Dromen van een plekje achter de glazen wand

In het nieuwe trainingscomplex van AZ trekken de spelers van het eerste elftal en de jeugd met elkaar op. Het moet ertoe leiden dat de helft van de A-selectie over twee jaar uit zelf opgeleide spelers bestaat.

Jeugdspelers van AZ arriveren bij het nieuwe trainingscomplex. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant
Jeugdspelers van AZ arriveren bij het nieuwe trainingscomplex.Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Met een ferme krachtsinspanning duwt AZ-speler Rens van Eijden de stang met gewichten van zich af. De verdediger bijt op zijn tanden. Zweetdruppels glijden van zijn gezicht. Teamgenoot Iliass Bel Hassani, die afgelopen week overkwam van Heracles Almelo, moedigt hem aan dat een keertje extra te doen. Met trillende armen stoot Van Eijden de stang nog een keer de lucht in. Een diepe zucht volgt.

Achter een glazen wand kijken enkele jeugdspelers van AZ onder de 14 jaar toe hoe Van Eijden en Bel Hassani de krachttraining afwerken. De talentvolle voetballers praten bewonderend over de gespierde armen van Van Eijden. Ooit willen zij net zo groot en sterk zijn.

Aan de rand van de fitnessruimte kan Max Huiberts een glimlach niet onderdrukken. Dit is precies wat de directeur voetbalzaken van AZ voor ogen had. 'De jeugdspelers zien de grote jongens aan het werk. Dat is enorm motiverend. Ze moeten beseffen dat het eerste elftal haalbaar is, alleen op dit moment nog niet.'

Begin dit seizoen betrok AZ het nieuwe trainingscomplex in Zaanstad, waar zowel het eerste team als de jeugd traint. Afgelopen zaterdag werd de hypermoderne accommodatie officieel geopend door Louis van Gaal. De oud-coach leidde AZ in 2009 naar het landskampioenschap.

De glazen wand tussen de fitnesszaal en de medische ruimte voor de jeugd dient als symbolische scheiding. De talenten mogen de selectiespelers zien en ruiken, maar niet aanraken. 'Het eerste team moet iets magisch blijven', zegt Huiberts als hij vanuit de fitnessruimte naar de gang met kleedkamers loopt.

Bij de inrichting van het nieuwe complex, dat 11 miljoen euro kostte, is over alles nagedacht. Aan het begin van de gang, waarvan de wanden zijn behangen met foto's van jeugdexponenten die reeds hun debuut maakten in de hoofdmacht, is de kleedkamer van AZ onder 12, het jongste team. Huiberts: 'Die spelers hebben nog een lange gang te gaan, zeggen we dan.'

Krachttraining. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant
Krachttraining.Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Glazen deur

Elk jaar schuiven de voetballers een kleedlokaal op, tot die van Jong AZ. Aan het eind van de gang gloort door een glazen deur het trainingsveld van het eerste team. 'Toen ik hier zelf in de jeugdopleiding voetbalde, hoefde de trainer alleen maar naar het veld van het eerste te wijzen. Een betere stimulans was niet denkbaar', zegt Huiberts. Hij speelde zeven jaar in het eerste elftal van AZ.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat het trainingscomplex in Alkmaar zou verrijzen, vlak bij het stadion. Maar in de ogen van AZ werkte de gemeente de club tegen. Toen de gemeente Zaanstad met een geschikte locatie kwam, waren beide partijen er snel uit. 'De tijd begon te dringen. De oude accommodatie was gedateerd. We hadden maar vier velden, die we moesten delen met de amateurs van De Flamingo's '64. Nu hebben we er zes voor onszelf', zegt Huiberts.

Trots laat hij de kleedkamer - 'het paradepaardje' - van het eerste elftal zien. Daar ontbreekt het de spelers aan niets. Van leren bankjes tot jacuzzi en van een sauna tot ijsbad. 'Dit is de plek waar je uiteindelijk wilt terechtkomen', zegt Huiberts. 'Het excuus dat je last hebt van je rug omdat je op een houten bankje zit, willen wij niet horen.'

De afgelopen jaren leverde de jeugdopleiding van AZ een trits aan talenten af aan het eerste team. Spelers als Wesley Hoedt en Adam Maher hebben de club inmiddels verlaten, terwijl Ridgeciano Haps en Derrick Luckassen niet meer uit het team van coach John van den Brom zijn weg te denken. Het leverde AZ de afgelopen twee seizoenen de prijs voor de beste jeugdopleiding van Nederland op. Over twee jaar moet 50 procent van de A-selectie uit eigen kweek bestaan. Met elf zelfopgeleide spelers in de 25-koppige selectie is de club aardig op weg.

Faillissement

De nadruk kwam in Alkmaar meer op de jeugdopleiding te liggen na het faillissement van hoofdsponsor DSB Bank in 2009. Tot die tijd was er altijd genoeg geld voor directe versterking. Tegenwoordig stellen ze zich bij AZ eerst de vraag: wat hebben we in de jeugdopleiding rondlopen?

Vroeger keek Huiberts weleens met een jaloerse blik richting de grote buurman uit Amsterdam. De grote talenten kozen voor Ajax, waar de ene naar de andere jeugdspeler debuteerde in het eerste elftal. Dat zag Huiberts bij AZ niet snel gebeuren. Inmiddels weet hij beter. 'Het gaat niet om het grootste talent. Het gaat erom welk programma je de spelers aanbiedt zodra ze hier binnenkomen.'

Als Huiberts de afgelopen jaren iets heeft geleerd, is het wel dat talent ontwikkelbaar is, op elk gebied. De directeur voetbalzaken is ervan overtuigd dat er meer uit mensen te halen valt dan vaak wordt gedacht. Zo trainen de jeugdspelers van AZ in een speciaal daarvoor ingerichte kamer het inzichtelijk vermogen. Met een virtualreality-bril worden zij in bepaalde wedstrijdsituaties gebracht, waarna zij moeten uitleggen wat volgens hen de beste keuze is. 'Op een innovatieve manier proberen wij winst te halen ten opzichte van onze concurrenten die meer financiële middelen hebben.'

Vanuit zijn kantoor op de hoek van het gebouw heeft Huiberts uitzicht over het hele trainingscomplex. Gevoelsmatig is de afstand tussen het eerste team en de jeugd kleiner geworden. 'Elke dag de grote jongens zien moet onze talenten stimuleren. Andersom zien de spelers van het eerste het enthousiasme waarmee de kleintjes trainen. Dan beseffen zij weer hoe belangrijk plezier is.'

Jeugdspelers krijgen via een virtualrealitybril wedstrijdmomenten voorgeschoteld. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant
Jeugdspelers krijgen via een virtualrealitybril wedstrijdmomenten voorgeschoteld.Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden