Droom handbalvrouwen strandt in WK-finale: 31-23

De lessen van het harde handballeven troffen het nationale vrouwenteam zondag vol op de kin. Wie te weinig ervaring heeft op het allerhoogste niveau, kan geen finales winnen. Noorwegen, zes keer Europees kampioen en tweemaal olympisch kampioen, werd zondag voor de derde keer wereldkampioen op basis van het verhaal van 'daar zijn we eerder geweest'.

John Volkers
Veronika Kristiansen scoort. Beeld anp
Veronika Kristiansen scoort.Beeld anp

Nederland, de revelatie van het WK handbal van de voorbije twee weken, kwam in haar negende en laatste wedstrijd van het toernooi niet in de roes van alles durven en alles kunnen. In de eerste helft was het team als verlamd van spanning. De imposante coulissen van de Jyske Boxen en de inzet, het vurig gewenste WK-goud, kon de vrouwenploeg niet uit het hoofd zetten.

Het werd in die eerste helft 9-20 in Noors voordeel. Doelvrouw Tess Wester, de uitblinkster van acht eerdere dagen, werd overtroffen door haar collega aan de overzijde, Kari Grimsbö. Die hield 14 van de 23 Nederlandse schoten tegen. Wester moest worden geruild voor Van der Wal, toen zij uit 14 schoten 12 keer werd gepasseerd en een moedeloze indruk begon te maken.

Wester wees, namens het hele team, op het eigen feilen. 'We waren er gewoon niet', was haar beoordeling van de eerste helft. De oorzaak: 'We hebben te weinig ervaring hoe je dit soort wedstrijden moet spelen. We moeten voor de toekomst echt nagaan hoe je zo'n finale aanpakt.'

Bondscoach Henk Groener en zijn assistent Peter Portengen sloegen in de kolkende Deense arena aan het wisselen. Er werd van verdedigend systeem veranderd. De bemanning in het centrum werd gewijzigd. De in de halve finale zo grandioze cirkelspeelster Yvette Broch werd naar de kant gehaald. Hoekspeelster Smeets, hersteld van een hamstringblessure, kwam voor Goos, Bont voor Malestein. Het hielp allemaal niets.

Cornelia Groot doet een poging. Beeld anp
Cornelia Groot doet een poging.Beeld anp

Keepster Wester in sterrenteam WK

Tess Wester keepte zondag in de finale niet haar beste wedstrijd op het WK handbal in Denemarken, maar de 22-jarige sluitpost van het Nederlands team werd na afloop wel uitgeroepen tot beste doelvrouw van het toernooi en kreeg daarmee een plek in het sterrenteam.

Wester blonk bijna alle wedstrijden uit met een ongekend hoog reddingspercentage. Ze vormt het All Star Team met de Montegrijnse Jovanka Radicevic (rechterhoek), de Noorse Nora Mørk (rechteropbouw), de Noorse Stine Oftedal (middenopbouw), de Noorse Heidi Løke (cirkel), de Roemeense Cristina Neagu (rechteropbouw) en de Roemeense Valentina Ardean Elisei (linkerhoek).

Camilla Herrem van Noorwegen schiet. Beeld ap
Camilla Herrem van Noorwegen schiet.Beeld ap

Te laat

Pas in de rust kwam Nederland bij zinnen. Toen was het te laat, dat besefte iedereen die weet hoe handbalwedstrijden verlopen. Elf goals achterstand zijn op het hoogste niveau niet uit te wissen. De leidende partij kan de voet van het gas halen. Inhalen is er wel bij, voorbijgaan niet.

Zo speelde Nederland de tweede helft een stuk beter. Noorwegen werd nu slordig, stond meer toe. De vinnigheid van de Nederlandse speelsters nam toe, zonder tot drastische ingrepen te komen. Gewelddadig handbal, het is Nederland niet gegeven.

Groener: 'Ik heb in de rust gezegd dat ons WK zo niet mocht eindigen. Dat we moesten terugknokken. Dat we die stand van de eerste helft uit ons hoofd moesten bannen. Vergeet die achterstand, zei ik. Ga punt voor punt spelen. Dat hebben ze fantastisch opgepikt. Ze hebben recht gedaan aan hun topprestatie van deze weken.'

Bij 21-26 was Nederland tot vijf treffers genaderd, maar de Noorse schotkracht was eenvoudig te groot om voortdurend te neutraliseren. De finale was toen ook al te ver gevorderd. Het was de 52ste minuut dat een van de twee Nederlandse uitblinkers, Estavana Polman, met haar zevende goal (van totaal acht) die tussenstand liet aantekenen. De andere topschutter was Danick Snelder die van de cirkel vijf uit vijf scoorde. Haar toernooitotaal was nog opzienbarender: 26 schoten, 26 treffers.

De wedstrijd eindigde met 31 goals voor de Noren, de 24ste van Nederland werd, haast karakteristiek, niet geteld. Toen hoekspeelster Malestein dan eindelijk (na vier gemiste pogingen) het doel vond, ging de zoemer. Het was en bleef 31-23, waarna Nederland zichzelf even mocht bezinnen in de catacomben. Nog voor de huldiging ging een Deense zangeres getuigen van de schoonheid van handbal.

null Beeld epa
Beeld epa

Grandioos toernooi

Vervolgens werd vooral gerept van het herstel in de tweede helft, die was zichtbaar. En werd gesproken van de trots die hoorde te overheersen over een grandioos toernooi, waarbij het zilveren Nederlandse team alle schijnwerpers op zich kreeg. De speelsters traden uit de anonimiteit, maar de verhoogde media-aandacht gaf tegelijk een verwachtingspatroon waaraan niet licht te beantwoorden viel.

Het WK begon met de wens een van de drie olympische kwalificatietoernooien (OKT) te halen. Dat werd woensdag bereikt. Vrijdag wist Nederland zich met het behalen van de finaleplaats verzekerd van de gemakkelijkste kwalificatiepoule, in maart in Frankrijk. Als Japan en Tunesië worden verslagen, is het ticket voor Rio binnen.

'We hadden jullie veel eerder verwacht', sprak de Noorse coach Thorir Hergeirsson tegen zijn collega Groener. Hij prees Nederland voor de ontwikkeling op het WK. Zelfs in de finale was voortgang te zien: van een waardeloze eerste helft naar een strijdbaar deel 2. 'We gaan nog vaker om medailles spelen tegen elkaar', was het slotakkoord van Hergeirsson. Groener knikte bij zoveel Noorse wijsheid.

undefined

'Rio gaan we halen'

Bondscoach Henk Groener van de Nederlandse handbalsters twijfelt er niet meer aan dat zijn team zich dit voorjaar in het olympisch kwalificatietoernooi gaat plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio. 'Dat gaan we halen', zei hij na de verloren finale.

Frankrijk, Japan en Tunesië, respectievelijk de nummers 7, 19 en 21 op het WK, zijn van 17 tot en met 20 maart de tegenstander van Oranje. 'We spelen in Frankrijk, dat staat wel zo'n beetje vast. In Metz is de bedoeling en dat is mooi dichtbij voor ons.'

Groener is sinds 2009 bondscoach van het Nederlands vrouwenteam. 'Ik heb de ploeg zien groeien. We hebben laten zien dat we het goed voor elkaar hebben. Ik ben enorm trots op de ploeg. De zilveren medaille is een fantastisch resultaat.'

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden