Dopingautoriteiten verontwaardigd over IOC: 'Klap voor schone sporters'

Dopingautoriteiten en nationale sportbonden reageren verontwaardigd op het besluit van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om de Russische ploeg niet volledig te weren van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. 'Onbegrijpelijk, een gebrek aan leiderschap', zegt Herman Ram, directeur van de Nederlandse dopingautoriteit tegen de NOS.

Links: Thomas Bach: directeur van het IOC. Rechts: Russische president Vladimir Poetin.Beeld epa

Ondanks een vernietigend rapport en een dringend advies van internationale dopingautoriteit WADA om Rusland te weren van de komende Olympische Spelen, besloot het IOC om de Russische sport geen collectieve schorsing op te leggen.

In plaats daarvan schoof het IOC het besluit door naar de internationale sportbonden, die per Russische sporter moeten bekijken wie naar Rio mag. 'We zitten nu in een situatie waarin de best georganiseerde vorm van staatsdoping boven tafel is gehaald en toch pakt het IOC niet door. Ik vind dat het IOC als partner van de antidopingagentschappen faalt. En daarmee als partner van schone sport', aldus Ram.

De directeur van de Dopingautoriteit acht de kans groot dat de ene sportfederatie de criteria anders zal interpreteren dan een andere. 'Met deze regels kan je alle kanten op', vindt Ram. 'Het komt er nu op neer dat een Russische sporter die niet is betrapt, iets waar de eigen regering aan heeft meegeholpen, geluk heeft. Die kruipen door de mazen van de wet. Natuurlijk werpt dit een smet op de Spelen. Iedere Russische prestatie staat met deze achtergrond ter discussie. Er zullen nu schone sporters uitkomen tegen sporters die op z'n minst deels hebben geprofiteerd van het Russische dopingsysteem.'

NOC*NSF

Ook sportkoepel NOC*NSF is teleurgesteld. 'We betreuren het dat het niet is gelukt om de schone sporters die naar Rio gaan geheel te beschermen tegen die Russische sporters die wel hebben gebruikt. Ik kan me goed voorstellen dat het juist die schone sporters zijn die zich hier niet prettig bij zullen voelen', zegt directeur Gerard Dielessen.

Lees meer

De Olympische Spelen van Rio zijn bij voorbaat al besmeurd. Het IOC bewijst de eerlijke sport slechte dienst (+).

Reacties op besluit IOC: 'Een grote klap voor de rechten van schone atleten.'

Het kantoor van het Russische IOC.Beeld afp

WADA

Donderdag besloot sporttribunaal CAS dat de internationale atletiekfederatie (IAAF) het recht had 68 Russische atleten te weren van de Spelen. Die uitspraak leek het IOC de juridische ruimte te geven voor een algehele verbanning van Russische sporters. Het anti-dopingagentschap WADA had er bij het IOC op aangedrongen Rusland collectief te straffen voor het bedrog in Sotsji, maar daar wil het olympisch comité dus niet aan.

De Canadese jurist Richard McLaren onthulde vorige week dat de Russische onderminister Nagornych leiding gaf aan een groep medewerkers van de geheime dienst, die tijdens de Winterspelen vervuilde urinemonsters verwisselden voor gemanipuleerde dopingstalen.

'Het rapport van McLaren toont een door de staat aangestuurd dopingprogramma in Rusland aan, dat de principes van schone sport nadrukkelijk ondermijnt', zegt algemeen directeur Olivier Niggli van WADA.

'WADA kan niet anders dan zich neerleggen bij de beslissing van het IOC, zij het met tegenzin. Deze aanpak leidt onvermijdelijk tot een gebrek aan harmonisatie, mogelijke conflicten en minder bescherming voor schone sporters.'

Het antidopingagentschap snapt ook niets van de beslissing van het IOC om klokkenluidster Joelia Stepanova van de Spelen te weren. 'We zijn zeer bezorgd om het signaal dat dit voor de toekomst geeft aan andere klokkenluiders', aldus Niggli.

USADA: Belangenconflict is schrijnend

Travis Tygart, het hoofd van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA, noemt de uitspraak van het IOC 'teleurstellend'. Op het belangrijkste moment voor schone atleten en de integriteit van de Spelen laat het IOC het volgens Tygart na goed leiderschap te tonen. 'Deze beslissing om Russische sporters toe te laten tot de Spelen zorgt voor veel verwarring. Daarnaast is het een grote klap voor de rechten van schone atleten.'

'Het IOC heeft eerder gezegd dat de strijd tegen doping geheel onafhankelijk moet zijn. Daarom is het zo frustrerend dat ze het besluit nu aan de sportfederaties overlaten. Die beschikken wellicht niet over de juiste expertise of collectieve wil om er iets aan te doen. Het belangenconflict is schrijnend.'

De Russische president Vladimir Poetin in 2014 tijdens de Olympische Spelen in Sochi.Beeld ap

IAAF: Wij staan paraat voor advies

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft de andere sportbonden aangeboden advies te geven in de zaak rond de Russische sporters. De atletiekfederatie besloot vorig jaar om de Russische atletiekbond te schorsen vanwege een grootschalige dopingaffaire.

Een speciale herzieningscommissie boog zich over vele tientallen aanvragen van Russische atleten voor dispensatie. Alleen verspringster Darija Klisjina kon aantonen dat ze haar sport 'schoon' beoefent en kreeg daarom gratie voor Rio.

'Wij hebben dit proces al doorgemaakt', zei IAAF-voorzitter Sebastian Coe. 'We weten hoe moeilijk het is, zowel emotioneel als rationeel. Ons team wil alle sportfederaties die present zijn op de Zomerspelen helpen. Wij staan paraat voor advies.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden