Druk op hoofd organisatie WK voetbal in Rusland te groot na dopingschandaal: Vitali Moetko treedt af

De organisatie van het WK voetbal 2018 ligt niet langer in de handen van de man die verantwoordelijk gehouden wordt voor de organisatie van het Russische staatsdopingprogramma. Vitali Moetko is woensdag teruggetreden als voorzitter van het comité dat het WK organiseert.

Tom Vennink
Vitali Moetko Beeld epa
Vitali MoetkoBeeld epa

'Ik ga me concentreren op werk voor de regering', zei Moetko, tevens vice-premier, tegen sportsite R-Sport. Zijn functie wordt overgenomen door voetbalfunctionaris Aleksej Sorokin, die al nauw betrokken was bij het WK in eigen land.

Doping

Moetko's positie stond sinds begin december onder grote druk. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hield hem verantwoordelijk voor massale overtredingen van de antidopingregels door Russische sporters. Het IOC schorste Moetko voor de rest van zijn leven van betrokkenheid bij Olympische Spelen.

Maandag legde Moetko zijn voorzitterschap van de Russische voetbalbond al tijdelijk neer. Over een halfjaar, als het WK voetbal afgelopen is, hoopt hij die functie weer oppakken. Tot die tijd zegt hij zich te richten op een beroepsprocedure tegen de straf van het IOC. 'Alsof hij even met zwangerschapsverlof is', zei een voormalig trainer van voetbalclub Spartak Moskou.

Westers complot

De terugtrekking van Moetko is een keerpunt in de Russische dopingaffaire die 3 jaar geleden ingang gezet werd door onthullingen in een documentaire van de Duitse tv-zender ARD. Terwijl onderzoekers van het Wereldantidopingagentschap het Russisch staatsdopingprogramma blootlegden, met Moetko als opdrachtgever, bleef in Rusland het vertrouwen in Moetko alsmaar overeind. Pers en politici deden de beschuldigingen af als een westers complot.

Daar houden steeds minder Russen aan vast sinds de uitsluiting van Rusland bij de Winterspelen van 2018. De afwezigheid van Russische symbolen telt zwaar voor het trotse wintersportland Rusland. Voor het eerst eiste een parlementariër het vertrek van Moetko. De vice-premier zakte in opiniepeilingen tot een van de minst populaire leden van de regering.

President Vladimir Poetin houdt wel vast aan Moetko als een van de negen vice-premiers. In die hoedanigheid blijft Moetko betrokken bij de logistieke voorbereidingen op het WK, zoals de bouw van de twaalf stadions. Weinig mensen verwachten dat Poetin hem uit de regering ontslaat, omdat de president daarmee ogenschijnlijk zou erkennen dat de Russische regering een rol gespeeld heeft in het manipuleren van de grootste sportwedstrijden ter wereld.

De organisatie van het WK, dat op 14 juni begint, zal niet lijden onder Moetko's terugtreding, zei de vice-premier woensdag zelf. 'Er is nog veel te doen, maar ik ben er absoluut zeker van dat alles op tijd klaar zal zijn.'

De erevoorzitter van de Russische voetbalbond, Vjatsjeslav Koloskov, is bezorgder. Hij ziet veel problemen met nog maar een halfjaar te gaan tot de openingswedstrijd. 'Het was heel goed dat de voorzitter van het comité ook vice-premier is, want je kan problemen alleen op dit niveau oplossen. En nu is hij plots weg.'

Onder deze minister stortte de trotse sportnatie Rusland volledig in elkaar
Vitali Moetko mag van geluk spreken dat hij een Rus is, want nergens anders ter wereld zou een sportminister wegkomen met de ravage die hij op zijn naam heeft staan.

Deze oud-chef van het dopinglab in Moskou is nu klokkenluider in de staatsdopingaffaire
Wie is Grigori Rodtsjenkov, de oud-chef van het doping lab in Moskou? Volgens de Russische president Poetin is hij een agent van de Amerikaanse geheime dienst. Het IOC beschouwt hem als een betrouwbare klokkenluider in de Russische staatsdopingaffaire.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden