Doodnormaal supertalent van Real naar Heerenveen

Martin Ødegaard was de jongste speler die in een EK-kwalificatiewedstrijd speelde. Heerenveen huurt het 18-jarig talent van Real Madrid.

Bart Vlietstra
Ødegaard werd door het halve stadion gesleept om alle media te bedienen. Beeld Michael Kooren/Reuters
Ødegaard werd door het halve stadion gesleept om alle media te bedienen.Beeld Michael Kooren/Reuters

'Ik ben een heel normale jongen.' De Noorse voetballer Martin Ødegaard vertelt het op deze dinsdagmiddag in en rond het Abe Lenstrastadion exact elf keer. Hij plukt wat aan zijn armen, glimlacht verlegen. Zoals iedere heel normale jongen van net 18 jaar waarschijnlijk zou doen voor een draaiende tv-camera.

Zijn uiterlijk zet zijn woorden kracht bij. Gelvrij haar, onbeschreven ranke armen, versleten horlogebandje, witte gympen, studentikoos overhemd.

Maar het klopt natuurlijk niet, dat van dat heel normale. Ødegaard was met 15 jaar de jongste debutant in de Noorse eredivisie en de jongste speler die ooit in een EK-kwalificatiewedstrijd speelde. Alle grote clubs bedelden om zijn handtekening. Ødegaard tekende voor zes jaar bij de meest gelauwerde, Real Madrid, voor zes jaar.

Ook bij Real werd hij de jongste debutant, maar zijn volgende halte is de Nederlandse subtopper Heerenveen dat hem anderhalf jaar huurde. Volgens Noorse media vooral dankzij lobbywerk van de al aanwezige Noorse middenvelder Thorsby, een goede vriend van Ødegaard.

Een forse stap terug, maar niemand die dat vandaag zo lijkt te zien. Vooral de Friese club zelf niet. 'We zijn een bijzondere club en daar gebeuren bijzondere dingen', zegt algemeen directeur Luuc Eisenga. De perszaal is afgeladen. Toch had persman Erik Kofman de transfer liever eerder wereldkundig gemaakt dan maandagavond laat. 'Hadden we nog meer pers gehad. Maar ja, je wilt het risico niet lopen dat Real er alsnog een streep door zet.'

Martin Ødegaard tijdens de perspresentatie van de Noorse toptalent bij SC Heerenveen. Beeld anp
Martin Ødegaard tijdens de perspresentatie van de Noorse toptalent bij SC Heerenveen.Beeld anp

Buitenkansjes

Zo zorgvuldig diende Heerenveen dus te zijn. Doch technisch manager Gerry Hamstra en trainer Jurgen Streppel menen dat Ødegaard net zo blij mag zijn met Heerenveen als andersom. Hamstra wijst op de 'geweldige historie met Scandinavische spelers', de aanvallende manier van spelen en het grote netwerk van de scouts. Toen Ødegaard en zijn vader 'een hele dag' langskwamen om kennis te maken, wist hij wat hem te doen stond. 'Zulke buitenkansjes moet je niet laten liggen.'

Garanties op speeltijd zijn er niet. Streppel: 'Nee, nee, nul. Of een speler van Olivia (een naburige amateurclub, red.) of van Real Madrid komt; het beste elftal moet spelen. Hij moet hard werken om erin te komen. Dat weet hij. Ik heb hem drie keer gesproken, hij staat met beide benen op de grond.'

Hamstra weet: 'De goede groten zijn heel normale mensen. We snappen dat dit een hype is. Maar dit is een heel normale jongen.'

De heel normale jongen wordt wel door het halve stadion gesleept om alle media te bedienen. Met een bal in zijn handen en in een Heerenveen-shirt probeert hij op het veld een glimlach te produceren. Er klinkt een kakafonie van geflits, geklik en geroep om aandacht van de fotografen.

De volgende shoot is op de tribune, midden in een pompeblêd, het symbool van de club. Directeur Eisenga maant tot enige spoed. 'Het is 4 graden. Straks vat-ie kou.' Toch gaat het klikken nog even vrolijk door.

De Noorse publieke tv-zender TV2 zendt alles live uit. Tussen alle locatiewisselingen door wordt de heel normale jongen telkens wat gevraagd door de Joep Schreuder van TV2. Moet vrij grappig zijn, want de interviewer begint zelf te glimlachen na zijn vragen en zijn cameraman ook. Ødegaard antwoordt en lacht al lopend beleefd.

De interviewer, Per Angelberntsen geheten, vertelt de Volkskrant dat hij nu net zo goed in het Franse Rennes zijn reportage had kunnen maken met de grootste Noorse belofte sinds Ole Gunnar Solskjær. 'Daar zou hij van de zomer naartoe gaan, maar omdat hij nog geen 18 was, ging het niet door. Heerenveen heeft dus geluk.'

Droom

Bij Real verliep niet alles op rolletjes. Dat Ødegaard, zoals contractueel was bepaald, al mocht meetrainen met het eerste zou jaloezie hebben gewekt bij zijn oudere ploeggenoten van het tweede elftal, het team waarin Ødegaard zijn wedstrijden speelde. Zijn invalbeurten in het eerste waren voorgekookt, onthulde toenmalig Real-coach Ancelotti in zijn biografie. 'Dat was een PR-stunt van de president. Ik had hem niet nodig.'

Vader Hans-Erik Ødegaard zou een en ander bedongen hebben. Het verhaal lijkt wat op dat van Jos en Max Verstappen. Vader, oud-profvoetballer en fanatiek jeugdcoach, trainde eindeloos met zijn zoon. In Madrid kreeg Ødegaard sr. een aanstelling als jeugdtrainer. Ook in Heerenveen zal hij zijn zoon bijstaan.

Die laatste leunt eindelijk achterover als hij bij de schrijvende pers zit. Maar het plukken aan zijn armen begint weer als de vragen over zijn keuze voor Real Madrid gaan.

Poseren naast het standbeeld van Abe Lenstra. Beeld anp
Poseren naast het standbeeld van Abe Lenstra.Beeld anp

'Ja, er waren grote koppen in de Noorse kranten. Veel mensen hadden er een mening over. Sommigen waren positief, anderen negatief. Ik probeer gewoon aan voetbal te denken.'

'Nee, ik heb geen spijt. Ik heb veel geleerd bij Real, getraind met de grootste spelers. Het is nog steeds mijn droom daar te slagen.

'Ja, ik zou nu dezelfde route kiezen. Het is niet normaal om al in het eerste van Real te spelen als je net 18 jaar bent. Dat kost tijd.'

'Of ik dit een leuke dag vind? Ik vind dagen waarop ik op het veld sta leuker dan deze.' Kleine glimlach. Dan moet Ødegaard weer naar buiten. Poseren naast het standbeeld van Abe Lenstra, de beste speler die Heerenveen ooit heeft gehad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden