'Doping bij Russen was gemeengoed'

Sotsji 2014, het prestigeproject van Vladimir Poetin dat Rusland neerzette als onverslaanbare sportnatie, berust op bedrog. De Russische medailles werden binnengehaald door een van de meest geavanceerde dopingprogramma's uit de geschiedenis. Dat schreef The New York Times in mei vorig jaar.

Lees het hieronder terug. Op 5 december 2017 nam het IOC het besluit om de Russische sporters te weren van de Olympische Winterspelen van 2018. 'Schone' Russische sporters mogen deze winter in Pyeongchang alleen uitkomen als neutrale sporters onder de olympische vlag.

Alexander Legkov, langlaufer die een medaille won in Sotsji, maar nu verdacht wordt van dopinggebruik. Beeld epa
Alexander Legkov, langlaufer die een medaille won in Sotsji, maar nu verdacht wordt van dopinggebruik.Beeld epa

Tientallen Russische deelnemers aan de Olympische Winterspelen van Sotsji, onder wie zeker 15 medaillewinnaars, maakten deel uit van het programma dat gerund werd door de Russische overheid. De nieuwe dopingonthullingen kunnen het definitieve einde betekenen voor de Russische hoop op deelname aan de Zomerspelen van Rio.

De Amerikaanse krant baseert zich op Grigory Rodsjenkov, de toenmalige directeur van het laboratorium dat atleten testte tijdens de Olympische Spelen. Rodsjenkov beweert dat hij tientallen Russische atleten voorzag van een cocktail met daarin drie prestatiebevorderende middelen. De atleten namen de cocktail gedurende het toernooi. Over de dopingcontrole hoefden zij zich geen zorgen te maken: de Russische overheid zorgde ervoor dat hun vuile urinestalen verdwenen.

Urinestaven

Daarvoor werkten leden van de Russische geheime diensten samen met antidopingexperts. In het holst van de nacht drongen ze binnen in de laboratoria waar de stalen van de sporters opgeslagen werden voorafgaand aan analyse. De 'vuile' urine van de Russische sporters wisselden ze om voor 'schone' urine die de sporters maanden eerder afgegeven hadden. De schone urine werd aangereikt via een gat in de muur.

Zo ruilden de Russische ambtenaren in de nachten tijdens het toernooi urenlang urinestaven om. In totaal zouden meer dan honderd vuile urinestalen weggehaald zijn. Het programma 'werkte als een Zwitsers horloge', aldus Rodsjenkov die na de Spelen de prestigieuze Orde van de Vriendschap opgespeld kreeg door Vladimir Poetin.

Sotsji werd de trots van Rusland. Het Russische team won met 33 medailles meer plakken dan welk land dan ook - alle Westerse landen, inclusief aartsrivaal Amerika, werden afgetroefd. Bovendien bleken alle Russische atleten na de wedstrijden schoon - dit was zuivere sportkracht.

Voor president Poetin geldt het toernooi - met ruim 55 miljard dollar de duurste Spelen ooit - nog steeds als zijn grote persoonlijke pronkstuk. Als de getuigenis van Rodsjenkov klopt, blijft daar niets van over.

Wordt Rusland uitgesloten van Zomerspelen 2016?

Het is de vraag nadat bekend is geworden dat Rusland jarenlang heeft gesjoemeld met dopingtests. Lees hier de analyse.

Vladimir Poetin tijdens de sluitingsceremonie van de Spelen van Sochi. Beeld anp
Vladimir Poetin tijdens de sluitingsceremonie van de Spelen van Sochi.Beeld anp

'Informatieaanval op de Russische sport'

De Russische regering ontkent het verhaal van Rodsjenkov. Donderdag liet sportminister Vitaly Moetko weten dat de onthullingen een 'informatieaanval op de Russische sport' zijn. Zo reageert hij steevast op dopingbeschuldigingen.

The New York Times heeft de getuigenis van Rodsjenkov niet onafhankelijk kunnen verifiëren, maar het verhaal past in de bevindingen van het Wereldantidopingagentschap eind vorig jaar. Een onafhankelijke commissie van het WADA sprak in november van georganiseerd dopinggebruik binnen de Russische sport en van het wegmoffelen van de bewijzen ervan, met hulp van de regering.

President Poetin van Rusland bij de spelen in Sotsji. Beeld AP
President Poetin van Rusland bij de spelen in Sotsji.Beeld AP

Onverwachts overleden collega's

Het WADA-rapport betekende einde carrière voor Rodsjenkov. Met hulp van een Amerikaanse documentairemaker vluchtte hij uit angst voor repercussies naar Los Angeles. Vlak na zijn vertrek kwamen twee van zijn naaste collega's onverwachts om het leven: de voormalige baas van het Russische antidopingagentschap Nikita Kamajev en diens voorganger Vjatsjeslav Sinev overleden beiden in februari.

De Russische atletiekunie is sinds november geschorst van deelname aan internationale wedstrijden. Sindsdien verloor de Russische sport nog meer geloofwaardigheid door een groot meldoniumschandaal: meer dan 40 Russische atleten uit 10 verschillende sporten zijn betrapt op het middel dat sinds 1 januari 2016 verboden is. Onder meer toptennisser Maria Sjarapova liep tegen de lamp. In de komende weken moet de Internationale Atletiekfederatie besluiten of Rusland mee mag doen aan de Olympische Spelen van Rio.

Welke sporters zaten in het dopingprogramma?
Zeker een derde van alle Russische medaillewinnaars in Sotsji zou meegedaan hebben aan het bedrog. De namen van de atleten staan op een spreadsheet die Rodsjenkov aan The New York Times getoond heeft. Op de lijst staat onder anderen Alexander Zubkov, een bobsleeër die twee keer goud won. Ook op de lijst: Alexander Legkov, een langlaufer die goud en zilver won, en Alexander Tretjakov, goudenmedaillewinnaar bij het skeleton. Onder de tientallen sporters zitten ook olympiërs die geen medaille wonnen. Zo zou het hele Russische vrouwenijshockeyteam doping genomen hebben. Nog geen van de sporters heeft gereageerd op de beschuldigingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden