Dopingregels vertragen eventuele comeback De Bruijn

AMSTERDAM Indien Inge de Bruijn haar comeback wil maken in het internationale zwemmen, zal dat niet op korte termijn kunnen geschieden....

Van onze verslaggever John Volkers

De vermaarde zwemster, die in 2007 officieel is gestopt, zal voor zo’n terugkeer op het hoogste niveau negen maanden geduld moeten betrachten als gevolg van dopingcontroleprocedures . De EK en WK kortebaan van eind dit jaar, in Eindhoven en Dubai, zijn daarom onhaalbaar voor De Bruijn, die vorige week in Boedapest zinspeelde op een hernieuwde loopbaan.

De dopingregels van de internationale zwemfederatie FINA schrijven voor dat een gestopte sporter die wenst terug te keren, eerst driekwart jaar beschikbaar moet zijn voor onverwachte controles, de zogenoemde out-of-competition tests. Pas dan kan hij of zij weer actief worden in wedstrijden.

In het nu nog hypothetische geval van De Bruijn betekent dit dat zij tot mei volgend jaar moet wachten voor zij zich internationaal kan meten. De wereldtitelstrijd langebaan (50-meterbad) is volgend jaar juli in China. Daarop zou de dan 37-jarige vedette, bij een geslaagde kwalificatie, wel kunnen uitkomen.

De nationale regels zijn wat soepeler, meldt directeur Herman Ram van de Nationale Dopingautoriteit. Het gaat daarbij om het weer opnemen van de sporter in de ‘nationale testing pool’, het gezelschap topsporters dat voor een onverwachte controle in aanmerking komt.

Ram: ‘Wij nemen een terugkerende topsporter die daarom heeft verzocht uiteraard zo spoedig mogelijk weer op in onze testing pool. Drie maanden daarna kan, wat ons betreft, de sporter dan weer aan wedstrijden deelnemen.’

De regel die de FINA hanteert is bepaald strenger: daar geldt een wachttjd van negen maanden. Sporters dienen zich bij de zwemfederatie uit te schrijven, wanneer zij hun loopbaan beëindigen. In dat geval houden de controles buiten de wedstrijden op.

Bij het hernemen van hun carrière schrijven ze zich vervolgens weer in. Dan geldt regel 5.5.2 van het dopingreglement. Teneinde bedrog tegen te gaan – de sporter trekt zich opzettelijk tijdelijk terug om het lichaam te prepareren – is de negenmaandenregel ingesteld.

Onbekend is of De Bruijn zich nu op voorhand reeds heeft ingeschreven bij de nationale zwembond KNZB of de FINA. Vorige week hield ze slagen om de arm over haar terugkeer. Ze sloot die evenwel niet uit.

Betrokken teamartsen zullen haar adviseren zich direct weer in te schrijven, maar daarmee is haar vrije leven voorbij. Elke dag dienen de whereabouts te worden bijgehouden, de beschikbaarheid voor de onverwachte controles.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden