Drukte in kraamkamer van de Spelen

De zevende editie van de World Games, de wachtkamer van de Olympische Spelen, wordt de komende tien dagen gehouden in en rond Duisburg....

De World Games, het kleine broertje van de Olympische Spelen, lijken bezig met een groeispurt. Bij de zevende editie van het toernooi voor ‘andere sporten’ zullen 3500 atleten aanwezig zijn, al eenderde van het aantal dat vorig jaar in Athene aantrad voor de Zomerspelen.

Het evenement dat in 1981 van start ging in het Amerikaanse Santa Clara (met 18 sporten en 1265 deelnemers) is uitgegroeid tot een toernooi voor 34 officiële sporten en 6 demonstratiesporten. Honderd landen, al weer 31 meer dan bij de vierde editie in Den Haag (1993), hebben zich voor Duisburg gemeld bij de IWGA, de koepelorganisatie van de World Games.

Het patronaat door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de organisatie een serieuzer karakter gegeven. De twee comités werken sinds de herfst van 2000 samen. Hun getekende samenwerkingsverband was een van de laatste wapenfeiten van toenmalig IOC-voorzitter Samaranch.

De World Games gelden steeds meer als de kraamkamer, wachtkamer dan wel herstelkamer van de Olympische Spelen. Van de vijf sporten die vorige week in Singapore kandidaat waren voor opname in het olympische programma van Londen 2012, kwamen er vier uit de wereld van de World Games: squash, karate, rugby en rolschaatsen.

De uiteindelijk voorgedragen sporten (squash en karate) haalden de kiesdrempel niet. Maar als een waar politicus deed de Amerikaanse IWGA-voorzitter Ron Froehlich voorkomen alsof zijn kandidaat-sporten maar met enkele stemmen verschil de toegang tot de hoogste divisie hadden gemist.

Froehlich wees trots op sporten die via zijn wereldevenement wel de stap naar boven hadden kunnen maken: badminton, beachvolleybal, honkbal, softbal, taekwondo, triatlon, gewichtheffen voor vrouwen en trampoline. Van dat stel zijn honkbal en softbal weer terug bij af. Zij worden in 2009, dan in Kaohsiung (Chinese Taipeh), weer bij de World Games verwacht.

Tegen dat decor van afwijzing en verwachting zal in Duisburg een breed scala aan sporten voorbij trekken: de artistieke sporten, de precisiesporten, de trendsporten, de vechtsporten, de balsporten en de krachtsporten.

In de sector balsport (American football, beachhandbal, kanopolo, vuistbal, zaalhockey, rugby en squash) zal het Nederlandse korfbal de aandacht willen trekken. Volgens Ben Crum, de chef de mission van de 74 koppen tellende Nederlandse ploeg, wil korfbal op korte termijn op het olympische programma komen. ‘Wij gaan ons kandideren voor 2016.’

De korfbalploeg, met biljarter Dick Jaspers, de touwtrekkers en de kanopoloërs de belangrijkste medaillekandidaat, verdedigt in Duisburg de World-titel. Crum: ‘Dit is toch een soort WK voor onze korfballers, op één lijn te stellen met het EK en het echte WK. Het is ook een meetmoment. We moeten eerste worden, anders verliezen we onze A-status.’

De ploeg valt voor de eerste keer onder de hoede van NOC*NSF. Er zijn strenge eisen verbonden aan kwalificatie: topacht van de wereld. Daarom zijn deze keer, na de afzegging door Europees kampioene Susan Atkinson, geen squashers mee naar de World Games. ‘Zij voldeden niet aan de normen en limieten’, aldus Crum.

De ploegchef heeft voor de komende tien dagen een medailleoogst van ‘tien plus’ als doelstelling. In Akita werden elf plakken behaald, waaronder vijf gouden. Er zijn in Duisburg 177 medailleonderdelen: 124 minder dan op de echte Spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.