Dooi en botsing bederven schaatsfestijn

Van het honderdste EK allround hoopten de Noren een schaatsfeest te maken. Het Vikingschip in Hamar was al maanden uitverkocht....

Van onze verslaggever Mark van Driel

Het feest ontspoorde. De incidenten volgden elkaar in zo’n hoog tempo op dat de organisatoren zondagavond laat opgelucht waren dat het jubileumtoernooi kon worden afgesloten met twee winnaars: de Duitse Claudia Pechstein en de Italiaan Enrico Fabris. De Noor Ervik moest genoegen nemen met zilver.

Al op de 500meter van de mannen ging het mis. Het pistool van de Nederlandse starter Jan Zwier haperde, waardoor het wedstrijdverloop danig werd verstoord. Jochem Uytdehaage en Gianni Romme moesten viermaal opnieuw de starthouding aannemen. De winnaar van de rit, een Pool, dankte zijn zege overduidelijk aan een valse start.

De startproblemen bleken de voorbode van erger onheil. Bij de volgende afstand bleek de ijsinstallatie defect. De Noorse ijsmeester constateerde dat zijn machines de temperatuur van het ijs niet langer rond de gewenste min 7graden konden houden. De wedstrijd werd stilgelegd en leek, toen het mankement niet kon worden gerepareerd, zelfs te worden afgelast.

In hotels van de schaatsers werd al lacherig gespeculeerd over een voortzetting van de wedstrijd op de roemruchte natuurijsbaan van Hamar, waar in 1980 voor het laatst een WK allround voor vrouwen is gehouden. Op de buitenbaan lag spiegelglad ijs. ‘Kunnen we een beetje oefenen voor de Elfstedentocht’, zei Carl Verheijen.

Net voor de dooi in de schaatshal inzette, kregen de ijsmeesters de machines weer aan de praat. Het toernooi kon zondag worden voortgezet, al moesten de mannen voor het eerst in de historie op een dag drie afstanden rijden: de 1500 meter, 5 en 10 kilometer.

Dat had voor de Nederlandse allrounders, die doorgaans uitblinken op de lange afstanden, voordelig kunnen uitpakken. Maar het nut van het toernooi leek de schaatsers te ontgaan nadat de 500 meter was mislukt: volgens hen vanwege het nieuwe olympische schaatspak van Nike.

De schaatsers oordeelden unaniem dat het zogenaamd aërodynamische pak geen tijdvoordeel, maar juist tijdverlies opleverde. Ze trokken meteen het vertrouwde, oude Nike-pak aan, maar konden niet voorkomen dat er voor het eerst sinds 1980 geen Nederlander eindigde bij de beste drie.

Uytdehaage en Verheijen onderstreepten de Nederlandse onmacht nog eens door op de 1500meter keihard met elkaar in botsing te komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden