Dubbele zege leidt tot piepklein familiefeestje

AMSTERDAM Van nul op twee. Nooit eerder had turnster Sanne Wevers een wereldbekerwedstrijd gewonnen, tot ze dit weekeinde in Glasgow met twee zeges uitpakte....

John Volkers

Vader Vincent Wevers was mee als coach naar Schotland en gunde zijn 17-jarige dochter na de overwinningen op brug en balk enkele juichkreten. Sanne is de stabielste van de eeneiige Wevers-tweeling. Begin dit jaar onderscheidde zij zich al van zus Lieke met een zilveren medaille bij de wereldbekerwedstrijd van Maribor.

Voor coach Vincent Wevers, van Bosan TON uit Oldenzaal, markeerden de twee zeges van Sanne in Schotland een nieuwe cyclus. De vorige olympische cyclus werd afgesloten op de dag van de laatste turnwedstrijd in Peking.

De familie Wevers zat in de Nederlandse ochtend voor de buis. Vincent: ‘We hebben het met grote ogen bekeken. Het was prachtige sport. En Sanne was daar graag bij geweest. Toen het klaar was, deed dat haar heel wat.’

Sanne Wevers gold als een kandidaat voor het olympische ticket dat voor de Nederlandse vrouwen in Peking beschikbaar was. Die plaats ging uiteindelijk naar Suzanne Harmes.

Wevers had met de routinier kunnen concurreren op haar specialiteit, de balk. Op het beslissende moment, bij de NK in juni, viel ze echter van het hout. Vincent: ‘Het gebeurt haar zelden. Het was in Amsterdam ook een van de betere oefeningen uit haar loopbaan. Ze heeft de potentie. Ze heeft al eens 15.450 geturnd op balk. We zullen het niet aandikken, maar het had gekund.’

Sanne Wevers is de aanvoerster van de sterkste Nederlandse turnclub. De opstelling luidt: Sanne en Lieke Wevers, Tahnee en Wyomi Masela.

Topturnen Oost-Nederland (TON) is een Nationale Topsport Organisatie. Vroeger heette dat steunpunt. De toekomst van TON is in nevelen gehuld. De KNGU overweegt, op last van subsidiegever NOC*NSF, het nationale topturnen onder te brengen bij twee centra: Heerenveen en Den Bosch. Op 30 oktober worden de plannen naar buiten gebracht.

De positie van Vincent Wevers is lastig. Hij wordt als talentcoach betaald uit de fondsen van NOC*NSF, maar hij wijst op de eigen verantwoordelijkheid van de turnbond KNGU. Jonge meisjes laten verhuizen brengt grote risico’s met zich mee.

Zo sprak Sanne Wevers twee jaar geleden: ‘Ik heb het getroffen, dat besef ik terdege. Ik hoef niet naar een andere stad te verhuizen om veel te kunnen turnen. Als ik naar Heerenveen had gemoeten, had ik het niet gedaan.’

John Volkers

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden