REPORTAGE

Doodsbedreigingen bij Feyenoord: 'Wij hebben rauw randje'

Ze lagen zaterdagnacht rustig te slapen in hun woning in de Rotterdamse wijk Kralingen toen Feyenoordspeler Marko Vejinovic en zijn vrouw Sophie Fleur plots wakker schrokken van een naargeestig gebrul. Zeven mannen van rond de twintig jaar spuiden verwensing na verwensing aan het adres van de middenvelder. Daar zaten doodsbedreigingen tussen.

Marko Vejinovic (C) na afloop van de training op sportcomplex van Feyenoord. Beeld null
Marko Vejinovic (C) na afloop van de training op sportcomplex van Feyenoord.

Later die avond werden ze opgepakt. Het gaat waarschijnlijk om Feyenoord-supporters, zo bleek wel uit de woedende reactie van de clubleiding van Feyenoord bij monde van algemeen directeur Eric Gudde. 'Al kun je dit soort lui geen supporters noemen.'

Gisterochtend kwam het nieuws naar buiten. Even later, rond half elf, moet een aantal reservespelers en lichtgeblesseerden trainen. Waaronder Vejinovic en spits Michiel Kramer. Laatstgenoemde had eerder in de week al fans voor zijn woning aangetroffen met het verzoek 'op te rotten'. In tegenstelling tot Vejinovic liet Kramer aangifte achterwege.

Er is bepaald geen commandoploeg ingezet om het duo veilig naar het trainingsveld te loodsen, zo blijkt. Twee gezette, grijzende mannen in vale roodzwarte fleece-jacks met een V-teken op de borst knipogen vriendelijk naar het veertigtal fans dat is komen kijken.

'Laat je niet gek maken, Marko,' zegt een vrouw met een baby op haar arm tegen Vejinovic. De middenvelder knikt vriendelijk. Bij Kramer kan er zelfs een lachje van af.

Voetballers vaker mikpunt van bedreigingen

Dat voetballers en voetbaltrainers geregeld worden bedreigd is al lang geen nieuws meer. Zo ontving Ajax-speler John van Loen begin jaren negentig als eerste Nederlandse voetballer een kogelbrief van een Feyenoord-supporter. Enkele opvallende Nederlandse incidenten op een rij.

Schaamte

Kramer en Vejinovic zijn sinds deze zomer nieuw bij Feyenoord dat de laatste vijf wedstrijden verloor. Crises, ook als die sportief van aard zijn, uiten zich tamelijk extreem aan het Rotterdamse Van Zandvlietplein waar stadion en trainingscomplex zijn gevestigd. 'Als het hier slecht gaat, lijkt meteen de hel naar beneden te komen,' verzucht een medewerker. Een drietal supporters dat anoniem wenst te blijven zegt zich te schamen. 'Vejinovic is nota bene de enige die na de laatste thuiswedstrijd de Noordtribune bedankte.'

De 25-jarige Vejinovic is een middenvelder die Feyenoord afgelopen zomer 3,5 miljoen euro kostte en vooral de laatste maanden matig presteert. Hij is een zelfbewuste, maar zeker geen extravagante speler.

'Een modelprof,' noemt algemeen directeur Gudde hem. Met een stevige bries in het gezicht rent Vejinovic met stoïcijnse blik keer op keer tot aan de zijlijn waar volk en camera's staan. Als laatste verlaat hij het trainingsveld, geduldig poserend met wie dat wil.

null Beeld null

'Te ziek voor woorden'

Vejinovic en zijn vrouw waren volgens directeur Gudde hevig geschrokken. 'Daar zullen ze nog wel een paar dagen last van houden,' voorspelt hij. Gudde en andere Feyenoord-medewerkers werden eerder zelf al eens bedreigd door eigen fans. De directeur wilde daar gisteren niet uitweiden. Wel dat hij dit gedrag 'in zijn algemeenheid walgelijk en te ziek voor woorden vind'.

Ongeregeldheden met Feyenoord-fans zijn niet nieuw. Rond en tijdens Europese uitduels liep het de laatste vijftien jaar zeker vijf keer volledig uit de hand wat leidde tot imagoschade, boetes, arrestaties en schorsingen. Middenvelder Leroy Fer kreeg al eens een rouwadvertentie met zijn eigen naam erop in zijn brievenbus toen hij zijn contract niet wilde verlengen en afgelopen zomer dreigde het om dezelfde reden op een handgemeen uit te lopen tussen huidig selectielid Tony Vilhena en enkele supporters.

Aanvaller Andwelé Slory vond na het missen van enkele grote kansen tegen Ajax bij thuiskomst een briefje: 'de derde kans moet erin, anders kun je verhuizen'.

Frustratie

Feyenoord heeft het meest trouwe publiek, zo heet het in de volksmond. De Kuip zit altijd vol, zelfs na een 10-0 nederlaag. Toeristen die een kaartje weten te bemachtigen spreken van een religieuze ervaring. 'I'm Feyenoord till I die,' raast het vooral bij tegenspoed door de Kuip. En die is er behoorlijk vaak. Deze eeuw werd er nog geen landstitel behaald. Soms kookt de frustratie flink over. Gudde: 'Het is een piepklein deel dat zich verkeerd uit bij teleurstellingen. Maar het heeft ons al een hoop ellende bezorgd. Daar willen we van af.'

Hoe? Feyenoord overweegt de stadionindeling te veranderen bij Europese wedstrijden en heeft rond die affiches nog een cocktail aan maatregelen in petto. Maar doodsbedreigingen van 'enkelingen' kan de club niet tegengaan, meent Gudde. 'We uiten ons ongenoegen keer op keer en praten met de supportersraad, maar dat zijn 25 man. We hebben twee miljoen aanhangers. Als er daar zeven van ineens kwaad willen dan kunnen wij daar niets aan doen.'

Het zevental dat Vejinovic bedreigde, is overigens alweer op vrije voeten, maar zal nog worden vervolgd. Wat Gudde betreft, komen ze het Feyenoordstadion niet meer in. Vejinovic krijgt beveiliging. Andere spelers niet. 'Dat mogen ze zelf aangeven.'

Supportersongeregeldheden komen bij meer Nederlandse clubs voor. Gudde: 'Ik weet dat het bij ons vaker gebeurt, in ieder geval altijd een impact naar buiten toe heeft. Wij hebben een rauw randje, helaas.'

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden