Dopingaffaires belasten Tour steeds meer

De wens van Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc dat de twee Pyreneeën-ritten de aandacht voor dopingaffaires zouden terugdringen, lijkt niet te worden vervuld....

MARCEL VAN LIESHOUT

Van onze verslaggever

Marcel van Lieshout

PAMIERS

Een tot voor kort 'slapend' onderzoek van de Franse justitie naar een aanhouding van een TVM-truck waarin EPO-ampullen waren verstopt, begin maart van dit jaar nabij Reims, heeft gisteren plotseling een vervolg gekregen. Zes leden van de teambegeleiding, onder wie ploegleider Priem, werden woensdag op het politiebureau van Pamiers over de affaire verhoord.

Priem en ploegarts Michailov moesten de nacht op het politiebureau doorbrengen, de overige vier (twee verzorgers, een mecanicien en assistent-ploegleider Redant) werden in de loop van de avond vrijgelaten. Of het vandaag tot een voorgeleiding komt, wilden politie en justitie niet mededelen. Naar verwachting geeft Tour-directeur Leblanc vandaag een reactie op de TVM-affaire.

De voortgang van de Tour de France, vandaag staat de twaalfde etappe op het programma, komt steeds meer onder druk te staan nu de Franse minister van sportzaken Buffet zich steeds krachtiger over de dopingaffaires uitlaat. 'Als de Tour niet zonder doping kan, dan kan dit evenement maar beter ophouden', zo zei Buffet gisteren.

De dopingaffaire rond de Franse Festina-ploeg kreeg donderdag eveneens een onverwachte wending. Alle negen renners die tot en met vorige week vrijdag aan de Tour deelnamen zijn door justitie van Lyon in voorlopige hechtenis genomen. Datzelfde lot trof de assistent-ploegleider Gros en Moreno.

De renners (de Fransen Richard Virenque, Laurent Brochard, Pascal Hervé, Christophe Moreau, Didier Rous, de Zwitsers Laurent Dufaux, Alex Zülle, Armin Meier en de Australiër Neil Stephens) en hun begeleiders werden in Lyon, waar de Festina-ploeg zijn bureau heeft, door justitie ondervraagd over de uitlatingen van de eerder in hechtenis genomen ploegleider Roussel. Die bekende vorige week vrijdag dat zijn renners 'onder strikt medisch toezicht' doping krijgen toegediend.

Ook wilde justitie weten of er bij Festina een 'zwarte kas' bestaat waarin renners delen van premies storten om de aanschaf van verboden middelen te financieren. Hoewel de renners (onder wie Virenque, Zülle en Dufaux) aanvankelijk was toegezegd dat zij slechts enige uren zouden worden verhoord, zijn ze toch in hechtenis genomen.

Drie van de negen renners zijn donderdagavond laat weer vrijgekomen. Wereldkampioen Brochard, Moreau en Armin Meier mochten om 23.40 uur het politiebureau in Lyon verlaten. Het zestal dat nu nog vast zit, moet in elk geval de nacht doorbrengen in de cel en kan maximaal vier dagen worden verhoord.

Vandaag worden Festina-ploegleider Roussel, teamarts Ryckaert en soigneur Voet door onderzoeksrechter Keil in Lille met elkaars verklaringen geconfronteerd. De Festina-affaire kwam aan het rollen toen verzorger Voet enkele dagen voor aanvang van de Tour bij de Belgisch/Franse grens op dopingsmokkel werd betrapt.

Het parket van Gent maakte donderdag bekend dat het in bezit is van twintig medische dossiers waarin aanwijzingen staan dat de coureurs EPO toegediend kregen. Het parket heeft deze rapporten en een draagbare computer gevonden bij een huiszoeking bij teamarts Eric Ryckaert. Dit onderzoek volgde op ontdekkingen bij apotheker Vanderstichele die van valsheid in geschrifte werd verdacht. Daarbij trof de politie de naam van Ryckaert aan.

Het parket besloot daarop in oktober 1997 een onderzoek in te stellen naar Vanderstichele en Ryckaert. De apotheker beweert dat hij op verzoek van de teamarts EPO in Nederland bestelde. De producten werden later aan de dokter bezorgd. Ryckaert ontkent dit. Hij beweert dat hij renners alleen over het gebruik van EPO adviseerde. 'De dossiers zijn uitvoerig bestudeerd. We zullen Ryckaert grondiger moeten ondervragen over de begeleiding van de renners', aldus procureur Jean Soenen.

Het parket wil in het onderzoek samenwerken met de collega's in Lille. Ryckaert wordt daar nu nog verhoord in verband met de zaak rond Festina.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden