verkregen, omdat hij geen verdachte was toen Spooren werd geschaduwd.

Hij logeerde bij zijn vriendin in Amsterdam (‘maar dat beschouwde ik niet als mijn huis.’) Zijn kleren bleven vaak in de koffer, vuile spullen liet hij wassen op trainingscomplex de Herdgang en het Dorint hotel zag hem graag komen. ‘Ik sliep zelfs weleens in mijn auto op de Herdgang. Ik wilde niet dat mijn relatie kapot ging.’

Hiddinks belastingadviseur, hoofdverdachte Van den B., liet op 31 oktober aan Spooren weten: ‘Naarmate Guus langer in Nederland blijft, wordt het moeilijker zijn imagorechten te verzilveren.’

Van den B. gaf Spooren opdracht ervoor te zorgen dat Hiddink écht in België ging wonen, al was het maar door in Achel etentjes te geven of interviews te houden.

Van den B., die gelijktijdig met Hiddink terechtstaat, zei dat hij ongelukkig was met het feit dat er niets gebeurde. ‘Spooren weet wat hij moet doen, maar hij doet niets. Niemand zei dat we moesten stoppen. Dat knaagde aan me’, liet hij in de verhoren opnemen. Van den B. wilde dinsdag niets zeggen.

Hiddink verklaarde dat hij de omstreden belastingaangiftes zelf heeft getekend, maar dat hem daarbij niet specifiek is gevraagd of zijn woonplaats in België was.

Voetbaltrainer Guus Hiddink arriveert bij de rechtbank waar hij door het Openbaar Ministerie vervolgd wordt voor belastingfraude. De aanklacht betreft de periode in Europa meteen na zijn avontuur als bondscoach in Zuid-Korea. Hiddink woonde toen tijdelijk in België en betaalde daar zijn belastingen. (ANP) Beeld
Voetbaltrainer Guus Hiddink arriveert bij de rechtbank waar hij door het Openbaar Ministerie vervolgd wordt voor belastingfraude. De aanklacht betreft de periode in Europa meteen na zijn avontuur als bondscoach in Zuid-Korea. Hiddink woonde toen tijdelijk in België en betaalde daar zijn belastingen. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden