Dweilfanfares en concertgebouworkesten

Zaterdag gaat Euro 2000 van start. Twee landen en acht steden zullen tot en met 2 juli in het teken van het voetbal staan....

ARNHEM

Arnhemse koeienparade: kunstenaars versieren kunstkoeien. 1 tot en met 15 juni op diverse locaties in de binnenstad.

Oecumenische muliculturele bijeenkomst met muziek en opening van de tentoonstelling 'Spirits of Sports', met sportfotografie van 55 professionele en amateurfotografen. Zaterdag 10 juni. Eusebiuskerk 18.30-19.30.

Op het Kerkplein in Arnhem staat gedurende het EK een groot videoscherm van 44 vierkante meter waarop de voetbalwedstrijden rechtstreeks worden uitgezonden. De wedstrijden worden afgewisseld met optredens van artiesten en bands uiteenlopend van De Dikdakkers tot Loïs Lane.

ROTTERDAM

De Bibliotheek Rotterdam organiseert de 'Striptentoonstelling Kick Wilstra' en het 'Kick Wilstra tafelvoetbaltoernooi'. Het toernooi vindt plaats in diverse Rotterdamse bibliotheken. De opening wordt verricht door Faas Wilkes op 8 juni, 16.00 uur op het informatieplein van de Centrale Bibliotheek, Hoogstraat 110.

In het Nederlands Architectuurinstituut is vanaf 8 juni tot en met 24 september de tentoonstelling 'Het Stadion, de archtectuur van massasport' te zien. NAi, Museumpark 25.

Historisch museum De Dubbele Palmboom heeft tot en met 27 augustus de tentoonstelling 'Eurogoals, Europees Voetbal in Rotterdam'. Voorhaven 12.

Het ontwerpbureau 75B heeft een 'Posterproject' georganiseerd, tot eind juli te zien op diverse buitenlocaties in het centrum van de stad.

In alle deelgemeenten kunnen jongeren deelnemen aan 'De Pingel, de open Rotterdamse Kampioenschappen penalty's nemen en stoppen'. De finale is op 24 juni op het Schouwburgplein. Daarnaast trekt een Europapleinen-Karavaan de deelgemeentes in. Bewoners kunnen gebruik maken van het podium om te skaten, streetdancen en taeboën. Er zijn culturele workshops en er staat een videoscherm waarop de EK-wedstrijden vertoond worden. Diverse lokaties.

In het Nederlands Foto Instituut is de foto-expositie België-Holland te zien tot en met 9 juli. Witte de Withstraat 63.

Filmliefhebbers kunnen vanaf 8 tot en met 21 juni voetbalfilms zien in Lantaren/Venster, Gouvernestraat 133. Met onder meer Fever Pitch (10 juni 21.30 en 11 juni 21.30)

In de Kunsthal gaat op 8 juni de tentoonstelling 'Ieder z'n voetbal; Het voetbal in de beeldende kunst 1900-2000' van start, met onder meer werk van Andy Warhol en Marlene Dumas. Westzeedijk 341.

Eveneens in de Kunsthal een voetbalveiling in samenwerking met veilinghuis Christie's. Geboden kan worden op voetbalmemorabilia als shirtjes, medailles en schilderijen. Opbrengst gaat naar de Johan Cruijff Welfare Foundation. 22 juni, 19.30. Kijkdagen vanaf dinsdag 20 juni.

Nighttown organiseert zijn eigen toernooi: een VJ en DJ battle, 29 juni, 30 juni en 1 juli, vanaf 23.00. DJ's en VJ's stoeien met voetbalgeluiden en -beelden. Dagelijks vana 11 juni tot en met 29 juni (behalve vrijdags en zaterdags, m.u.v. 16 juni)) optreden van de Comdedy Factory, 23.00. West-Kruiskade 26-28.

De slotmanifestatie is 'Music without Frontiers', op de Nieuwe Maas tussen de Willems- en Erasmusbrug, 1 juli. Toegang is gratis. Met medewerking van Rotterdams Philharmonisch Orkest, de Amerikaanse sopraan Renée Fleming en de Italiaanse tenor Andrea Bocelli. 22.00 uur.

EINDHOVEN

Voetbal en poëzie komen samen tijdens de prijsuitreiking van de grote Eindhovense Voetbalgedichtenwedstrijd 2000. Met optredens van de Engelse performance-dichter Rob Gee, Adriaan Bontebal en poëziepopgroep DOM. Dinsdag 6 juni. Openbare Bibliotheek: 20.15 uur.

De fotomanifestatie 'Sport etc.' organiseert een buitenexpositie van enorme foto's van sportende kinderen, op billboards langs de EK-corridor van het centraal station naar het Philips-stadion. Tot zondag 2 juli. Diverse locaties.

Met de manifestatie Kick Off opent Eindhoven officieel de EK-festiviteiten. Fanfares en harmonieën trekken door de binnenstad, afgewisseld door straatartiesten, en spelen gezamenlijk de Mars van de Stad Eindhoven. Vrijdag 9 juni. Stadhuisplein. 19.30 tot 23.45 uur.

Een speciale 'Zweedse dag' wordt georganiseerd voor de fans van Zweden, dat twee wedstrijden speelt in het PSV-stadion. Met Abba-muziek van een coverband, volksdans, Tjabba Grön en twee Pippi Langkousen. Vrijdag 16 juni. Stadhuisplein. 15.00 tot 19.15 uur.

Kamermuziek in het groen is een 'festival' van klassieke muziek in de buitenlucht, ten gehore gebracht door solisten en kleine ensembles op vijf verschillende podia. Met onder anderen de Nederlandse cellist Pieter Wispelwey. Zondag 18 juni. Stadswandelpark.

Fiësta del Sol/Confetti is een muziek- en straattheaterfestival met ruim zestig orkesten, twintig theateracts en talloze musicerende en acterende 'loopgroepen'. Vrijdag 23 tot en met zondag 25 juni. Binnenstad.

Op de wedstrijddagen in Eindhoven (12, 15 en 19 juni) en op de speeldagen van het Nederlands team vertonen straatmuzikanten en -artiesten verspreid over de stad hun kunsten.

AMSTERDAM

Op de speeldagen, zondag 11 juni, zondag 18 juni, woensdag 21 juni, zaterdag 24 juni en donderdag 29 juni en de dagen voor en na de wedstrijd trekken dweilorkesten door de stad. Locaties: Stationsplein, Damrak/Dam, Rembrandtplein, Leidseplein; Nieuwmarkt/Wallen en de Arena.

Elke wedstrijd is in Toomler (Comedytrain, Breitnerstraat 2) op een groot scherm te volgen met commentaar van Viggo Waas, Peter Heerschop, Owen Schumacher en Raoul Heertje. Bas Grevelink zingt in levende persoon de volksliederen van de deelnemende landen.

Reûnie, een theatervoorstelling waarin de dames Cruijff, Neeskens, Suurbier, Rijsbergen en Van de Kerkhof terugkijken op de verloren voetbalfinale in de zomer van 1974. Daarna een wedstrijd op een groot scherm. Nieuwe de la Mar, 19.00 uur. Zondag 11 juni tot en met donderdag 29 juni, niet op de 15e, 22e, 23e, 26e, 27e.

Elke dag tijdens het EK kunnen jonge voetballiefhebbers aan hun techniek schaven. Er wordt getraind op snelheid, nauwkeurigheid, reactievermogen en balbeheersing. Olympisch Stadion, 10 juni tot en met 2 juli 10.00-19.00 uur. Zaterdag 10 juni vanaf 14.00 uur.

Pleinfestival voetbal; een voetbaltoernooi voor de jeugd. Zaterdag 10 juni Kasterleepark (Amsterdam-west) 11.00-18.00 uur.

Amsterdamse openingsceremonie: grachtentocht van dekschuiten. Elke boot staat in het teken van de deelnemende landen. Zaterdag 10 juni, Prinsengracht en Amstel, 14.00-17.00 uur.

IJsbeeldhouwen. Een Belgische kunstenaar verandert een fors blok ijs in een sculptuur. 11 juni op het Leidseplein, 18 en 24 juni op de Dam en 21 juni op de Nieuwmarkt. Het beeld is de hele avond te bekijken.

Fietsvoetbal. De demonstratiewedstrijden zijn een onderdeel van het Fietsfeest 2000. Zondag 18 juni, Vondelpark 10.00-18.00

Finaleconcours orgelspelen. Zaterdag 1 juli, Nieuwmarkt, 17.30-19.30 uur.

Slotmanifestatie Amsterdam bij het IJ met onder meer André Hazes en een luchtballonnenshow. Zaterdag 1 juli, NewMetropolis, 21.00-23.30 uur. Voor andere cultuurliefhebbers geeft het Koninklijk Concertgebouworkest uitvoering met werken van Verdi, Grieg, Strauss, Sibelius, Enescu. Museumplein, 21.30.

BRUGGE

Pop-acts uit heden en verleden - Paul Young, K 3, X-Session en Voice Male - verzorgen het openingsfeest. 9 juni. Markt. Van 18 tot 24 uur.

Teams van telkens elf Belgische en Nederlandse fotografen geven hun kijk op voetbal. Van 5 juni tot 2 juli. Kunstencentrum Oud Sint-Jan, Mariastraat 38. Van 10 tot 18 uur.

Zeventig cartoons hebben Koning Voetbal als onderwerp. Voorbeeld: speler trekt na scoren niet shirt, maar broek uit. Van 5 juni tot en met 2 juli. Garemijnzaal, Stadshallen. Van 11 tot 18 uur.

Holy Ground. Kunst ontmoet voetbal. Tekeningen, schilderijen en sculpturen. Van 16 juni tot en met 2 juli. Openbare bibliotheek De Biekorf, Kuiperstraat. Van 9.30 tot 19 uur.

BRUSSEL

Supporters zijn welkom in het sportdorp. Reuzenscherm, podia met muziek, snacks en internet. Het Rode Kruis is er ook. Van 10 juni tot 2 juli. Op 700 meter van het Koning Boudewijnstadion, naast het park van Ossegem. Van 10 tot 24 uur. Op speeldagen is het dorp gesloten.

Paarden, ruiters, muzikanten, zangers, acrobaten en dansers verzamelen zich voor De Grote Carrousel. Barok spektakel in de openlucht op een voormalig kazerneterrein. 6,7,8 en 9 juni. Karmelietenstraat, naast het Egmontpaleis. 21.30 uur.

Zeventien voetballen van vier meter groot rollen het hart van Brussel in. Ze staan vol handtekeningen en aanmoedigingen van supporters uit de deelnemende landen. In aanwezigheid van oud-internationals Jan Ceulemans en Paul van Himst en wielergod Eddy Merckx. 7 juni. Grote Markt. Van 10 tot 15 uur.

CHARLEROI

Bedoeld als opening van het toernooi: zestien heteluchtballonnen stijgen op. Elke ballon vertegenwoordigt een deelnemend land. 10 juni. Wijk Gilly. Vanaf 18.30 uur.

Expositie Images de l'Olympisme. Uit de collectie van het Olympisch museum in Lausanne. Foto's en affiches. Tot 29 juni. Museum van Schone Kunsten, Place Charles II.

LUIK

Muziek en dans op de Maas. Concerten vanaf een podium op het water. 29 juni het Philharmonisch Orkest van Luik. 30 juni recital Euregio Ballet. 1 juli het Huis van de Jazz en optreden Luikse jeugd met 'muziek uit de hele wereld'. 2 juli rock. Quai Van Beneden. 21 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden