Dopingzondaars voor Belgische raadkamer

Johan Museeuw en Mario De Clercq kunnen het bezit van verboden middelen niet langer ontkennen. De Belgische wielrenners moeten zich volgende week tegenover de raadkamer van Kortrijk verantwoorden....

Museeuw wordt aangeklaagd voor het bezit van twee doses Aranesp (een soort super-Epo), één dosis Epo en een spuit met dexamethasone. Of hij de verboden middelen ook heeft gebruikt, kan niet worden bewezen, maar ook het bezit is strafbaar.

Dagblad Het Laatste Nieuws citeerde maandag uitvoerig uit de aanklachten van het parket van Kortrijk. De zaak kwam in de zomer van 2003 aan het rollen na het afluisteren van telefoontjes in codetaal en huiszoekingen. Museeuw ontkende destijds in alle toonaarden dat hij verboden middelen zou hebben gebruikt. Hij werd wel voor vier jaar geschorst.

Binnenkort beslist de raadkamer of de aanklachten worden doorverwezen naar de rechtbank. Ook de renners Planckaert, Penney, NiHenderickx, Peers en Donie liggen onder vuur.

Het bontst maakte veldrijder De Clercq het. In 2001 gebruikte hij 36 keer Epo, Aranesp en diprophos, een middel om de werking van de bijnier te stimuleren. Dat bleek uit een schriftje dat de veldritkampioen destijds bijhield. De Clercq zei tijdens zijn verhoor dat het schriftje slechts ‘ideeën’ bevatte voor een roman.

Uit zijn aantekeningen blijkt dat De Clerq in januari 2001, de maand dat hij Belgische kampioen werd, acht keer Epo gebruikte. Voor zijn wereldtitel in juli 2001 zette hij zes Epo-injecties in een maand. Van september tot december bleef hij voortdurend Epo gebruiken. Hij won toen zijn derde en laatste titel veldrijden.

Spin in het web van de dopinghandel waren veearts José Landuyt en verzorger Herman Versele. Landuyt verkocht volgens justitie verboden producten aan Versele en aan een aantal renners. Versele verkocht het door aan renners en oefende ongediplomeerd medische handelingen uit, zoals het zetten van spuiten.

De renners en hun leveranciers bedienden zich van codetaal. Zo zou Museeuw bij Landuyt om ‘drie wespen’ hebben gevraagd, wat stond voor Aranesp. Veearts Landuyt kreeg bestellingen als ‘kevers’ (het middel Undestor) en ‘negertjes’(amfetaminen in de vorm van een zwart bolletje).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.