Dopegebruikers weten weinig over risico's

Sporters uit sportscholen en fitnesscentra die prestatieverhogende middelen gebruiken weten nauwelijks wat daarvan de risico's zijn...

ANP

Deze conlusie trekken onderzoekers in een TNO-rapport over het gebruik van prestatieverhogende middelen in sportscholen en fitnesscentra. Daarvoor zijn zowel de sporters als sportschoolhouders geïnterviewd. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo) in Capelle.

Van alle ondervraagde sportschoolbezoekers geeft eenderde aan wel eens prestatieverhogende middelen te hebben gebruikt. Deze worden vooral gebruikt door mannen, terwijl vrouwen ook andere middelen gebruiken dan mannen. Vrouwen gebruiken stimulantia die over het algemeen gericht zijn op afvallen, mannen gebruiken voornamelijk spierversterkers.

De meeste gebruikers blijken meer dan eens prestatieverhogende middelen te hebben gebruikt. Verder bleek dat het gebruik van prestatieverhogende middelen vaak niet op zichzelf staat. Gebruikers en ex-gebruikers gebruiken vaker ook marihuana, cocaïne en XTC of GHB dan niet-gebruikers.

Een kleine 70 procent van de ondervraagde sportschoolhouders vermoedt dat een of meer bezoekers middelen gebruikt om af te vallen en ongeveer de helft vermoedt dat een of meer bezoekers spierversterkende middelen gebruikt. Bovendien lijken de sportschoolhouders tamelijk zeker van hun zaak: driekwart of meer denkt niet dat gebruik voor hen onopgemerkt zal blijven.

Het NeCeDo wil de onderzoeksresultaten gebruiken voor het opzetten van een nieuw voorlichtingscampagne, in nauwe samenspraak met fitnessondernemers, instructeurs en sporters.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden