Droomtransfer voor oprichter voetbalvacaturebank

Hij bedacht een online databank voor werkloze profvoetballers. Dat hij zelf nog eens een transfer zou maken, had Ivar van Dinteren niet gedacht.

Door Charles Bromet

Nog geen jaar nadat hij de online vacaturebank www.transfervrijevoetballers.nl begon, maakt de oprichter zelf zijn eigen, bescheiden droomtransfer. Maandag vertrekt Ivar van Dinteren naar Amerika, omdat hij in elk geval een aantal maanden deel wil uitmaken van Dayton Dutch Lions FC, de mede door oud-prof Erik Tammer opgerichte club.

De reacties van werkloze spelers stroomden binnen. ‘Mag ik met je mee, was de meest gehoorde’, zegt de 30-jarige Van Dinteren. En hoewel hij het liefst een vliegticket zou kopen voor alle voetballers uit zijn databank, de filantroop die hij is, moest hij de verzoekjes toch negeren.

Drukke zomer

Met de website gaat hij door. Want in het winterse economische klimaat dat de voetbalmarkt heeft bevroren, is zijn initiatief een baken van hoop. ‘Met skype en internet kan ik de site prima vanuit Amerika coördineren, al zoek ik nog een speler die mij vanuit Nederland kan assisteren. Want dit gaat een drukke zomer worden.’

De werkwijze van de site is eenvoudig en blijkt daarom ook uitstekend te werken. Tegen een vergoeding van drie euro per maand kunnen voetballers hun profiel in de etalage zetten. Van Dinteren plaatst daar dan hun cv’s bij, het liefst aangevuld met actuele wedstrijdbeelden, zodat geïnteresseerde clubs direct alle benodigde gegevens paraat hebben.

Op 1 juli 2009 was hij ermee begonnen, omdat zijn profcarrière hem lang genoeg had geduurd. Van Dinteren, voortgekomen uit de jeugdopleiding van FC Utrecht, speelde als aanvaller voor achtereenvolgens FC Groningen, RKC, Helmond Sport, FC Zwolle en Telstar.

Winst

Toen hij anderhalf jaar geleden, ondanks de hulp van Team VVCS – het zomerse initiatief voor profspelers zonder club – geen nieuwe werkgever vond, besloot hij zich nuttig te maken voor lotgenoten. Winst maken was daarbij nooit het oogmerk. En met een wrange lach constateert hij nu dat zijn project hem voorlopig vooral het nodige geld heeft gekost, al is het bedrag verwaarloosbaar.

‘Laten we het op ongeveer 5000 euro houden, maar dat geeft niet. Als ik mijn investering over twee, drie of vier jaar terug heb, vind ik het prima. Talloze spelers hebben hun weg gevonden naar een nieuwe club en daar was het mij om te doen. Eigenlijk zouden er nóg meer jongens hun profiel moeten laten plaatsen op mijn site.

‘Maar ik heb gemerkt dat het veel voetballers moeite kost dat te doen. Dat heeft met eergevoel te maken. In de gewone maatschappij bieden mensen zichzelf graag aan. Die zetten hun cv op monsterboard.nl en willen juist gezien worden. Werkloze voetballers voelen eerder gêne. Die vragen zich af: is dat niet slecht voor mijn imago, mijn cv op transfervrijevoetballers.nl? Ik denk dan: fuck je imago, je wilt toch een baan?’

Toptalenten

Met medewerking van de VVCS startte hij destijds zelf een e-learning HBO-studie Ondernemerschap, Business & Innovation. Tijdens zijn vier maanden durende stage bij het ROC Midden-Nederland begeleidde hij 45 à 50 toptalenten in allerlei takken van sport.

In zijn stem klinkt kinderlijk plezier door als hij vertelt over de Dayton Dutch Lions FC, de club met het Nederlandse tintje die nu in het diepe springt. Bij de Lions die zullen uitkomen in de PDL, na de MLS en de USL het derde Amerikaanse profniveau, gaat hij samenspelen met minimaal zeven landgenoten, onder wie Geert den Ouden, Oscar Moens en Hans van de Haar.

Van begin mei tot eind juli zal hij op z’n minst 16 wedstrijden spelen in competitieverband. Eindigt de ploeg als eerste van het district, dan wacht nog een krachtmeting met zeven andere groepswinnaars van hun district.

Het zal even omschakelen zijn voor Van Dinteren, die zijn vriendenteam van FC Breukelen dit seizoen wel naar promotie naar de Eerste Klasse van het amateurvoetbal heeft geloodst.

Bovenbeenspier

Een scheurtje in een bovenbeenspier dwong hem woensdagochtend nog tot een bezoek aan de fysiotherapeut. ‘Maar volgende week, als de training begint, sta ik er hoor. Erik Tammer en zijn compagnon Mike Mossel, die ik al kende van de coachopleiding TC II en TC III, weten dat ook wel van me. Ik vind het leuk ze te helpen die club op te bouwen en de jeugd van Ohio te enthousiasmeren.’

Dat is ook het uiteindelijke doel, dat Van Dinteren doorstroomt als trainer in de jeugdopleiding van de club die Sonny Silooy in een eerder stadium al als hoofdcoach strikte. ‘Ik heb me er voorlopig op ingesteld dat ik een maand of zes à zeven zal weg zijn. Maar ik hoop natuurlijk dat het wat langer gaat duren.’

Transfervrije Voetballers (Screenshot) Beeld
Transfervrije Voetballers (Screenshot)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden