Droom van Williams wordt werkelijkheid

Dat zijn dochters het vrouwentennis zouden gaan beheersen stond voor vader Richard Williams al vast toen hij ze tien jaar geleden in het getto over de tennisbanen joeg....

De vraag was slechts wanneer het grote geluk haar zou toelachen. Lang was er de twijfel, met name als gevolg van de polsblessure die maar niet wilde wijken. De ontlading volgde zaterdag nadat de laatste slagenwisseling met Davenport in haar voordeel was uitgevallen.

Uitzinnig van vreugde danste Venus Williams na haar overwinning over het centre court, en net als Pat Cash in 1987 haastte ze zich over de tribunes naar de spelersbank om haar vader en zus Serena in de armen te sluiten.

Getwijfeld aan de mogelijkheden wordt er in de familie Williams echter nooit. De Williams-sisters belichamen the American dream: wie er hard genoeg voor werkt, dwingt het succes vanzelf wel af. Het werd de zusjes voortdurend ingeprent door hun vader annex coach en ze zijn heilig in zijn woorden blijven geloven. Het getto hebben ze verlaten en bewonen nu een aardig optrekje in Palm Beach Florida.

'Ik heb er altijd van gedroomd om Wimbledon een keer te winnen', zei Venus Williams. 'Zelfs op de momenten dat ik daarvoor eigenlijk geen reden had, omdat ik niet wist of ik ooit nog wel zou kunnen tennissen. Ik ben trots op mezelf, want ik weet hoe hard ik ervoor heb moeten werken. Mijn doel was niet om prof te worden, maar om de beste van de wereld te zijn.'

Dat was, volgens vader Williams, alleen maar een kwestie van tijd. 'Kijk maar naar de tegenstanders. Martina Hingis heeft te korte benen, Monica Seles moet binnenkort met pensioen, Mary Pierce mist zelfvertrouwen en Lindsay Davenport is te langzaam. Het is aan ons. Het is onze tijd, het is onze dag.'

Hoe arrogant de zelfbewuste uitspraken soms ook mogen klinken, vooralsnog zijn ze geen grootspraak gebleken. Het was niet alleen de manier waarop ze Davenport in de finale versloeg, maar ook de imponerende wijze waarop Venus de finale had bereikt die alom respect afdwong. Met Hingis en zus Serena als tegenstanders had ze een aanmerkelijk zwaardere loting dan landgenote Davenport.

De titelverdedigster, geplaagd door rugpijn, verkoudheid en een beenblessure, noemde het al een overwinning op zich dat ze tot de finale was doorgedrongen. Een antwoord op de harde, diepe groundstrokes waarmee Venus over de baan joeg, had ze toen niet meer. Het blijft de vraag of ze die in fitte conditie wel had gehad.

Want hoewel ze de harde service van Williams goed bleef retourneren had Davenport duidelijk moeite om het speltempo bij te benen. De zusjes Williams hebben met hun atletisch vermogen, hun kracht en lengte het vrouwentennis nieuw elan gebracht. Zelfs Martina Hingis kwam in de kwartfinales met haar slagenarsenaal kracht tekort om de 1,85 meter lange Venus bij te benen.

Niet iedereen toonde zich de afgelopen weken even gecharmeerd van het powertennis van de zusjes, dat veel saaie, korte rally's opleverde, maar volgens oud-kampioene Jana Novotna is er geen weg meer terug. 'Of je er nu van houdt of niet, dit is het begin van een nieuwe periode', zei ze voor de Britse televisie. 'Het vrouwentennis zal steeds meer gedomineerd worden door kracht, hoewel er altijd variatie in de slagen nodig blijft.'

Zelfs die bleek Williams zaterdag in huis te hebben. Met lange, harde slagen dwong ze Davenport tot ver achter de baseline, om haar af en toe met een dropshot volslagen op het verkeerde been te zetten. Davenport was machteloos. Ook toen ze er in de tweede set even in leek te slagen de wedstrijd naar haar hand te zetten, bleef Williams geconcentreerd aanvallen. Dat leverde haar met 6-3 en 7-6 haar eerste Grand Slam-titel op.

Dat die titel, de eerste voor een zwarte vrouw sinds Althea Gibson in 1958, niet alleen een overwinning voor haarzelf, maar voor de hele zwarte bevolking in Amerika betekende, demonstreerde haar vader door na de winst zijn vuist te ballen: het symbool van black power.

Venus Williams: 'Er zijn nog altijd mensen die het moeilijk vinden om gekleurde mensen te zien winnen. Daar willen wij wat aan veranderen. Allereerst door veel titels te winnen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden