REPORTAGE

Echte liefde, voor zolang het nog duurt

Ruiter Jeroen Dubbelddam en zijn ruin Zenith hebben waarschijnlijk voor het laatst geacteerd voor Nederlands publiek. De combinatie wordt uit elkaar gedreven. Tenzij alsnog een wonder geschiedt.

Zenith legt liefkozend zijn hoofd op de schouder van Dubbeldam. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Springruiter Jeroen Dubbeldam staat voor een duivels dilemma. Wint hij zondag de Grote Prijs van Maastricht, dan kan hij een belangrijke titel bijschrijven. Maar een overwinning betekent ook dat hij zijn toppaard Zenith binnen een paar dagen voor altijd kan verliezen.

Dubbeldams paard Zenith staat in de verkoop: bij een goed bod worden ruiter en paard van elkaar gescheiden. Goede prestaties maken Zenith alleen maar extra aantrekkelijk voor potentiële kopers.

Als Dubbeldam met Zenith zondag de wedstrijdpiste betreedt, zweept de speaker het publiek nog eens op. 'Dan nu, dames en heren, Jeroen Dubbeldam.' De combinatie wordt warm onthaald. De kans is groot dat het Nederlandse publiek Dubbeldam en Zenith nooit meer samen in actie ziet.

De eerste hindernissen gaan foutloos. Het publiek in Maastricht had niet anders verwacht. De combinatie is de regerend Europees- en Wereldkampioen.

Zenith is eigendom van het Springpaarden Fonds Nederland (SFN), dat het paard in 2011 aankocht. De investeerdersclub hief zichzelf in september op: de zes paarden die het bezat, werden via een online veiling te koop aangeboden. De paarden, en Zenith in het bijzonder, moesten miljoenen opleveren. Het fonds moest de investeerders ook een financieel rendement bezorgen.

Beeld anp
Jeroen Dubbeldam en Zenith op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Beeld anp

De veiling werd een fiasco. De geboden bedragen voor Zenith waren zo laag dat het SFN besloot om zelf mee te doen aan de veilingen, omdat het paard anders voor een veel te lage prijs zou zijn verkocht. Het fonds plaatste een bod van 850 duizend euro, dat uiteindelijk het hoogste bleek. Zo bleef Zenith in het bezit van het SFN, dat nu gaat proberen om via een onderhandse verkoop een goede prijs van Zenith op te halen. Het paard moet ten minste twee miljoen opleveren.

Voorlopig is er niks bekend over de toekomst van Zenith, al zegt het SFN dat de interesse op gang komt. Totdat Zenith is verkocht mag Dubbeldam op het paard blijven rijden.

Tijdens Jumping Indoor Maastricht, een driedaagse wedstrijd, hangt de aanstaande verkoop voortdurend in de lucht. 'Ik probeer er niet te veel mee bezig te zijn, dat geeft de verkeerde energie. Ik wil nog mooie resultaten met hem halen zo lang ik hem nog heb', zegt Dubbeldam.

Sensibel

Dubbeldam en Zenith zijn een gouden combinatie, maar de successen kwamen niet vanzelf. Zenith is een sensibel paard. De ruin is gevoelig voor spanning en vindt het moeilijk om een volgepakt stadion binnen te stappen. Door jarenlange training leerde Dubbeldam met het paard om te gaan. 'Zenith is een paard met een gouden karakter. Hij heeft een goede sportmentaliteit en is betrouwbaar.'

'Maar', zegt Dubbeldam. 'Hij is heet van karakter. Om te presteren moet hij op zijn gemak zijn. We zijn veel met elkaar bezig geweest.' Het gedwongen afscheid valt Dubbeldam zwaar. 'We hebben een speciale band.'

Dubbeldam staat bekend als één van de beste ruiters ter wereld. Het is onzeker of een minder goede ruiter met Zenith tot dezelfde resultaten was gekomen. Het kan een van de redenen zijn waarom de interesse voor het paard zo tegenvalt. 'Het is altijd moeilijk om een combinatie uit elkaar te halen die samen groot is geworden. De beste combinaties zijn op elkaar ingespeeld. Het is voor een andere ruiter niet makkelijk omdat even over te nemen.'

De omgang met Zenith gaat Dubbeldam nu makkelijk af. Het is tekenend hoe ruiter en paard samen op de foto gaat. Het dier legt zijn hoofd liefkozend op de schouder van Dubbeldam. De foto is binnen een paar minuten gemaakt. Ook poseren gaat de combinatie goed af.

De bijzondere band tussen paard en ruiter maakt de wedstrijden die ze nog samen rijden ingewikkeld. 'Stel, dat ik hier zondag win, dan is er even een hoogtepunt. Maar dan kan het zo zijn dat hij maandag verkocht is.'

Dubbeldam zei voor de wedstrijd daarmee niet bezig te zijn geweest. 'Ik ga hem niet slechter laten presteren dan hij in werkelijkheid kan. Zo zit ik niet in elkaar. Ik heb daarvoor te veel respect voor hem.'

Hoop

Dubbeldam behoudt nog altijd de hoop op het paard te kunnen blijven rijden. Het is mogelijk dat iemand opstaat die het paard voor hem wil kopen. Al denkt hij dat iemand zich dan al gemeld had moeten hebben. 'Ik ben er zelf niet naar op zoek geweest. Als ik bij iemand op de knieën moet om hem zo ver te krijgen, begint het verkeerd. Ik hoop dat iemand naar me komt en zegt: we gaan dit samen oppakken. Dat is het droomscenario. Maar ik weet dat we over veel geld praten. Ik heb het niet, anders had ik Zenith wel gekocht.'

Tijdens de wedstrijd in Maastricht houdt het publiek zijn adem in. Dubbeldam komt als laatste ruiter in actie. Hij moet foutloos blijven om uitzicht te houden op de ereplaatsen. Bij de vijfde sprong gaat het bijna mis als hij de balk toucheert. Wonder boven wonder blijft de balk liggen.

Dubbeldam lijkt op een foutloze rit af te gaan, totdat hij aan het einde van de proef aankomt. Zenith tikt de balk van een hindernis aan en die klettert op de grond. Geen ereplaats voor Dubbeldam en Zenith, een verkapte zegen. De combinatie gaat samen naar huis. Ruiter en paard kunnen nog iets langer van elkaar genieten.

Meervoudig Kampioen

Jeroen Dubbeldam veroverde zestien jaar geleden in Sydney olympisch goud met zijn springpaard De Sjiem. In 2014 veroverde hij als eerste Nederlander de wereldtitel met Zenith. In de finale reed hij vier foutloze parcoursen. Vorig jaar werd hij met Zenith Europees kampioen. Bij de Spelen ivan Rio was Dubbelman vlaggendrager. Hij kwam met Zenith 0,02 seconde tekort om te mogen meedoen aan de barrage om de medailles.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.