Dromen van aardschok in Londen

Robin Haase wacht op Wimbledon de mooiste uitdaging in zijn carrière: het Britse boegbeeld Andy Murray in zijn huiskamer verslaan.

Robert Misset
Andy Murray is de volgende tegenstander van Robin Haase. Beeld AFP
Andy Murray is de volgende tegenstander van Robin Haase.Beeld AFP

Het lijkt een onmogelijke missie voor Robin Haase om het Britse boegbeeld op Wimbledon al in de tweede ronde uit zijn huiskamer te verjagen. Sinds zijn debuut in 2005 verloor Andy Murray in Londen nooit voor de derde ronde. Bovendien versloeg de 28-jarige Schot zijn Nederlandse leeftijdgenoot al drie keer op een grandslamtoernooi. Toch ziet Haase de eerste confrontatie op Wimbledon met de kampioen van 2013 als wellicht zijn grootste uitdaging ooit.

Na zijn zege in vier sets (6-2, 3-6, 6-4, 6-2) op Alejandro Falla werd Haase door de Britse media opgevoerd als de ongewenste gast, die het feestje rond Murray kan verpesten. In voortreffelijk Engels vertelde Haase hoe hij als kind droomde van grote wedstrijden op grote podia. De finalist in het juniorentoernooi van 2005 kende zijn klassieken. 'Wimbledon is wellicht het mooiste tennistoernooi ter wereld. Het is speciaal om hier een van de beste grasspelers te treffen.'

Veel vertrouwen

Zo wilden de Britse verslaggevers het graag horen. In zijn moedertaal etaleerde Haase de zelfbewustheid, die hem typeert. 'Murray op gras is een mooi affiche. Ik heb op Wimbledon nog nooit een slechte partij gespeeld. Ik verloor in vijf sets van Hewitt en Nadal, in vier sets van Del Potro. Het geeft aan dat ik altijd veel vertrouwen heb op Wimbledon. Misschien ga ik er in drie sets af tegen Murray. Maar hij zal goed moeten spelen om mij te verslaan.'

Noem het geen misplaatste arrogantie van Haase. Als iemand zijn beperkingen kent, is het de nummer 1 van Nederland. Vorig jaar lichtte Haase op Wimbledon zijn medische dossier om te illustreren dat hij dagelijks met pijn speelt. Sinds zijn knieoperaties in 2008 en 2009 loopt de rechterknie snel vast bij overbelasting. Haase voelt de overgang van gravel naar gras in zijn gewrichten, al verliep die aanpassing dit jaar opmerkelijk soepel.

Sinds zijn valse start in Australië door ziekte en blessures zweeft Haase tussen de 70ste en 80ste plaats op de wereldranglijst. Op de grandslamtoernooien is de derde ronde zijn limiet gebleken. Haase heeft zijn plafond al bereikt met een beste ranking van 33. Toch blijft hij zoeken naar impulsen om zichzelf verbeteren. In meerdere opzichten is Haase de enige prof in het Nederlandse tennis.

Beste periode op gras ooit

Generatiegenoot Mark de Jong begeleidt hem sinds dit jaar, omdat Haase een ander type coach zoekt dan zijn mentor Dennis Schenk en Marcos Gorriz. Na zijn fraaie zege op Wawrinka in Indian Wells beleeft Haase zijn beste periode op gras ooit. In Rosmalen haalde hij de halve finales, waarna hij bij de demonstraties op The Boodles alleen van Nadal verloor.

Op het snikhete Wimbledon moest Haase de tweede set na een zwakke game op 2-1 afstaan aan Falla, die hem vorig jaar in Halle had verslagen. De linkshandige Colombiaan had op het gras van Wimbledon Federer al eens de stuipen op het lijf gejaagd, maar Haase wist vanaf de derde set wederom diens zwakke forehand te bestoken. Opnieuw is hij de eenzame vaandeldrager uit Nederland, want Igor Sijsling had de eerste ronde al verloren na een slijtageslag in de kwalificaties.

In tegenstelling tot Haase kan Sijsling niet met pijn spelen. Aan zijn vijfsetter in de beslissende ronde tegen Mathieu had de 27-jarige Amsterdammer een knieblessure overgehouden, die hem hinderde in zijn duel met Sam Querrey. Het Amerikaanse servicekanon domineerde met 30 aces. Maar Sijsling wandelde niet alleen in de opslagbeurten van Querrey over de baan.

Neerwaartse trend in Nederlandse tennis

Als een standbeeld bleef Sijsling staan na een haalbare lob van Querrey, uit angst dat hij zich zou verstappen. Een mri-scan moet uitwijzen hoe groot de schade is. 'Op dit moment weet ik niet of ik over twee weken in de Davis Cup kan spelen', zei Sijsling. Captain Jan Siemerink zal toch al twijfelen of hij de fragiele Sijsling moet selecteren voor het duel met Oostenrijk. Hij lijkt zich alleen nog te kunnen opladen voor de grote toernooien.

Sijsling kwalificeerde zich voor Roland Garros en Wimbledon en liet verder niets zien dit jaar. Hij gaf toe dat de kwalificaties bij een Britse Challenger hem niet konden inspireren. Geen wonder dat Sijsling inmiddels is gezakt naar de 170ste plaats op de ATP-ranking en met die mentaliteit keert hij zeker niet terug bij de beste honderd.

Ook Wimbledon benadrukt de neerwaartse trend in het Nederlandse tennis. Thiemo de Bakker, Boy Westerhof en Jesse Huta Galung waren toeristen in Londen. En dus pakt Haase de handschoen op tegen Murray in de wetenschap dat hij vermoedelijk alleen in zijn kinderdroom een aardschok veroorzaakte op Wimbledon.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden