Douglas voelt zich 'genaaid' door Britse jury

'Bullshit! Je mag dat in je krant afdrukken, en schrijf dan ook meteen dat die cocksuking Britse jury-leden me genaaid hebben....

Van onze verslaggever

Rolf Bos

BOEDAPEST

Troy Douglas, sprinter van Bermuda, maar sinds dit jaar gerechtigd om voor Nederland te lopen, is in de finale van de 200 meter achter de Britten Doug Walker en Doug Turner geëindigd. Douglas heeft dezelfde tijd (20,72) als Julian Golding, die door de jury echter als de enige echte nummer drie wordt geklasseerd.

Douglas is woest; hij huilt en schreeuwt dat-ie geflikt is. Hij wil met niemand praten. Alleen trainer Henk Kraaijenhof, is in zijn buurt welkom.

Het tweetal loopt in het donker achter het Nép-stadion. Even later staan ze stil en omarmt de lange Kraaijenhof zijn veel kleinere pupil.

Jos Hermens, manager van Douglas, roept het treurende duo terug: 'We moeten protest aantekenen, nú, anders is het te laat.' Bert Paauw, technisch directeur van de KNAU, is al weg, hij staat in het kantoortje waarin de foto-finishapparatuur staat opgesteld. De halve Nederlandse delegatie staat even later buiten te wachten. Een ook al opgewonden Ineke Bonsen, coach van Robin Korving, roept Paauw toe dat hij 'toch vooral met twee ogen moet kijken'.

Douglas loopt, opgepompt van de adrenaline en frustratie, buiten rond te stampen. Hij briest dat 'zijn medaille hem is ontstolen', hij banjert tegen verbaasde Hongaren aan.

Henk Kraaijenhof staat rustig achter de deur. Dan wordt Douglas ook naar binnen genood om te kijken; door de ramen is aan zijn lichaamstaal te zien dat hij het vanavond met niks en niemand eens is. Op het computerscherm flikkert een zwart-wit foto van de finish.

Dan komt de sprinter weer naar buiten, briesend over zoveel onrecht. 'Het zijn verdomme drie Britten, daarbinnen. Denk je dat die mij een medaille gunnen? Fucking colonials! Dit is shit. I want my medal' Het Nederlands dat hij de afgelopen maanden heeft geleerd, is hij volledig kwijt.

Hans Vijfvinkel, sprintcoach van de KNAU, komt ook naar buiten. 'Er is verwarring binnen. Er zijn twee finishfoto's, een van binnenuit genomen, en een van buiten.' Hij houdt een verhandeling over vooruitgestoken rompen en borsten, maar nog steeds is niet duidelijk wie er nu eerder was: Douglas of Golding.

Paauw is intussen naar de echte jury, om officieel protest aan te tekenen. Ondertussen verschijnt een nieuwe uitslag. Douglas is gedwiskalificeerd, vanwege beledigend en dreigend gedrag richting scheidsrechters. Ook wordt hij voor de rest van het toernooi uitgesloten. Hij mag vandaag dus niet meer starten op de 4100 meter-estafette.

Juist rond Douglas, die voor een impuls zorgde in de Nederlandse sprinterswereld, was de estafetteploeg geformeerd. Tegen de laatste beslissing van de jury is overigens nog wel protest mogelijk, tegen de diskwalificatie van de 200 meter niet.

Dat hoger beroep wordt door Paauw meteen ingediend. Vanochtend zal bekend worden of Douglas vanmiddag alsnog mag starten.

De sprinter is ondertussen een stuk rustiger. Hij biedt Paauw, anderhalf uur de meest enerverende 20,72 seconden uit zijn leven, excuses aan voor zijn opgewonden gedrag.

Paauw accepteert ze. De technisch directeur van de KNAU had er eerder al begrip voor getoond. 'In een situatie als deze lopen de emoties hoog op.'

Henk Kraaijenhof is nog steeds de rust zelve. De lange Amstelveense trainer van Douglas spreekt zelfs van een 'fantastisch moment'.

'Niet sinds de tijd van Fanny Blankers-Koen was er zoveel eenheid binnen de Nederlandse atletiek. Prachtig toch?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden