Droomdebuut voor Virgil van Dijk met winnende goal in stadsderby

Je moet het maar kunnen: na een recordtransfer debuteren in de altijd beladen stadsderby van Liverpool. Virgil van Dijk deed het: hij stond er en maakte het winnende doelpunt.

Van Dijk viert zijn eerste doelpunt voor Liverpool. Foto getty

Hij heeft pas één wedstrijd gespeeld en de Liverpoolfans hebben al een liedje over Virgil van Dijk gemaakt. 'As tense as you like/ then pops up / the head of Van Dijk.'

In de 84ste minuut van de derby tussen Liverpool en Everton had zijn zorgvuldig gecoiffeerde hoofd contact gemaakt met de bal uit een indraaiende hoekschop, waarna die achter de misgrijpende doelman verdween. Zo maakte de man die voor bijna 85 miljoen was gekocht als versterking van de achterhoede, zijn debuut als 'matchwinner' in de derde ronde van de FA Cup: 2-1. Hij maakte de goal ook nog voor 'The Kop', de tribune met de fanatiekste fans.

'Zo doen we het op de Merseyside', twitterde Dirk Kuyt, die ooit twee beslissende penalty's benutte in deze legendarische derby.

Op Nieuwjaarsdag had Liverpool-coach Jürgen Klopp nog twijfels geuit over de vraag of Van Dijk vrijdagavond al zijn debuut kon maken. 'We hebben geen haast', liet de Duitser weten. Maar de 26-jarige Bredanaar stond te popelen, na een verloren seizoenshelft bij Southampton. Deze club heeft door de jaren heen al vijf spelers zien vertrekken naar Liverpool en wilde een daad stellen door die club, die Van Dijk illegaal had benaderd, een lesje te leren. Een duur lesje: Liverpool betaalde nu 20 miljoen meer en verloor ondertussen kostbare punten door blunderende verdedigers.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Van Dijk kopt de 2-1 voor Liverpool binnen. Foto getty

VVD

Zo stond toch de naam van Van Dijk met nummer 4 op het briefje met de opstelling dat kort voor de 230ste stadsderby in de perskamer rondging. Debuteren tegen Everton is aantrekkelijker dan tegen koploper Manchester City, dat volgend weekeinde met haar makkelijk scorende aanvallers naar Anfield komt. Maar 'VVD', zoals sommige Engelse journalisten hem noemen, bleek van zenuwen helemaal geen last te hebben. De 1.93 meter lange Brabander met Surinaamse wortels speelde als een geboren verdedigingsleider en had weinig omkijken naar Everton-spits Dominic Calvert-Lewin.

Liverpool kwam na een half uur op voorsprong door een dubieuze strafschop en Everton counterde in de tweede helft prachtig naar de 1-1, nadat Van Dijk was meegegaan in een aanval. Een paar minuten voor de gelijkmaker had Van Dijk reeds de 2-0 op zijn hoofd, maar kopte recht naar Evertondoelman Pickford. De tweede poging was wel raak en zo stapte hij in de voetsporen van Keegan, Fowler, Owen en Suarez, spelers die allemaal scoorden in hun eerste wedstrijd. 'Het is een sprookje', sprak Klopp na afloop, 'en er zijn niet zoveel sprookjes meer in de wereld van nu.'

84,5 miljoen euro betaalde Liverpool aan Southampton voor Virgil van Dijk, die daarmee de duurste vedrediger aller tijden werd, en de duurste Nederlandse voetballer.

Voorhoede

In de dagen na de derby was het voornaamste gespreksonderwerp trouwens niet de winnende treffer van Van Dijk, maar de vraag of ploeggenoot Roberto Firmino het woord 'negro' had gebruikt tegen Mason Holgate. De jonge Evertonverdediger was hierover zo boos dat hij de Braziliaan over de reclameborden duwde, zonder daarvoor met geel bestraft te worden. De kans bestaat nu dat Liverpool het de komende wedstrijden moet doen zonder zijn 'Braziliaanse voorhoede', want een dag na de derby tekende Philippe Coutinho voor 160 miljoen euro bij Barcelona.

Voorin heeft Liverpool nog altijd tovenaar Mo Salah lopen, de Egyptenaar die nog regelmatiger scoort dan clublegende Ian Rush in de jaren tachtig. Achterin moet het nu beter gaan met 'Virgil', zoals Van Dijk volgens zijn shirt heet.

The Reds hopen voor de zesde keer kampioen van Europa te worden, een kans die groter is dan de eerste landstitel sinds 1990. Door zijn nieuwe heldenstatus op het eiland en de bijrol die Daley Blind momenteel speelt bij Manchester United, is het waarschijnlijk dat Van Dijk, Neerlands hoop in bange dagen, aanvoerder van Oranje wordt.

Zijn voornaamste aandacht gaat evenwel uit naar het winnen van prijzen met zijn nieuwe club. Een veelbelovend begin heeft hij al gemaakt, met een Man of the Match-award.

Roberto Firmino reageert nadat Mason Holgate van Everton hem de tribune heeft ingeduwd. Foto epa

Over het hoofd gezien

In Nederland sprong Virgil van Dijk nauwelijks in het oog. Bij NAC, Willem II en FC Groningen zag niemand hem spelen voor Liverpool, als de duurste verdediger ter wereld. Hoe kan dat?