Update

Dopingautoriteit bevestigt doping bij Topklasser Spakenburg

De Dopingautoriteit concludeert dat de spelers van Topklasser Spakenburg het stimulerende middel methylhexanamine hebben gebruikt in het seizoen 2011/2012, maar heeft niet genoeg bewijs gevonden om een tuchtprocedure tegen individuen te beginnen. De resultaten van het onderzoek zijn gemeld aan de KNVB, en aan de interne onderzoekscommissie van SV Spakenburg. Dat meldt de Dopingautoriteit.

Spakenburg kroonde zich in 2012 tot amateurkampioen. Beeld pro shots
Spakenburg kroonde zich in 2012 tot amateurkampioen.Beeld pro shots

Uit het onderzoek van de Dopingautoriteit blijkt dat de stof methylhexanamine in de desbetreffende seizoenen aanwezig is geweest in de kleedkamer van SV Spakenburg. Tot een tuchtrechtelijke procedure kan niet worden overgegaan, want het onderzoek heeft onvoldoende bewijs opgeleverd om het daadwerkelijk gebruik van de stof door de spelers vast te stellen volgens het Dopingsreglement van de KNVB.

Onderzoek
De Dopingautoriteit stelde een onderzoek in naar aanleiding van een publicatie in NRC Handelsblad in augustus 2014. Daarin onthulden twee anonieme spelers dat een meerderheid van de selectie het prestatieverhogende middel had gebruikt in de kampioensjaargang 2011-2012. Het bestuur van de club stelde ook een intern onderzoek in.

Het uitbrengen van dit eindrapport betekent volgens de Dopingautoriteit overigens niet dat het onderzoek naar mogelijke overtredingen van het KNVB-dopingreglement definitief is afgerond. 'De verkregen onderzoeksinformatie kan in samenhang met nieuwe of aanvullende informatie, met inachtneming van de verjaringstermijn, alsnog leiden tot enige toekomstige tuchtprocedure.'

Middel
De stof methylhexanamine lijkt qua werking op amfetamine. Amfetamine vormt een belangrijke substantie voor bijvoorbeeld partydrugs als XTC. Het middel verhoogt de alertheid en vermindert mogelijke vermoeidheid. Dat zorgt ervoor dat sporters in staat zijn beter te presteren. In het verleden zijn onder meer wielrenners geschorst wegens het gebruikt van dit middel. Methylhexanamine is verboden en kan leiden tot hersenbloedingen, leverfalen en acute hartklachten.

Sancties
Als blijkt dat dat twee of meer spelers gebruik hebben gemaakt van het middel, dan loopt Spakenburg het risico de kampioensschaal in te moeten leveren. Ook worden voetballers in principe gedurende twee jaar uitgesloten van wedstrijden, trainingen en andere activiteiten van de KNVB.

Beperkte kennis
Tijdens het onderzoek is voor de Dopingautoriteit duidelijk geworden dat de kennis over doping in de top van het amateurvoetbal 'zeer beperkt is. De instantie vindt dat er meer voorlichting moet komen over doping en onder meer het gebruik van voedingssupplementen. De autoriteit gaat hierover in overleg met de voetbalbond KNVB.

Supporters van SV Spakenburg tijdens een bekerduel. Beeld anp
Supporters van SV Spakenburg tijdens een bekerduel.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden