Dopingjagers roepen op tot uitsluiting Rusland bij Winterspelen

Steeds meer nationale antidopinginstituten eisen dat er geen officiële Russische sportdelegatie aanwezig is bij de Olympische Winterspelen van Pyeonchang, over vijf maanden. Russische sporters zouden alleen mogen meedoen onder neutrale vlag, mits ze de afgelopen jaren voldoende zijn gecontroleerd op verboden middelen.

Mark van Driel
De olympische vlam wordt ontstoken bij het Fisjt-stadion tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen. Beeld ANP
De olympische vlam wordt ontstoken bij het Fisjt-stadion tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen.Beeld ANP

Elf zogeheten Nado's (nationale antidopinginstituten) hebben zich aangesloten bij de zeventien die het IOC vorige week opriepen tot uitsluiting van Rusland. Tot de groep behoort ook de Nederlandse dopingautoriteit. De dopingjagers vrezen dat de Winterspelen van 2018 gecorrumpeerd zullen worden door de aanwezigheid van Russische bestuurders en sporters, net als die van Sotsji in 2014.

'Het Russische olympisch comité was op zijn best verwijtbaar onwetend over de corruptie van het antidopingprogramma. Op zijn slechtst was het medeplichtig of zelfs actief betrokken, bij de corruptie', aldus een verklaring van de instituten. 'Veel, heel veel topsporters zijn hierdoor beschadigd.'

De antidopinginstituten benadrukken de nalatigheid van het IOC. Andere sportbesturen hebben Rusland wel geschorst voor het werken met een frauduleus systeem waarbij mogelijk duizend topsporters betrokken zijn geweest.

Atletiekfederatie IAAF

De atletiekfederatie IAAF heeft de Russische bond uitgesloten van internationale toernooien. Ze laat Russische atleten alleen toe onder strikte voorwaarden en onder neutrale vlag. Het Internationale Paralympische Comité heeft Rusland uitgesloten van deelname aan de paralympische wedstrijden. Sommige internationale sportfederaties hebben los van het IOC maatregelen tegen Russen genomen.

Uit de verklaring van de dopingjagers: 'Maar zulke consequenties zijn er niet geweest voor het Russische olympisch comité. Uitsluiting is de duidelijke en geschikte consequentie van de afschrikwekkende omstandigheden die al zijn blootgelegd.'

Rodtsjenkov. Beeld NYT
Rodtsjenkov.Beeld NYT

Staatsdoping

Er is ruim een jaar verstreken sinds het McLaren-rapport aantoonde dat er in Rusland sprake was van strak georganiseerde staatsdoping. De directeur van het Russische antidopinginstituut Rusada, Grigori Rodtsjenkov, heeft tot in detail uitgelegd hoe de fraude in zijn werk ging, onder meer in de documentaire Icarus. Rusland heeft steeds volgehouden dat er geen sprake is van staatsdoping.

IOC-voorzitter Thomas Bach bekende vorige week in Peru, waar het IOC voor een vergadering bijeen was, dat hij de onthullende documentaire niet had gezien. Rodtsjenkov, die in Rusland de dubbelrol van dopingjager en dopingverstrekker had, is in de Verenigde Staten opgenomen in een getuigebeschermingsprogramma. Vanwege zijn onthullingen wordt gevreesd voor een aanslag op zijn leven. Twee collega's van hem zijn vorig jaar in Rusland onder mysterieuze omstandigheden overleden.

Thomas Bach. Beeld Getty Images
Thomas Bach.Beeld Getty Images
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden